SPS: Nečasne radnje u gornjomilanovačkom parlamentu

0
Zgrada opštine u Gornjem Milanovcu

GORNJI MILANOVAC – Povodom dešavanja na poslednjoj sednici Skupštine opštine Milanovac, saopštenjem za javnost oglasio se lokalni odbor SPS.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Javnost je preko sredstava informisanja obaveštena da je na predposlednjoj sednici SO Gornji Milanovac sa dnevnog reda skunute tri tačke koje se odnose na gašenje JP za puteve i njegovo pripajanje JP za izgradnju. Ovo skidanje sa dnevnog reda predsednik opštine kao predlagač obrazložio je da je došlo do „tehničke greške“ i da se zato skidaju sa dnevnog reda.

Istina je u sledećim činjenicama: zbog nesuglasica i svađe između SNS i njihovog koalicionog partnera NS oko izbora novog predsednika skupštine i svađe sa direktorom JP za izgradnju, prvi čovek NS u G.Milanovcu i član opštinskog Veća obratio nam se za pomoć i podršku da zajednički ne izglasamo gašenje i pripajanje ova dva preduzeća u jedno novo.

Mi smo ovu ponudu prihvatili jer takođe smatramo da je apsurdno spajati ih kad vam zakon dozvoljava dve opcije. Prva je da svako javno preduzeće može da posluje samostalno po tržišnom principu, druga i ujedno i najprihvatljivija je da ova dva JP budu u okviru opštinske uprave, a ponuđena je treća opcija koja nikako nije jasna.

Videvši na samoj sednici da nemaju većinu da izglasaju potrebne odluke za sprovođenje svoje namere predsednik opštine Dejan Kovačević povukao je ovaj predlog obrazloživši da to radi iz ’’tehničkih razloga’’.

Da se zapravo ne radi o ’’tehničkim razlozima’’ već da nisu imali većinu vidi se u materijalu koji smo dobili za današnju sednicu, gde je tekst skinutih tačaka potpuno isti sa novo dobijnim za ovu sednicu.

Nakon ovoga dolazi do još većeg raskola i nesuglasica između SNS i NS.

Nedugo posle ovih dešavanja obraćaju nam se predstavnici Nove Srbije i Zelene stranke (dogovorili se da zajednički nastupaju) sa predlogom da zajednički sa njima konstituišemo novu skupštinsku većinu. U tom cilju zajednički smo napisali zahtev za sazivanje vanredne sednice SO na kojoj bi smo kao nova večina na zakonit način izabrali novo rukovodstvo opštine i skupštine opštine.

Zahtev za sazivanje vanredne sednice po dogovoru potpisala su naša 23 odbornika i dva odbornika Zelene stranke Mile Živanović i dr. Vladimir Milovanović, po dogovoru zahtev sa potpisima predali smo Desimiru Jovanoviću prvom čoveku NS da ga potpišu njegova četiri odbornika i potom predaju na pisarnicu da bi zahtev ušao u redovnu zakonsku proceduru.

Od tog trenutka od strane NS počinje odugovlačenje i produžavanje rokova za predaju zahteva i sazivanje vanredne sednice SO. U stvari radi pune istine NS je iskoristila potpise naših odbornika i njihovih prijatelja iz Zelene stranke za ucenjivanje i pritisak na SNS da imaju potrebnu većinu i da mogu da ih smene sa vlasti.

Nesumnjivo je da su sa prikupljenim potpisima uvećali svoj ucenjivački i pregovarački kapacitet. Šta su predstavnici Nove Srbije i Zelene stranke dobili da bi zadovoljili svoje interese videće se kroz nova imenovanja i postavljenja, a već jedno se danas i videlo izborom za predsednika SO Boška Milovanovića odbornika NS. Kako je ovakav izbor SNS odbila rekavši da im ne treba predsednik SO koji stoji iza tezge (trgovac) zbog ovoga su se i posvađali ranije.

Na naše pitanje zbog čega odustaju od dogovora, Desimir Jovanović nam je odgovorio da se ništa ne pita (on je bio inicijator dogovora zajedno sa Zelenom strankom i vodio razgovore sa nama i sve se pitao) već da mu je Velja Ilić rekao da stane sa tim.

