Betonski most više neće ružiti vodopad u Ivanjici

0
165

IVANJICA – Vodopad na Moravici, nekadašnji vizuelni simbol Ivanjice, oskrnavljen je pre šest godina gradnjom betonskog mosta, a to će sada biti ispravljeno.

vodopad-ivanjica-1

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu uputio je zahtev “Elektroprivredi Srbije” da sa rekonstruisanog vodopada na reci Moravici ukloni most izgrađen ispred brane, saznaje “Blic”.

EPS je izgradio ovaj most tokom rekonstrukcije, odnosno jačanja brane pohabane od starosti, čime je najlepši deo Ivanjice praktično uništen. U rekonstrukciju je uloženo više od sto miliona dinara, a Ivanjičani su se pobunili zbog izgradnje mosta koji su doživeli kao ruglo.

Udruženje za zaštitu prirodnih vrednosti i graditeljskog nasleđa “Ivanjica 2012” pokrenulo je peticiju za rušenje mosta i vraćanja brane u prvobitni položaj, koju je potpisalo više hiljada Ivanjičana.

Podržavamo mere koje je naložio Zavod za zaštitu spomenika. Međutim, ovo je samo prvi korak ka konačnom rešenju, a to je potpuno uklapanje nove brane u prirodni ambijent. Pored uklanjanja nakaradnog mosta, potrebno je obezbediti i bezbedno kupanje jer konstrukcija vodopada sada to ne omogućava – rekao je Vladimir Gavrilović iz Udruženja “Ivanjica 2012”.

vodopad-ivanjica-2
Ovako je nekad bilo

U EPS-u nisu komentarisali zahtev Zavoda za zaštitu spomenika.

Izvor: Blic

Autor: B. Bojović

BEZ KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR