Jelena Karanac, marketing menadžer “P….S….Fashion“: Na moje oči ruši se sve što sam gradila 18 godina, to je moj najveći poraz!

143

ČAČAK – Prošle nedelje podigla se velika prašina nakon što je zamenica marketing menadžera čačanske kompanije “P…S…Fashion“ Jovana Bakula u obraćanju publici prilikom dodele nagrade u kategoriji Instagram na dodeli nagrada “Top 50 najbolje online stvari“, iznela niz optužbi na račun te firme zbog načina na koji se ophode prema zaposlenima.

Ona je ovaj govor podelila na svom Instagram profilu, gde je radnike pozvala da se bore za svoja prava.

Kompanija “P….S….Fashion“ reagovala je saopštenjem za javnost u kojem se navodi da ništa od onoga što je iznela Bakula nije istina. Istaknuto je da se u kompaniji osećaju “poraženo zbog reči koje nam je uputila Jovana, reči koje su nam nanele ogromnu štetu“.

Jovana Bakula je priznanje koje je pripalo kompaniji “P…S….Fashion“ nazvala Pirovom pobedom, budući da, kako je istakla, marketing služba u firmi više ne postoji.

Direktorka ovog sektora Jelena Karanac javila se Moravi info sa željom da isključivo putem našeg portala javnost upozna sa pozadinom događaja o kojem je brujala čitava Srbija. Karanac se trenutno nalazi na bolovanju zbog zdravstvenih problema prouzrokovanih, kako nam je rekla, stresom.

Njenu objavu prenosimo u celosti:

Pre svega, imam potrebu da objasnim razloge za moje dosadašnje ćutanje. Kao prvo, zbog lošeg psihičkog stanja u kom se nalazim, slomljenog samopouzdanja, osporenog integriteta i depresije sa fizičkim posledicama po moje zdravlje, nisam uspela da u sebi pronađem snagu da govorim. S druge strane, još teža okolnost za mene jeste bliska porodična veza sa vlsnicima kompanije. Oni su moja porodica…

Zajedno sa njima, skoro 18 godina, davala sam najbolji deo sebe i gradeći marketing tim, gradila i ovu uspešnu kompaniju. Niko ne sme zaboraviti desetine hiljada zaštitnih maski koje smo sašili i donirali u trenutku najveće epidemiološke krize. Pa lično sam ih nosila čak i u bolnicu, dok sam se zajedno sa koleginicama iz tima trudila da odgovorim na stotine poruka i molbi koje su dnevno stizale sa svih strana. Nikada se ne smeju zaboraviti skafanderi za zdravstvene radnike, posteljine i spavaćice za bolnice i mnoge druge donacije koje je “P….S….“ obezbedio.

Ali, kakav je to alibi?! Sme li da bude alibi?! Ne, to je samo nesrećna zamena teza. Dok čitam komentare razočaranih kupaca, tajne poruke podrške od kolega koji su znali šta se događa i i javne osude nekih drugih kolega, osećam se kao u najgorem košmaru. Nakon saopštenja za javnost firme “P….S….Fashion“, čiji sadržaj iz pristojnosti ne želim da komentarišem, našla sam se u situaciji u kojoj se na moje oči ruši sve ono ono što sam skoro dve decenije gradila, a ja sam nemoćna. To je moj najveći poraz.

Duboko verujući da istina mora biti iznad svega, imam moralnu i ljudsku obavezu da podržim moju koleginicu i zamenicu Jovanu Bakulu, ali i sve članove mog tima, i posvedočim maltretman koji smo svi zajedno doživeli. Jednostavno rečeno, ne želeći da potenciram imena, neko je odlučio da nas precrta, da stavi „putaču“ na nas.

Od tog trenutka, mesecima smo doživljavali negiranje svega što smo do tada radili i za šta smo dobijali pohvale i mnoge nagrade. U atmosferi straha u kojoj je neko ocenio našu efikasnost, degradirana su sva naša znanja, kompetencije i dosadašnji doprinos. Negativne kritike i nezadovoljstvo našim radom, osim brojanjem lajkova ispod objava na našem zvaničnom instagram profilu, nisu potkrepljeni niti jednim drugim ozbiljnim i profesionalnim argumentom. Samo mejl u kome mi se stavlja do znanja da imamo rok od dva meseca da se „popravimo“. U suprotnom, taj posao će preuzeti neko ko zna više i bolje.

Traženi su nam opisi poslova bez objašnjenja zašto su toliko hitni. Naslućivali smo sami zašto. Niko, u stvari, nije imao nameru da čeka dva meseca jer je scenario već bio napisan. Činjenica da sam isključena iz svake diskusije, analize i odlučivanja, za mene kao menadžera sektora bila je poražavajuća. Sklanjali su jedno po jedno iz tima, a na pitanje da mi se objasne razlozi takvog postupanja, dobila sam odgovor „bolje da ne znaš“.

Moji pokušaji da ukažem na probleme koje imam, da su ljudi koji su ostali u timu uplašeni, nemotivisani, da se u takvoj atmosferi ništa dobro ne može uraditi, da se boje jer ne znaju šta im se sprema, ocenjeni su kao „remetilački faktor“. Optužena sam da širim negativnu energiju, a zapravo sam je sve vreme trpela. Trpele su i moje kolege dok se nije desilo upravo ono na šta sam sve vreme ukazivala. Koleginica koja je bila na poziciji menadžera za društvene mreže se pod pritiskom slomila i dala otkaz. Iza njene odluke stoji samo njena lična drama zbog atmosfere u kojoj je njen rad konstantno osporavan.