Da bi smo proverili njegove tvrdnje stupili smo u kontakt sa Veljom Ilićem koji nas je primio na razgovor. Gospodin Ilić je bio iznenađen ovom tvrdnjom i tu pred nama telefonom pozvao gospodina Jovanovića gde ga je pitao šta se to dešava sa formiranjem nove većine u G.Milanovcu i tom prilikom mu rekao: Molio si da ti dozvolim da to uradiš, a sad nešto kočiš, mora da imaš druge savetnike. Tom prilikom mu je rekao da dođe sutra u 11 sati kod njega da to raščiste. Epilog vam je dragi sugrađani poznat postignut je ’’deal’’.

U pozivu za sednicu na dnevnom redu koji su odbornici dobili nije bilo tačke dnevnog reda koja se odnosi na izbor predsednika SO i zamenika predsednika SO, već nas je taj materijal čekao na skupštinskim klupama kao dopuna dnevng reda po skraćenom postupku (ovo se prvi put dešava u istoriji da se predsednik SO i zamenik SO biraju kroz dopunu dnevnog reda). Na ovakav potez su se odlućili zato što nisu imali kvorum za održavanje sednice jer im je jedan odbornik na porodiljskom, a drugi leži bolestan. Da bi osigurali većinu i kvorum već dva-tri dana su vršili pritisak na naše odbornike ucenjujući ih razno-raznim stvarima navešćemo samo neke:

Naše dve odbornice iz pranjanskog kraja koje rade kao medicinske sestre, jedna radi kao glavna sestra u ambulanti u Pranjanima a druga u ambulanti u Gojnoj Gori. Napominjemo da su obe izvanredne, savesne, poštovane radnice i da su veoma cenjene u svojoj sredini. Po onoj narodnoj ’’zavadi pa vladaj’’ njihov načelnik doktor doktor Babić bez ikakvog razloga i objašnjenja smenjuje Ljubicu Bralović iz Pranjana i na njeno mesto postavlja Oliveru Savić koja je do sada radila u ambulanti Gojna Gora. Tako će i jedna i druga morati da putuju na posao iako žive uz same ambulante što je pacijentima itekako odgovaralo.

Razlog za ovakav potez nam je logičan i čist primer mobinga i vršenja pritiska na njih da bi dale podršku za izbor presednika SO.

Ni ovo im nije bilo dosta izvršili su pritisak na našeg odbornika Dragana Marjanovića i uspeli su da ga nagovore da dođe na sednicu i da im da podršku u izboru predesdnika SO. Na ulasku u salu smo gospodinu Marjanoviću pokušali da objasnimo šta se drešava o da smo se dogovorili na sastanku odborničke grupe (kojoj namerno nije prisustvovao) da nećemo učestvovati u ovakvim neprimerenim radnjama i postupcima i da ne želimo da svojim prisustvom dajemo legitimitet izboru predsednika SO i zamenika koji je dogovoren ucenama i obećanjima. On nam je rekao da ga to ne zanima i da mora da sada prisustvuje sednici i da će posle podneti ostavku i vratiti mandat partiji na čijoj je bio listi. (njegov svojeručni potpis je bio na zahtevu za formiranje nove većine)

U ovo čisto sumnjamo, jer smo od našeg izvora iz redova odbornika SNS dobili informaciju da je Gospodin Marjanović odmah izjavio da je napustio našu odborničku grupu i da će biti samostalni odbornik.

I na kraju ljudska drskost, pendžetiran obraz i lični interesi nemaju granicu je i poziv sada već izabranog predsednika SO Boška Milovanovića (NS) tražeći da i mi glasamo i da dogovor prolongiramo do predsedničkih izbora jer sve ovo neće dugo trajati. Što bi rekli, “posle mene potop’’.

Epilog dragi sugrađani znate, jednostavno: čast, moral, data reč i čist obraz nismo želeli da bacimo pod noge, kaljamo i učestvujemo u ovakvoj zavrzlami. Mislimo da ste shvatili zbog čega nismo hteli da budemo deo priče na ovoj sednici.

Od danas naša odbornička grupa prelazi u pravu konstruktivnu opoziciju, davaćemo predloge, tražiti odgovore i kontrolisati rad ovakve vlasti ( koja vidite radi po principu ’’ja tebi , ti meni’’), za dobrobit svih naših sugrađana i napredak naše opštine.“

„Krčag jednom kad se razbije više niko ne sastavi“.

Izvor: Odbornička grupa ’’SPS-JS-Mladi Milanovca’’

BEZ KOMENTARA

PRE SLANJA KOMENTARA, MOLOMO VAS DA OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE UPUTSTVO:
Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Portal Morava info zadržava pravo da, ukoliko ih proceni kao neumesne, skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Portal Morava info nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

OSTAVITE ODGOVOR