Čačak na putu da dobije fabriku za preradu otpadnih voda

3
615
Foto: RINA/Ivan Nikolić

ČAČAK – U sali Gradskog veća održan je sastanak Jedinice za implementaciju projekta FIDIK kome su prisustvovali predstavnici Švedske ambasade, Švedske međunarodne razvojne agencije SIDA, pomoćnik ministra ekologije zadužen za sektor strateškog planiranja projekta Slobodan Perović i gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović. Povod sastanka implematicione jedinice odnosi na projekat za prečišćavanje otpadnih voda za grad Čačak.

Todorović je tom prilikom izjavio da je Švedska zadužena za izradu tehničke dokumentacije koja bi trebalo da bude završena do kraja 2019. i čija vrednost iznosi 350.000 evra.

Ono što smo u oktobru mesecu potpisali sa ministrom Goranom Trivanom jeste memorandum o razumevanju. Obaveze grada Čačka su da se obezbede lokacijski uslovi, građevinska dozvola i da sa “Vodovodom” i “Komunalcem” učestvuje aktivno u tehničkim rešenjima. Zahvalio bi se ministarstvu na 35 miliona koje je investiralo u prvu fazu rekultivacije i sanacije deponije “Prelići“. Javni poziv je u toku i nadamo se da će 11. februara dobiti izvođača i da ćemo aplicirati za drugu fazu rekultivacije nesanitarne deponije “Prelići“ u Atenici – rekao je Todorović.

Gradonačelnik je dodao da će sistem za prečišćavanje voda i rekultivacije deponije mnogo značiti kako bi Čačak postao “zeleni grad“.

Pomoćnik ministra sektora za strateško planiranje projekta Slobodan Perović rekao je da je ministarstvo u partnerstvu sa gradom sprovodi nekoliko projekata i da se radi na uspostavljanju i unapređenju sistema za Regionalni centar sakupljanja “Duboko”.

Od prošle godine Čačak je korisnik sredstava za sanaciju-rekultivaciju stare deponije “Prelići” i očekujemo da taj ugovor bude realizovan ove godine. Ono što nam je prva tema današnjeg sastanka implematicione jedine, odnosno izgradnja postorojenja, koje se finansira iz sredstava predprisutnih fondova Evropske Unije. Taj projekat za Čačak i Srbiju ima veliki značaj. U Srbiji se prerađuje ispod 10 odsto otpadnih voda i važno je ne samo za grad, koji će unaprediti ukupno stanje, unaprediće se kvalitet života, poljoprivreda i postaće bolja destinacija za investiranje ukoliko imate postrojenje, ali nam i znači u smislu dostizanja ciljeva i ono što smo postavili kao nacionalne ciljeve u oblasti prerade otpadnih voda – rekao je Perović.

Prva sekretarka Švedske ambasade Ida Rojtersvard izjavila je da su napravljeni prvi koraci u planiranju izgradnje tog postrojenja koje će finansirati Evropska unija i Švedska iz svojih izvora.

Švedska je uključena u mnoge projekte ovog tipa i poučeni pozitivnim iskustvom sa radošću su prihvatili saradnju sa gradom Čačkom. Kako bi se izgradilo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda potrebno je puno vremena za izgradnju, ali se nadam da će sve biti urađeno po planu i projektu – rekla je Rojtersvard.

Ona dodaje da Švedska finansira početne faze i što se tiče novca, ali i kako je rekla stručnjaka.

Najveći deo posla moramo da uradimo mi i naši stručnjaci, ali da bi ispunili evropske standarde, koji su visoki moramo da podignemo standarde i dostignemo one koji su nam potrebni, vezano za ulazak u EU – zaključila je Prva sekretarka Švedske ambasade.

Izvor: RINA

Prethodni članakPočelo prijavljivanje za besplatnu pripremnu nastavu za polaganje prijemnog na FTN
Sledeći članak“Punto“ podleteo pod voz na pružnom prelazu kod Čačka

3 KOMENTARA

    • Sto slog?Ovi kao nesto rade???Ovakvu pricu oko deponija pricaju godinama,svi koji su bili na vlasti…Price,price i samo prazne price…A Komunalac naplacuje po kvadratu stambene povrsine (sa sve terasom),grad prljav,sneg se cistio nije(bar u 90% gradskih ulica)…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here