Od tog trenutaka oko nas preostalih nastao je muk. Isključena iz svake komunikacije, bez odgovora na mejlove koje sam slala, preuzela sam taj posao na sebe, radeći ga više od mesec dana bez ijedne povratne informacije od nadređenih. Ćutali su svi dok su iza naših leđa dodvođeni drugi fotografi kao da fotografkinja koja je tu zaposlena i sedi pored mene ne postoji. Pripremali su teren za oduzimanje dela po dela naših poslova, uključujući i društvene mreže.

Kada se danas zapitam šta me je u tim trenucima pokrenulo da nas prijavim za izbor TOP 50 i najbolji Instagram nalog, ni sama nemam objašnjenje. Intuicija da, bez obzira na sve, to moram da uradim bila je jedino što sam tada imala.

Dolazila sam na posao svakog jutra uprkos tome što sam počela da osećam fizičke posledice stresa. Suočavala sam se sa poremećajem sna već dugo, usledili su gubitak apetita, aritmije, nedostatak snage da ustanem iz kreveta. Ipak, verovala sam da kao neko ko je na najodgovornijoj poziciji moram da budem primer i pomognem članovima tima koji su se osećali podjedanko loše. Na žalost, svesna da sam u tome potpuno nemoćna, slomila sam se i sama. Kada mi je javljeno da smo dobili nagradu za najbolji instagram profil već sam bila na bolovanju i pod terapijom. Nikog osim Jovane nije bilo ko bi je preuzeo. Nažalost, shvatam da niko drugi iz kompanije nije ni želeo da je preuzme. Nije želela ni Jovana. Jasno je stavila do znanja da ne želi u tome da učestvuje kada nema svih onih koji su zaslužni za to priznanje. Nisu je čuli, ni razumeli. Dobila je zadatak da je preuzme, ostalo je istorija.

Kao zaključak ove izjave, želim da vas zamolim da još jednom pažljivo pogledate snimak njene izjave, ne čitajući senzacionalističke naslove. Jovana nije optužila “P….S….“ za mobing. Niti u jednoj rečenici nije se deklarisala ni kao žrtva mobinga. Neću ni ja, jer nisam stručna za takve ocene. Neka oni koji jesu kažu kako se ovo zove i ja ću u ime celog tima pristati da prihvatim bilo koji drugi termin.

P.S. U ovom trenutku u sektoru marketinga ostala je još samo koleginica grafički dizajner. Preostala, od dvoje fotografa, u procesu je potpisivanja raskida ugovora o radu kao tehnološki višak. Jovana i ja smo na bolovanju. Ne mogu a da se ne zapitam da li je teže njoj koja je ostala ili nama…

Jelena (Pantović) Karanac, Marketing i PR menadžer

143 KOMENTARA

 1. Sta sad Pantovicu, hoceš li i svoju rodjaku na stub srama i recima da laze….kako ste radili tako vam se i vraca sad kao bumerang. Kad ono što je rekla Bakula potvrdi i tvoja rodjaka onda je tu kraj svake price. Sad verovatno slede nova saopštenja. Bas tuzan pocetak kraja imperije na papiru.

 2. Ne moze da radi, ali zato može da blati firmu u kojoj radi. Postoje državni organi koji se bave mobingom ako ga je bilo i ako nemate poverenja da će se firma sa tim izboriti. Ne može prvi korak biti izlazak u javnost.

  • Devojka je upravo rekla da ne zna da li je to mobing. Ali je u detalje objasnila šta je doživela.
   Uostalom ovako je mnogo efektnije, da je otišla na sud, možda bi dobila presudu u svoju korist, ovaj bi platio neku kaznicu, i nikom ništa, nastavilo bi se isto ponašanje. Ovako će da se porazmisle kad sledeći put budu doveli radnika u ovakvu poziciju.

  • Na žalost svi ti organi koje navodite vrlo često rade u korist firmi a mobing je inače teško dokazati. Tužno je što veliki broj zaposlenih trpi razne vrste pritisaka i ucena na radnim mestima. Izlazak u javnost je jedina mogućnost da se glasnije progovori o dešavanjima o kojima se odavno šuška i o kojima su svi nešto načuli.

  • Ne lupetaj, licno znam nekoliko zaposlenih koji rade pod uzasnim uslovima za minorne plate. Uprava ove firme je katastrofalna i nije u stanju da prihvati da osoblje firme predstavlja njenu snagu i kvalitet. Izrabljivanje i neljudski odnosi stvaraju eroziju koja je vise nego ocigledna. Jos kada savesni potrosaci pocnu da zaobilaze ovu virmu, doci ce do nepovratnog kraha. Puna podrska svim zaposlenim koji smognu energije i hrabrosti da istupe?

 3. Prodaja
  Slicno sam dozivela posle 10 godina rada u jedoj poznatoj firmi u Cacku.Na zalost nisam bila hrsbra kao ove dve zene.Nisam ni danas u stanju da javo kazem ime te firme iako vise od dve godine nisam zaposlena u njoj. Ono sto se meni desilo advokat je nazvao mobing ali iz straha ja sam odustala zeleci samo sto pre da zavrsim agoniju i prekinem svaku vezu sa tadasnjom firmom. Posledice su ostale, ja jos uvek pije lekove protiv stresa i depresije i svaka ovakva vest me dodatno uznemiri.Hvala Bogu da postoje i ovakve zene kojima je ostala trunka dostojansva a ne kao ja da budu ….. ceo zivot.Zivele devojke u ime svih hrabrih zena.

 4. Kada firma firma ostqane bez dobrog radnika tu nema nekih jakih emocija. Radnik predje u drugu firmu jer zna da vredi i da je na gubitku zapravo firma. Njegovo mesto zauzme neko drugi, bolji ili lošiji i to je to. Ali kada radnik ostane bez dobre firme, kada ostane bez pozicije i privilegija koje mu nikad i nigde ne bi pripale po objektivnim kriterijumima, onda su emocije veoma jake i dobijamo ovo.

