Srednjoškolci opravdavaju nasilje prema LGBT osobama

0
107

BEOGRAD – Veliki procenat srednjoškolaca u Srbiji i dalje toleriše nasilje nad vršnjacima drugačije seksualne orijentacije i smatra ga manje strašnim od nasilja nad drugim osobama, pokazalo je istraživanje koje je deo globalne kampanje UN za ravnopravnost LGBT.

nasilje-ucionica

Među decom i dalje vlada mišljenje da je nasilje nad LGBT vršnjacima manje strašno ili dosta manje strašno nego nad drugim osobama – rekao je nacionalni savetnik za ljudska prava Milan Marković predstavljajući istraživanje “Vršnjačko nasilje osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta u srednjim školama u Srbiji”.

Marković je dodao da 47 odsto dece smatra da njihovi vršnjaci homoseksualne orijentacije trpe nasilje.

Prema njegovim rečima, ranija istraživanja su pokazala da svako peto dete od 13 do 15 godina smatra da LGBT decu treba izbaciti iz škole, a 60 odsto da je nasilje nad njima opravdano.

Konsultantkinja na projektu Aleksandra Galonja rekla da istraživanje koje je ranije sproveo UNICEF pokazuje da 66 odsto dečaka opravdava nasilje prema dečacima koji se zaljube u druge dečake, ali i da bi ih čak 17 odsto tuklo.

Prema njenim rečima, istraživanje i u tri škole u Srbiji u kojima su sprovedeni brojni programi čiji je cilj jačanje tolerancije, a među njima i onaj UN “Škola bez nasilja” pokazuju da je situacija daleko od sjajne.

I u te tri najnaprednije škole 17 odsto dece nasilje smatra opravdanim, a 30 odsto da je to nasilje opravdano u slučaju LGBT populacije – navela je Galonja.

Ona je rekla da deca stav zauzimaju na osnovu javne slike u društvu, pisanja medija, i dodala da se stav dece prema LGBT populaciji menja kako se, između ostalog, menja raspoloženje građana, političara i institucija prema Prajdu.

Psiholozi navode da se novo homofobije smanjuje od kada se klima prema Prajdu menja i stavovi koju političari zauzimaju – dodala je ona i navela da je važno da se zna i da nasilje nije samo fizičko već da su to i ismevanje, ogovaranja i socijalna izolacija.

Izvor: Morava Info

baner-vrsnjacko-nasilje

BEZ KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR