Adžić: Šta prosvetni radnici traže od Vlade Srbije i resornog ministarstva

5

ČAČAK – Rukovodilac resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić oglasio se saopštenjem za javnost povodom zahteva prosvetnih radnika, u susret najavljenom štrajku prvog dana nove školske godine.

Prenosimo ga u celosti:

1. Tražimo da se u budžetu planira veće izdvajanje za prosvetu!
Vlada RS nije ispunila deo Sporazuma o rešavanju spornih pitanja iz 2015. godine koji se tiču uspostavljanja platnih razreda od 1. januara 2016. godine. Unija SPRS se zalaže za odnos zarada 1:2:3 gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice (oko 35.000,00 dinara); dva, naši administrativni radnici (oko 70.000,00), a koeficijent 3, nosili bi svi fakultetski obrazovani u školama (oko 105.000,00 dinara). Da bi se ovaj odnos postigao, potrebno je planirati povećanje zarada u našem sistemu tri godine po 20%.

2. Unija SPRS traži još 20% povećanja u rebalansu budžeta za 2022. godinu! S obzirom da je odobrenih 7 procenata u januaru 2022.godine već duplo izgubljeno očekivanom inflacijom od 14%. Prosečna plata u Republici Srbiji po zvaničnim podacima je 74.168 dinara, a u obrazovanju, 70.584 dinara (za prvih 5 meseci 2022.god.), iz čega vidimo da je obrazovanje 4,84% ispod republičkog proseka. Istovremeno, u obrazovanju radi oko 80% visokoobrazovanih ljudi, pa je ovim poruka države jasna.

3. Tražimo da se isplata ličnih primanja u prosvetnom sistemu izjednači sa zdravstvom, tako što bi 5. ili 20. u mesecu, pored polovine plate koja se isplaćuje bila isplaćena još jedna polovina zarade. Na takav način i ljudi u prosvetnom sistemu bi 5. u mesecu dobijali drugi deo primanja za prethodni mesec.

4. Tražimo isplatu ostatka dugovanja od 50.000 dinara jer je poznato da je Unija SPRS u martu mesecu 2022. godine potraživala 60.000 dinara a u međuvremenu je svima isplaćeno 10.000 dinara pa smo zahtev iz marta za toliko korigovali. Dug se odnosi na sedam Svetosavskih/Novogodišnjih nagrada, 35.000 dinara po zaposlenom (od 2016. do 2022.) predviđenih potpisanim Sporazumom o rešavanju spornih pitanja (član 2) i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovim, srednjim školama i domovima učenika, kao i na uštede koje su ostvarene u sistemu smeštanjem tehnoloških viškova, preko 30 000 ljudi! Time je državnoj kasi sačuvano oko 6 milijardi dinara gde tražimo 25.000 dinara po zaposlenom!

5. Tražimo korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim stepenom (sa 8,62 na 13,42) i petim stepenom (sa 9,16 na 13,65), koliko iznose koeficijenti u nastavi. Korigovanje koeficijenta šefa računovodstva sa četvrtim stepenom (sa 11,15 na 13,73) i šestim stepenom (sa 13,73 na 14,88), koliko iznose koeficijenti u nastavi. Korigovanje koeficijenata pomoćnom osoblju koje je zaposleno u prosveti. Prema postojećim koeficijentima njihove plate dopunjuju se do minimalca, a to je, na žalost i osnovica za penziju. Umesto koeficijenta 6,30 adekvatan koeficijent bi bio 9,30.

6. Tražimo plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete, jer su svojim angažovanjem državi uštedeli veliki novac, pa bi plaćanje putnih troškova bilo najmanje što se može učiniti za ovaj neveliki broj ljudi.

7. Tražimo od MPNTR-a hitan dogovor o isplati dugovanja našim kolegama koji su radili sa učenicima po IOP programima da se ne plaćaju velikim sudski troškovi bespotrebno. Takođe, tražimo dogovor oko isplate toplog obroka i regresa za sve zaposlene koji na to imaju pravo i da se ta stavka reši zakonski za sve zaposlene u prosvetnom sistemu, a ne dugotrajnim, skupim sudskim sporovima, i protivrečnim odlukama Kasacionog suda u zadnje dve godine.

Dugovanja prema zaposlenima u prosveti se nagomilavaju i godinama ne rešavaju. Ona proističu iz potpisanog Sporazuma, kako sa Vladom Republike Srbije, tako i sa resornim Ministarstvom.

Unija SPRS očekuje zvanične i konkretne pregovore. Dosledni smo i spremni za dogovor. Ovakav odnos države smatramo ponižavanjem prosvetnih radnika i to je razlog za hitne pregovore o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih.

Rukovodilac resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić

5 KOMENTARA

  1. Kad bi ministar prosvete malo mislio o pomoćnom osoblju o ovom se ne bi ni raspravljalo. Isplatiti ugroženom narodu svoju zaradu i promeniti pravilnik donet pre nekoliko godina koji ugrožava baš te poštene radnike. Da se ukine izmišljeni koeficjent i plata po kvadraturi jer pomoćno osoblje treba da ima punu normu po radnom mestu a ne kvadraturi od 450 kvadrata po osobi. Izdvojena odelenja pošteno rade a škole nemaju toliku kvadraturu

PRE SLANJA KOMENTARA, MOLOMO VAS DA OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE UPUTSTVO:
Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Portal Morava info zadržava pravo da, ukoliko ih proceni kao neumesne, skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Portal Morava info nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

OSTAVITE ODGOVOR