 5. Au kad su ovako maltretirali Jelenu koja im je bliska rodjaka i koja je u firmi od osnivanja, kako li je tek drugim radnicima. Jelenu lično poznajem, ona je osoba od integriteta i sigurna sam da je sve što je rekla istina.

  • Mobing nije konflikt. Da bi nešto bilo mobing mora da traje da se ponavlja. To je jedno psihičko urušavanje zaposlenog, da se on oseti beskorisno i potpuno izolovano i izopšteno iz okruženja, da dobije onu čuvenu knedlu u grlu kad ide na posao, i da na kraju na svoju ruku da otkaz.

 6. Izjave ovih mučenica, koje su se u Kompaniji ponašale kao ministarke, postale su toliko dosadne. Lepo bilo da se švrćkate po Žutoj kući, glumite dame, upoznate ljude koje nikada ne biste… Vas neko opasno podržava da srušite ovu firmu. Pravno savetovanje, čuj nije mobing, pa šta jeste. Ako je ovo bila tvoja kuća, u kući se problemi rešavaju. A ako tako udari na brata, pa šta bi onda bilo kome uradila. Dosta, dosta. Očekujem brzi transfer u konkurentski brend. Tamo vas čekaju po dogovoru. I ko još nije depresivan, pod stresom? Posle ovakvih istupanja, bila bih u žestokoj panici.

 7. Zamislite sta se tek radi u Dr Dragise Misovica 1xx? Veliki medijski „bard“ za koga je Peca strogi gospodin izrabljuje radnike, ne uplacuje doprinose. Devedesetih postao milioner preko zelja, a radnike ostavio bez staza. Valjda to onaj gore vidi? Podrska za radnike.

 8. Poznajem više ljudi koji radi u pomenutoj firmi. Načula sam da ova agonija traje oko godinu dana i bilo je pitanje dana kada će ljudi da puknu.
  Žao mi je što je to tako, ali treba da se izbore!

  Ljudi treba da shvate da se oni ovde ne bore za sebe, jer u društvu u kakvom smo, ovo može samo da im zatvori vrata za naredne firme… Ovo je borba za sve nas, da ne tolerišemo omalovažavanje našeg truda, rada i talenta.
  Oni su uložili svoje znanje, godine i višegodišnji rad da bi neko ponižavao svaki njihov pokušaj da iskažu svoje umeće.
  Da li se neko od vas nekada našao u toj situaciji? Pokušajte da se setite te gorke knedle u grlu!!!

  I pitanje za ljude koji napadaju Jelenu…
  18godina!!! Da li zaista mislite da je bilo lako, da izađe sa ovom izjavom, neko ko je tu firmu gradio zajedno sa vlasnicima? Da li zaista mislite da je, posle svih tih godina, cilj neke druge prirode osim odbrane dostojanstva tima i sebe?
  Mućnite malo glavom i POKUŠAJTE da osetite EMPATIJU, ako ona uopšte postoji u ovom trulom društvu.

  • Da,ona jeste ulagala sebe ali je radila i za platu i za bonus i za beneficije.Kapital je ulagao vlasnik.Dakle firma je privatna ne u njenom vlasinstvu i nije familijarna.Stekla je dosta znanja,ali nije naucila osnovno da kada odlazi ne treska vratima i ne pravi buku.Ja kao covek koji se bavi biznisom ne bi ovakve drzao ni dva dana,pa taman mi bila i majka.I sta je poenta svega- ako ja propadam onda ce i brod da tone..

 9. Procitah ovaj tekst i komentare, pa ne mogu da i ja ne „recem koju“. Dakle, slucajno poznajem par ljudi, koji rade u pomenutoj firmi, tako reci, od njenog osnivanja. Oni kazu da je za radnike „cvetalo cvece“ dok su vlasnici firme „drzali konce u rukama“. Od kako se prosirila proizvodnji, te u firmu usli koje kakvi direktorcici i menadzeri, radnicima „pucaju ledja“, a platu, koja je realno manja, sve teze zaradjuju. Valjda ne moram da objasnjavam zasto.

  • Podrska za Pecu ,Sladjanu,Sobica,Domitrijevica.
   Umislili radnici da su mnogo bitni pa se osilili.
   Evo samo jednog primera.Moja firma broji 100 zaposlenih,vrlo mali broj je sa nama od samog starta.Ljudi povremeno menjaju poslove,traze nove izazove.Sve je to normalno.Samo mi nije jasno gde ce ove dame sada da se zapsle i ko ce sa njima hteti da saradjuje!

   • Hahahah joj čuj ovog. Pa šta si ti umislio poslodavčić u Čačku… Pa misliš da si ti mnogo bitan… nije Čačak jedino mesto gde se traži posao. Nažalost mnogi su otišli u veće gradove zbog takvih poslodavaca kakav si ti i tvoji prijatelji koje braniš. Nego šta će nego da se osile, hvala Bogu, pa ako je neko samo radnik i nema svoju firmu ne znači da je magarac. Koja ti je firma molim te kaži da se ne zeznem nekad pa poželim tu da radim. Prolazi vreme iživljavanja, moraćete malo da pripazite na svoje ponašanje dragi poslodavčići

   • Nisu se radnici osilili nego je doslo do kriticne tacke pucanja. Taj tvoj Peca i koga god jos da si nabrojao ukljuvujuci i tebe samog koji ih podrzavas imate plitko razmisljanje. Kvalitet firme se zasnivana duzini staza zaposlenih. Firme koriste katastrofalnu ekonomsku situaciju u zemlji da ucenjuju zaposlene jer je broj nezaposlenih ogroman. Zaboravlja se dragocenost DOBRIH i STRUCNIH ljudi u firmi. Zaposlenog je lako zameniti ali kvalitetnog zaposlenog, jako tesko. Rukovodstvo PS Fashion – a i politika koju vode je katastrofalna.

