Voćari u neizvesnosti: Jabuku u Srbiji čekaju teški dani

2
Foto: RINA

ČAČAK – Voćare iz čačanskog kraja pogodila je drastično niska otkupna cena jabuke na tržištu. Prva klasa se prodaje po 24 dinara po kilogramu, nakupci za drugu klasu uzimaju za najviše 15 dinara, dok za prerađivačku industriju kilogram jabuka košta samo četiri dinara. Velika količina ovog voća ostala je i u hladnjačama, jer voćari nemaju kome da je prodaju.

Vojkan Tomić iz Miokovaca rekao je za agenciju RINA još uvek nije uspeo da proda prošlogodišnji prinos jabuka zbog jako niske otkupne cene.

Uprkos tome što nas je prošle godine uništio grad i što je jabuka je bila gradobitna, prinosi su bili pet vagona po hektaru. Imam još 22 vagona koja prodajem po 15 dinara, a ono što tu ne prodam završiće u industriji za četiri dinara – rekao je Tomić dodajući da su voćari u neizvesnosti što se tiče ove godine.

Ne znam šta da očekujem, prošlogodišnja jabuka nije prodata, a ove godine ćemo videti šta će biti, izgleda da i ove godine ulazimo u minus. Ostaće nam sanduci, izvući ćemo za hemiju, a zarade nema nikakve. Pre dve godine industrija je sa otkupnom cenom izlazila do 22 dinara, a prošle je 4-5 dinara, a sad je tri dinara. To nije realna cena. Industrijska jabuka ne treba da bude ispod 15 dinara. Mislim da jabuku u Srbiji čekaju teški dani – ističe Tomić.

Prema rečima dr Nebojše Miloševića iz Instituta za voćarstvo Čačak, ključni razlog zbog velike količine prošlogodišnjih jabuka koje čekaju svoje kupce je taj što mnoge hladnjače nisu otvorene, jer proizvođači čekaju neku bolju cenu.

Velika je ponuda jabuka na domaćem, evropskom i svetskom tržištu što je rezultiralo jako niskom cenom. Proizvođači ne žele da svoje proizvode prodaju po trenutnim cenama, čekaju porast – izjavio je dr Milošević.

On navodi da je za razliku od predhodnih godina, ranije počela faza cvetanja koja je prouzrokovana toplim i suvim vremenom.

Orezivanje voća je završeno pre mesec dana, tako da jabuka cveta ranije nego što je uobičajeno. Trenutni radovi su održavanje zemljišta, a uskoro bi trebalo da se počne sa zaštitom koju je preporučljivo raditi u rano jutro ili veče, jer tada ima najmanje vetra i temperature su optimalnije za tretiranje – istakao je Milošević.

Izvor: RINA

2 KOMENTARA

  1. Koliko i kakvim otrovima je prskaju, uskoro, da je dzaba dele neće je niko jesti.Nikako mi nije jasno da jabuka posle 6 meseci stajanja u gajbici nema ni jednu tačku niti je počela da truli.
    Tako da gospodo jabučari jedite vi vaš proizvod, nas nemojte da trujete

PRE SLANJA KOMENTARA, MOLOMO VAS DA OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE UPUTSTVO:
Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Portal Morava info zadržava pravo da, ukoliko ih proceni kao neumesne, skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Portal Morava info nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

OSTAVITE ODGOVOR