Počinje sezona svinjokolja: Kupovina tovljenika duplo isplativija od nabavke u mesarama

0
Foto: Večernje novosti/V. Ilić

ČAČAK – Prve niže temperature u novembru označiće početak sezone svinjokolja u Srbiji. Tradicija klanja tovljenika još se zadržala u seoskim područjima, nešto manje po obodima gradova, u domaćinstvima koja odlično znaju da će na ovaj način najjeftinije doći do svežeg i proverenog kvaliteta svinjskog mesa, slanine, čvaraka, masti…

Cena svinja za tov poslednjih desetak dana na stočnim pijacama širom Srbije dostigla je 180 dinara po kilogramu žive vage. Kod uzgajivača u seoskim sredinama može se pazariti i za 170 dinara, a pojedini čak nude i uslugu klanja i tranžiranja svinja. Veterinarska inspekcija, međutim, upozorava da nije dozvoljeno da se klanje vrši za treća lica, već isključivo za sopstvenu upotrebu.

Prema rečima Aleksandra Markovića, domaćina koji u selu kraj Čačka uzgaja svinje i vrsni je poznavalac i mesarskog zanata, svinjokolj je veoma isplativ, jer, recimo, od tovljenika od 120 kilograma može se dobiti oko 40 odsto čistog mesa. Pored toga, dobiće se i oko desetak kilograma slanine, pet kilograma masti, kilogram čvaraka, pa kavurme od iznutrica, krvavice…, jer, poznato je da se gotovo ništa od svinje ne baca, već da se sve može upotrebiti.

Saberite sve to i videćete da ćete proći duplo jeftinije nego da kupujete gotove proizvode u mesarama. Pored toga, kod svinjokolja je i prednost što znate sve o kvalitetu i svežini mesa, i sve se radi na tradicionalan način, koji je i najzdraviji – kazao nam je Aleksandar.

Koliko je isplativije na ovaj način doći do mesa i ostalih svinjskih “đakonija”, najbolje govori podatak da trenutno u mesarama za kilogram čistog svinjskog mesa mora da se izdvoji 400 i više dinara, za kilogram domaće slanine i do 900 dinara, za čvarke i do 1.000 dinara.

U Veterinarskoj inspekciji navode da će biti pojačane kontrole svinjokolja u Srbiji u novembru i decembru, a one će se pre svega ogledati u proveri mesa na trihinelu, što je u obavezi svaki domaćin, koji obavlja svinjokolj, da obavi. Pored toga, inspektori upozoravaju da je jedino dozvoljen svinjokolj za sopstvene potrebe, a ne da se to radi za drugoga.

Još je dozvoljeno klanje svinja i manje stoke u domaćinstvima, dok je klanje junadi, teladi i goveda obavezno obavljati u klanicama – upozoravaju inspektori.

Izvor: Večernje novosti, V. Ilić

BEZ KOMENTARA

PRE SLANJA KOMENTARA, MOLOMO VAS DA OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE UPUTSTVO:
Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Portal Morava info zadržava pravo da, ukoliko ih proceni kao neumesne, skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Portal Morava info nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

OSTAVITE ODGOVOR