    • Vrlo se slažem sa ovim, ali da li je neko, uopšte, prokomentarisao stručnost osobe koja samo zna da palaca jezikom, a kada je rukovodstvo videlo njenu stručnost, onda je proradila i sujeta.. Da li ima mobinga u toj firmi? Teško da ima mobinga, pritiska sigurno, pogotovo poslednjih godinu dana kada su svi u velikom problemu, a pogotovo oni koji žive od prodaje, isključivo. Ja, koliko sam čula, u datoj kompaniji, i za vreme korone, kada nisu imali prihode, plata je bila u paru i na vreme, kao i stalno, što nije opravdanje, ali gde je primer mobinga? Šta je mobing ovde: „2 meseca rok da se popravi“. Pa ozbiljne firme (ino i domaće), samo kažu rukovodiocu: „Vaši rezultati su loši, imate MAX 30 dana da ih popravite“… O čemu ljudi pričate, koji marketing je ikada postojao u PS-u!? Koliko su samo povukli kampanja sa instagrama, jer su shvatile o stručnosti koju poseduju!? Šta bi sa „Krzno boli!“ mačke iz marketinga!!!

     Da li ima loših ljudi tamo, da, a da li je cela kompanija takva, teško. Da li je gazdarica problem, verovatno, jer je najveći stres upravo od DAME GODINE i njene inteligencije…

     P.S. Da li je iko saslušao obe strane, ili samo „ugnjetavanu“!?

     • Slušaš li sebe,čitaš li tekst?“Da se poprave“,a tim dobio nagradu!?Koliko da se poprave?Da dobiju „Nobelovu nagradu“?Pod hitno idi da vidiš da nemaš koronu.Čuo sam da gađa i u mozak.

     • Da se nadovezem na ovo „Šta bi sa „Krzno boli!“ mačke iz marketinga!!!“.. posto se secam i neverovatnog „Novo leto 2004“ koje je „menadzerka marketinga“ Jelena, dala da se zalepi na izlog na terazijama , prvom butiku P.S, posle Cacka.

   • Pa ako vam je mišljenje o radnicima tipa,umislili radnici da su mnogo bitni,to dosta govori o vama,pa ako je vec tako i ako nisu bitni radite sami.Poslodavci su se u ovoj zemlji obogatili ne od rada i pameti nego na sisi inflacije,primarne emisije i tranzicije i spregama sa drzavom i na višedecenijskom zakidanju na platama,doprinosima,zakidanju na radu vikendom i praznikom,zakidanjem na duzini godisnjeg odmora…

 10. Jelena i Jovana,kada se vratite sa bolovanja dajte otkaz
  u firmi koja je nepravedna prema vama. A zatim otvorite svoju marketinsku agenciju,zaposlite bivse fotografe i bivse
  marketing kolege pa pokazite sta znate.
  Stvarno je glupo da radite za drugoga (P..S..) kada ste tako
  sposobne.
  I iz inata podignite plate zaposlenima za 100% da pokazete
  bivsim poslodavcima kako se postuju i vrednuju radnici.

 11. Ja više nikad neću ući u njihov butik, fuj kad pomislim samo šta rade radnicima. A inače su na konkursu za pravnika tražili da im kažu šta bi poneli na pusto ostrvo i kako bi se tamo snašli. E, zapravo će vaša firma postati pusto ostrvo.

 12. Draga Jelena procitah u naslovu tvoga teksta da se na tvoje oci rusi nesto sto si ti gradila 18 godina.
  Nisi ti Jelena ,,GRADILA“ 18 godina,ti si ,,RADILA“ 18 godina i za to si bila adekvatno(DOBRO)nagradjena cim si se toliko godina zadrzala u P..S..
  Draga Jelena P..S.. su za 25 godina gradili i izgradili Sladjana i Peca.

 13. Svaka veća privatna firma liči na državnu pred raspadanje. Do toga dovedu shvatanja i sposobnosti našeg prosečnog čoveka.Za njih biti pošten znači biti socijalni slučaj i to je za ponos. Svaki uspeh,svako dobro je nemoguće, nepošteno i ko zna šta.A ova dama neka pokrene svoj privatan posao, uloži,obezbedi posao,rizikuje i bude poslodavac po meri i države i zaposlenih i rodbine. Mlada je,život je pred njom,svako dobro.

 14. E manadžeri, menadžeri. Najsujetnija BRANŠA u ovom našem proizvodom društvu. Uobraženi, sa lap-topovima, lepo odeveni,doterani. Kao sa modne piste. Visoko lete. A nije im neko znanje, maniri, respekt za zajednicu itd. Imaju samo „nabudženu“ kvalifikaciju. Na papiru tzv:diplomu. Inače ne znam šta se događa u dotičnoj firmi. Ali smatram da je po sredi klasična nameštaljka. Da nije žalosno bilo bi smešno.

 15. Koja smejurija. Ljudi misle da još uvek važi samoupravljanje.
  Nisu ludi ovi stranci što za sve angažuju spoljne saradnike i agencije.
  Čak, ako hoćeš da radiš za njuh, prvo moraš da se prijaviš kao preduzetnik, pa tek onda da radiš po ugovoru.
  A tek da uposkle rođake???? Toliko glupi nisu.

 16. Da Jelena i ovom izjavom si potvrdila koliko si sujetna. „Princeza na zrnu graska“ koja koluta ocima na sve i svakog jer nema joj ravne. Sram te bilo! Pokusavas da srusis ugled firme koji je tim vrednih ljudi gradio godinama. IMA NAS KOJI RADIMO I ZADOVOLJNI SMO, IMA NAS NISI NI SVESNA KOLIKO.Da li mislis na nas, koleginice? Da li mislis na posledice tvojih izrecenih bljuvotina. OVA IZJAVA TREBA DA BUDE TVOJ NAJVECI PORAZ.

 17. I Vlade Divac je igrao odlicno u Lejkersima ali ga je gazda
  trejdovao i doveo umesto njega Kobija Brajanta.
  Lejkersi su sa Kobijem dominirali NBA ligom i uzeli nekoliko
  titula.
  Posle trejda Jelene i Jovane u P..S.. ce doci neki novi mladi
  kreativni marketinski kadar da sa ostalim zaposlenima u P..S.. nastave da i dalje budu lideri na trzistu mode.

  • A taj novi mladi kadar će imati bolje uslove za rad od Jovane i Jelene, zato im hvala što su ovako javno istupile za sve buduće radnike ove firme. Verujem da su gazde pametne da ne prave ovakve propuste ubuduće 🙂

  • Branko,
   Divac je igrao poziciju centra
   A Kobi je igrao poziciju pleja
   Što se tiče košarke ne mešaj je u ovu priču jer očigledno nemaš pojma.
   A kada plej igra centra obično dobije bananu.
   Trejdovaceš ti u Afriku da sadiš papriku.

 18. Vlasnik uloži u firmu kapital, pare, obezbedi prostor, obezbedi opremu, struju, vodu, telefone, gorivo, grejanje, materijal…. i ko zna šta već….., a radnici ga prozivaju ako kasni plata, kukaju na malu platu, na uslove rada…..pljuju po poslodavcima.
  Sumnjam da bi ove dame, da su imale sopstveni biznis zaradile onoliko koliko su zarađivale kod surovog gazde.
  Što bi rekao naš narod- Što je glava praznija, to je bezobraznija.

 19. Znam nekoliko ljudi koji su zaposleni u PS-u, nikada nismo razgovarali o poslu ali deluju više nego zadovoljni. Ali sam takođe čula divne stvari o vlasnicima i njihovoj požrtvovanosti. Čitam i nisam sigurna da li je ovo podrška zamenici ili obrnuto? Potenciranje na jakim rodbinskim vezama – verujem da je to i tokom rada potencirano, korišćeno i sa sobom nosilo brojna očekivanja umesto odgovornosti. Sklanjanje posla deo po deo – Korona ni njih nije obisla, pala prodaja, pa ko još kupuje krpice za rad od kuće, nema proslava, nema putovanja. Prihodi manji troškovi isti. Optimizacija neminovna, kao i svuda, pa i kod mene u firmi koju je pandemija najmanje pogodila. Sagledavanje efikasnosti po segmentima poslovanja. Promaklo mi je ili se nigde ne navodi da je još neki sektor bio u situaciji poput njihove? Da li bi neko zamenio marketing sektor u ovim teškim vremenima kada je to jedan od ključnih faktora dobre prodaje posebno za velike brendove poput PS-a? Koliko mora biti loš kvaiitet njihovog rada kada se ne donosi odluka njihovog usavršavanja već je jednostavnije da se krene iz početka? Tim pre što brend postoji toliko godina, nije li jednostavnije ukazati na greške i raditi sa uhodanim timom. Tim pre što su kako se u izjavi navodi porodica. Očigledno je da je taj sektor bio najslabija karika kada su rešili da saseku u korenu. Očigledno su i zaposlene shvatile da ne zadovoljavaju potrebe za radna mesta koja su im reklo bi se pogrešno dodeljena. Pa rešiše da preduhitre ovim očajničkim postupcima. Sigurno su pre toga razmislile ko će ih kada ovo prođe zaposliti, kada su javno optuzile one kojiih do juče hraniše. Možda su svesne da uz kompetencije koje poseduju posao naći neće pa im je svejedno. Ne vidim da je jedna navela i jedan primer mobinga. Toliko drame a suština je samo da neko nije bio zadovoljan njihovim radom. Zar vlasnik firme nema pravo da želi bolje i kvalitetnije radnike? Da li se ugovor o radu sklapa po principu dok nas smrt ne rastavi? Svako od nas ko radi za drugoga može očekivati da se sutra pojavi neko bolji od njega ko će zauzeti njegovo mesto. Svi smo zamenjivi. A to nije mobing. Potencira se i na psihičkom oobljenju. Da li je uzrok posao, korona, porodični problemi? Da li se govori o pravom uzroku ili se traži opravdanje za trenutno stanje? Toliko bespotrebne drame, toliko šupljih priča, toliko ishitrenih odluka nezadovoljnih ljudi. Kuda ide ovaj svet…

  • Otkaz je otkaz, a mobing je mobing. Koliko znam, ona devojka koja je primila nagradu nije otpustena nego se zalila na mobing na radnom mestu. Da su hteli da je otpuste to bi ucinili ranije.

   Drugo, dobile su nagradu za svoj rad, toliko o njihovoj nestrucnosti.

   A vi gospodjo verovatno pijete kafu sa vlasnicom P.S. pa ste se sad nasli u obavezi da objavite ovaj besmisleni uradak.

   • Da li iko od vas zna za šta su dobile nagradu ove devojke!? To je nagrada za instagram profil, ne kompletan rad marketinga. Ako tako gledamo, njih 9 je timski radilo da napravi instagram profil koji je dobio nagradu tako što su se same prijavile za to? Da li je iko proverio ovaj profil i video da imaju 150.000 pratilaca, a da svaki post ima, prosečno 200-600 lajkova (ima i po 1500-2000, ali to su reeeeeetkosti)…. Da li je to znanje i za nagradu?

    Sramota je da ovakav brend ima 1-2% lajkova od pratilaca… Sramota je za marketinški posao… Ako pitate bilo koga ko se bavi marketingom, nasmejaće se slatko organizaciji… Da oni nisu sami po sebi kvalitetni brend, ovih njenih 18 godina bi odavno bile u bunaru…

    Samo molim dotičnu, koja je dala ovu izjavu, da da izjavu o novom radnom mestu kada se zaposli…

     • Da je marketing bio dobar, sve voditeljke bi se lomile da nose odevne predmete PS-a. Ovako to nije slucaj. Koji marketing one vode? Rekao im neko da malo rade, a ne da gledaju crtane filmove na radnom mestu, one se uvredile odmah.

     • Njihova stvari se prodaju u Bg od 2000 god, kad nije postojao ni FB , Insta, Twiter pa ni internet. A sto se marketnga tice lepilo se na izlog snizenje i ostalo..i tad 2003, 2004 je ta ista Jelena sebe zvala za direktorom marketnga i smarala mene da lepim neke glupe slogane “ NOVO LETO 2004 “ , mozda sam pogresio godinu ali to je to.. u svakom slucaju njih 9 se bavilo marketingom, imali su cak i menadzera za drustvene mreze, koja okaci ceeeeelu jednu objavu na dva dana. Stavrno su naporno radili.. dva fotografa za stalno , jedino ako su stampali i casopise pa i da razumem. Inace pocetkom 2000 god bili su aktuelne revie u hajatu , i to je sve odradjivala jedna osoba.

    • Poštovana Slanja,
     Ako malo bolje pogledate druge domace brendove Monu,Avangardiju,Luna,Katrin,TFY,Legend… vi imate najvise pratilaca.
     Moram vam reci da se veličina „BRENDA“ ne meri lajkovima na društvenim mrežama vec zadovoljstvom vašh zaposlenih i vaših kupaca.
     Vidim da vam nije jasno da za vreme pandemije nije imalo toliko potrebe za vašim proizvodima pa samim tim ne možete očekivati pratioce i lajkove.
     Na Primer: Koliko ste vi gledali destinacije za letovanje ove godine i koliko ste letovališta lajkovali ,da li sada gledate letnje destinacije?verovatno ne !
     Morate shvatiti da se fokus pomerio sa krpica i mode na neke druge stvari.
     Tako da su ove devojke ništa više nego kolateralna šteta !!!
     Toliko godina u poslu sa vrhunskom ekipom i jedna godina PANDEMIJE I LOŠEG PROMETA vama da za pravo da u nekoga upirete prstom i ponižavate!?!?!
     Ovim jasno pokazujete koliko u stvari cenilte vaše zaposlene i kakvo imate mišljenje o njima.
     Na muci se poznaju junaci a to vam je lepo pokazao marketing tim nagradom koju su dobili u najtežoj godini ikada.
     Ništa lično.

   • Jelena i Jovana nemaju pojma o marketingu a ni o socijalnoj kulturi! A da je moja ćerka, bila bi mnogo bolje vaspitana. Porodica se ne pljuje a posebno ne javno! Sve što je imala mogla je rešiti i naravno pronaći način kako. Ako je već tako pametna. I jedva čekam da vidim gde će da se zaposle. A ostale „gospođe“ i „gospoda“ koji pljuju po firmi ,to samo govori o vama. Da vam je o dan danas krivo što niste ostali i opstali.Blatiti i pljuvati nekog je mizerno i jadno.Jelena je sada sam sebe spustila dajući ovaj intervju! Što reče neko gore u komentarima „sramota za marketinški posao“!Posle toliko godina truda i rada!!!

 20. Zamislite taj intelekt!, ako neko napiše svoj nik nejm Nikola Tesla, uključe se retardi i pitaju ga za prenos struje kroz vazduh!?
  Pa zbog takvih sam i patio u toj firmi.
  Vi ste kancer svakog zdravog sistema.
  DŽaba moja Jelena tvoj trud marketinga, kad ove imaš iza sebe, a truju Slađanu.

  • Poštovani Gorane,

   Koliko ljudi su patili zbog Vas u toj firmi? Da li ste se zapitali? Vaša ekspertiza je bila ispijanje kafe u ŽK i Intemenzzo-u? Da li ste bilo koji lokal, koji ste otvarali, otvorili bez nenormalne podrške drugih radnika, dok ste vi bili „pod stresom“, jer niste znali da vodite projekat?

   P.S. Kako Vam je prošla Vaša mala radnja sa vašom stručnošću i odgovornošću? Sve što znate je da pljujete po drugima, i to je najveća sramota Srbije, svi samo pljujete, i samo je bitno da se nagrdi neko, nezavisno od ove situacije… Nekako smo takva nacija, jadna i puna sujete i bede u glavi!

   • Opa. Niski udarci. Šteta. Niste se potpisali, pa ću Vas oslovljavati sa Gambit, Damin gambit.
    Danas sam baš bio dobre volje da zračim pozitivno. Pročitajte moj komentar na instagramu Jovane i Jelene, a motivisan pisanjem Gojković Bojane. Krajnje je iskren i po meni korektan. Nije dobro. Sad me terate da iznesem sav prljav veš. Kao što „ne znate“ ili znate šta sam sve vodio u firmi i koliko je novca ušteđeno, tako ćete se iznenaditi koliko znam toga što je kompromitujuće za Vas lično. Jutro je pametnije od večeri, pa će odluka da pišem na svom FB profilu, uslediti sutra. To što pišete u tajnosti me podseća na Vaše privođenje radnika na info razgovor po wcima i kotlarnicama. Kafice sam pio i ostajao do dolaska portira. Fiksno plaćen. Ne po satu. To sa ŽK ste pisali i za marketing. Nije Vam neka fora. Firmicu sam zatvorio. Nije išlo. I do mene je, naravno. Moji radnici su primali redovne plate. Nisu dobijali prazne koverte. Nisam ih zlostavljao. Možda bih i uspeo, da su pristali na prazne koverte. Da sam imao oca, pa da me pomogne, kao Vas. Da me od supruge brat dotira sa 350 000 eur, možda bih i uspeo. Ovako, sa otpremninom od 360 000 din, koju ste dali meni i Milutinu, teško je. Da rekli ste da nikom ne pričam za otpremninu. Sad je gotovo. Podsećam Vas da sam istovremeno otvorio dva lokala Stop Shop Niš i Valjevo u rekordnom roku. Vozio pod sedativima relaciju LU-ČA-VA-NI-ČA tako u krug 27 dana. Pecin brat iz Niša kaže: „Ti nisi vojnik PS-a, ti si crnac.“

  • Jelena, ja sam tvoja bivsa koleginica koja misli na tebe, Jovanu i sve moje bivse kolege koje smo pod istim okolnostima morali da sacuvamo obraz, cast i dostojanstvo na jedini moguci način a to je odlazak iz navedene firme.Sve vam verujem i istina je jer sam kroz takvu agoniju i ja prosla. Poslodavca sam licno na sastanku upoznala sa tada postojecim problemima u radu njihovog odabranog tima, naravno i pisanim putem sa navedenim imenima i dokazima, znači da je poslodavac bio upoznat ali je ipak vise verovao njima, sada mu ne zameram i zahvalna sam mu sto mi nije ukazao poverenje.Takodje, na sastanku je bila pozvana i vlasnica firme koja se nije udostojila da dodje i sasluša moje probleme, hvala joj jer mi je na taj nacin pomogla da shvatim istinu i donesem najispravniju odluku.
   Sve se u zivotu desava sa razlogom, samo strpljivo i polako, bices na vrhu pa na samom dnu, vremenom ces postati ravnodusna, ponosna i srecna bas kao i ja sada.

 21. Samo mogu da konstatujem da je Srbija počela da se buni na uslove rada,da ne želimo u sred evrope bedne plate i robovlasničko društvo.
  I BOTOVI da nema neko od vas 1000€ na zajam posto je vama bas super u P….S…

 22. “Niko nije nezamenjljiv, zavrsili smo pricu” bile su reci direktora pred moj raskid ugovora u jednoj od tada najjacih markentiskih firmi u Srbiji i Cacku. Niko nije nezamenjljiv, ali se sa nekima prica zavrsava nakon njihovog odlaska, a sa nekima tek pocinje, bio je moj odgovor. Firma je nakon 18 meseci otisla pod stecaj , zbog nestrucnog i ishitrenog poslovanja. Danas sam vlasnik male ali poprilicno jake firme, Delim misljenje sa mojim direktorom da niko nije nezamenjljiv, ali volim da cujem pricu jednog obicnog smrtnika.

 23. DA SU OVE DEVOJKE STVARNO PRETRPELE MOBING, DRUGAČIJE BI SE PONAŠALE, NISU ONE BAŠ TOLIKO NEPISMENE DA NE ZNAJU KAKO SE TO RADI.
  UOSTALOM, KO NE ZNA, SVE MOŽE DA PROČITA NA NETU.
  MNOGE ŽENE SU PRETRPELE I MNOGO GORE STVARI, PRIMER MARIJE LUKIĆ, PA ZNA SE KOJIM REDOM SE TO RADI, PRVO PRAVNA ZAŠTITA, ADVOKAT, PRIJAVA, PA TEK ONDA PLJUVANJE PO MEDIJIMA.
  MEĐUTIM, NAMERA OVIH DEVOJAKA JE DA BLATE I PLJUJU.
  KOLIKO VIDIM, NISU SE NIKOME OBRATILE ZA ZAŠTITU SVOJIH PRAVA???????
  DODUŠE, POSTIGLE SU SVOJ KRATKOTRAJNI CILJ, A TO JE DA IMAJU PODRŠKU OD LJUDI OD KOJIH NEMAJU NIKAKVE KORISTI, SEM POTREBE DA SE PLJUJU PO USPEŠNIM LJUDIMA.

 24. Aj da se vise smanji gas na ovu temu,ispade ovo naj bitnija vest.Za 2-3 dana ovo niko nece pominjati i nece komentarisati.
  Ako zene vrede,nacice adekvatan posao brzo.
  Peca i Sladjana su idealan modni spoj.
  Sladjana je modni kreator svetskog kalibra,Peca je vrhunski menadzer za vodjenje firme.
  Firma ide dalje,bivsi radnici takodje.Ako radnici smatraju da su necim bili ugrozeni neka tuze firmu mada je najbolje sve resiti ljudski u kafani.
  Sto se mene tice ova tema je zavrsena,pozdrav za Pecu i Sladjanu,pozdrav i za Jecu.Sve vas odlicno poznajem.

 25. Sve je tačno, stim da je Vama lako sa strane dati rešenje.
  Da ste Vi doživeli, ili neko Vama drag, nisam sigurna da bi ste tako pisali.
  Drugo, ugroženo zdravlje se može sanirati, ili potpuno izlečiti. Šta ako ostanu posledice?
  Nervi se ne regenerišu.
  Tačno je. Svako čudo za 3 dana. Loša reklana za navjek.

  • POGREŠAN ZAKLJUČAK
   Poštovani tema je važna!
   A to što mislite da je NEBITNO ako nekoga šikanirate i maltretitate samo zato što su vaša sujeta i kompleks veliki,grdno grešite.
   To ste već verovatno videli i na izveštaju prometa za ovu nedelju.
   Strašno je što mislite da ce sve ovo ubrzo proći i biti zaboravljeno pa da nastavite po starom,verujte neće!
   Nadam se da ste sada malo osetili kako je to kada vredno radite a neko dodje nadrndan i besan na samog sebe i sve što ste radili vam upropasti bez ikakvog razloga i obrazloženja.
   E to je ZAKLJUČAK .

 26. Pitam se, pitam,
  Kakav to menadzer dozvoli da mu se iz sektora otpustaju ljudi bez njegove saglasnosti i bez objasnjenja?!
  I kako je moguce da menadzer iste sekunde kad, kako rekoste ne moze da zastiti svoj tim i dalje ostaje na toj poziciji, kome ste onda menadzer i u cemu je Vasa funkcija?!

  • Anka Botovanka,
   Pa zbog toga i jeste na bolovanju i zbog toga i jeste ostala uz svoj tim koji se javno pobunio na odluke Menadžmenta.
   Zato ti Anka nikada nećeš biti čovek već mali miš.
   Sedi 1.

   • Ma šta mi rekoste! Oglasila se posle 5 dana da podrži koleginicu… Ako vodite tim ljudi morate biti sposobni da stanete iza njihovih rezultata i da ih podržite. Koji to menadžer dozvoljava da mu bez saglasnosti i objašnjenja ikakvog menjaju tim?! Menadžer vodi i štiti to mu je funkcija, ne seti se da se oglasi kada mu je 2/3 tima opušteno i sa zakašnjenjem, nebitno da li je na bolovanju ili na poslu.

    • Nemoj tako, mozda bi se ogladila pre da nije cekala instrukciju. Reci ce kada joj se kaze da sme da govori. Ni pre ni kasnije. Sve po planu. Nisu li ti isti zaposleni marketing sektora pre dodele nagrada objavili instagram story sa zamenicim menadzerke uz komentar „ti si nas heroj“? Sve po instrukciji sve po planu, sta je sledece znate li ili cekate da vam se daju uputsva?

 27. Jelena je ovom izjavom najviše sebi naudila. Gazde će se oporaviti, pričaće se par dana pa će se zaboraviti. A gde će ona da se zaposli? 45 godina, ovo joj jedino radno mesto u životu, nema nikakva znanja i veštine osim PR menadžerisanja (prodavanja magle) i javno uradila najgori mogući PR jedinoj firmi koja ju je ikad zaposlila. Koliko god da ste nezadovoljni, nemojte zatvarati guzicom vrata, jednostavno, napustite firmu i tražite drugi posao. Realno sad, ni najfleksibilniji poslodavac je ne bi zaposlio.

  • Zato sto je u sledeći poslodavac isti kao i predhodno..ponašaju se prema radniku kao prema magarcu..iskoriste ga i putnu..tako i narednom radniku..i to je vama u redu i ispravno..dosta je ljudima vise tiranije na poslu ..ljudi su poveli da se bune..mora da se iskoreni to podanicko ponašanje koje vlada. I iskoreni strah da se ne moze naci drugi posao.Treba i poslodavac zapita zašto mu je radnik razočaran i javno je to izneo.Zasto ne sme da se Kaze istina.i treba da se zna..pa je pitanje ko ce zeleti da konkurises sledeći kod njih da radi..ako neiskorene pogresno i nekorektno ponasanje

 28. Nisi sama, hodaj pravo hodaj hrabro. Oni koji treba ce cuti. Sebi veruj. Ovo je najdivnija i najveca stvar koju moze neko da uradi za sebe. Odjekne to i vidi se da je odjeknulo. Borba za sebe uvek odjekne. Tu smo i drzimo te i uz tebe smo!

 29. Dragi moji,

  Postoji jedna jako mala razlika izmedju vlasnika i radnika – vlasnici ne mogu da napuste firmu… Oni plove ili tonu sa njom.
  Tako da – svi radnici rade za firmu i bivaju placeni za tar rad, ali ne moraju deliti sudbinu firme. Vlasnici to moraju.
  Takodje, vlasnici firme snose odgovornost za sudbinu svih zaposlenih i njihovih zaposlenih, ne samo za sudbinu zaposlenih u marketingu…
  A svi vi koji kuci idete u 16h ili 17h da uzivate u svom slobodnom vremenu, dajte oitkaz, osnujte svoju firmu, zaposlite ljude pa da nam date svoje utiske posle par godina…

  • Nije poenta da Jelena otvori svoju agenciju nego je pitanje da li ce neko konkurisati za Jelenino radno mesto..jer kako se poslodavac ponasao prema njoj tako ce i prema i novom radniciku..Poslodavcu treba radnik da obavlja posao i mora se ispravno oohoditi prema njemu..Jelena je u nizu ljudi koji su se razboleli na poslu..i nezadovoljni otisli iz te firme..Radniku treba posao ali i poslodavcu radnik da obavlja raj posao.Prema tome to je uzajamna korist i treba da vlada podrivanje uzajamno.Tako sa pozdravljam Jeleninu hrabrost sto je javno istupila..dosta vise tog straha ipodanickog odnosa izmedju vlasnika i radnika

 30. Petronije,
  Ne znam na šta si ciljao svi koji idete kući posle 16. 17.00h???
  Misliš da treba da ostanu duže u firmi koja plaća minimalc i ne isplaćuje prekivremene sate???

 31. Sta li ostalima rade kad se menadzerke pobunile protivu odnosa poslodavca i zaposlenog…koje da ne budemo skromni nemaju mala plate….a zene koje vise na pegli ako za tri meeca ne ispune normu….cao zdravo…a norma se svaki mesec uvecava….sve to treba u katran i perje pa kroz centar grada….

PRE SLANJA KOMENTARA, MOLOMO VAS DA OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE UPUTSTVO:
Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Portal Morava info zadržava pravo da, ukoliko ih proceni kao neumesne, skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Portal Morava info nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

OSTAVITE ODGOVOR