Na ovo obratite pažnju prilikom susreta sa stršljenom

11
17653
Foto: Freepik

Stršljeni su impresivni i često zastrašujući insekti koji pripadaju porodici osa. Iako imaju važnu ulogu u prirodi, kao oprašivači biljaka i predatori drugih insekata, stršljeni mogu biti i opasnost za ljude ukoliko se osećaju ugroženo. Njihovi ujedi su izuzetno bolni i mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. U ovom članku, istražujemo šta su stršljeni, kako izgleda ujed stršljena, kako sigurno ukloniti gnezdo stršljena i važnost profesionalne dezinsekcije.

Šta su stršljeni

Stršljen je socijalni insekt koji živi u kolonijama i obično grade gnezda visoko u drveću, na krovovima zgrada ili u zemlji. Postoji više od 20.000 poznatih vrsta stršljena širom sveta. Ovi insekti su prepoznatljivi po svom crnom i žutom telu, izduženim zadnjim nogama i jakom oštricom. Jedna od najrasprostranjenijih vrsta je evropski stršljen (Vespa Crabo). Aktivni su tokom dana, dok noć provode u gnezdu u kom se nalazi i matica koja polaže jaja iz kojih se dalje razvijaju nove jedinke.

Ujed stršljena

Ujed stršljena može biti izuzetno bolan i opasan za osobe koje su alergične na njihov otrov. Kada stršljen oseti pretnju, koristi svoju oštricu da bi se branio, a svoj otrov ubrizgava u telo žrtve. Ujed stršljena može izazvati lokalne reakcije kao što su crvenilo, oteklina i jak svrab. U nekim slučajevima, može izazvati ozbiljne alergijske reakcije koje zahtevaju medicinsku intervenciju. Ujed strljena je znatno opasniji i ozbiljnij od ujeda srodnih pčele i ose. Mesto ujeda potrebno je tretirati hladnim oblogama, pratiti reakciju organizma i po potrebi javiti se lekaru.

Kako ukloniti gnezdo stršljena

Uklanjanje gnezda stršljena može biti izuzetno opasno i zahteva poseban pristup kako ne biste izazvali napad i ujede. Evo nekoliko saveta kako bezbedno ukloniti gnezdo stršljena:

Nikada ne približavajte se gnezdima stršljena bez zaštitne opreme: Pre nego što pokušate ukloniti gnezdo, obavezno nosite zaštitnu odeću koja pokriva telo i lice, kako biste se zaštitili od ujeda.

Uklanjanje gnezda noću: Najbolje vreme za uklanjanje gnezda je noću, jer su stršljeni tada manje aktivni i mirniji.

Upotrebite profesionalne usluge: Ako niste sigurni kako bezbedno ukloniti gnezdo, preporučuje se angažovanje profesionalnih službi za dezinsekciju koji imaju iskustvo u ovom poslu.

Profesionalna dezinsekcija stršljenova

Kada se suočite s infestacijom stršljenova u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, važno je kontaktirati profesionalnu službu za dezinsekciju. Oni će proceniti situaciju, pronaći i ukloniti gnezdo stršljena na bezbedan način, a takođe će preduzeti preventivne mere kako bi se smanjio rizik od buduće infestacije. Profesionalna dezinsekcija stršljena obuhvata upotrebu bezbednih i efikasnih metoda i sredstava kako bi se kontrolisala brojnost stršljena i smanjio rizik od njihovih ujeda.

Stršljeni, iako važni za očuvanje ekosistema, mogu biti opasnost za ljude zbog njihovog bolnog i opasnog ujeda. Uklanjanje gnezda stršljena može biti opasno i zahteva posebne mere opreza. Ako se suočite s infestacijom stršljena, preporučuje se angažovanje službi za profesionalne DDD usluge, kako biste se sigurno oslobodili ovih opasnih insekata i sprečili buduće infestacije. Vaša bezbednost i dobrobit su od najveće važnosti, zato ne oklevajte da potražite stručnu pomoć kada se suočite s problemom stršljena.

PR TEKST

Prethodni članakHrvati tvrde: Jedna vrsta čačanskog čipsa sadrži visok nivo kancerogenog aditiva
Sledeći članakZa subotu najavljeno nevreme praćeno pljuskovima i grmljavinom, evo kada stiže u Čačak

11 KOMENTARA

 1. Pitanje, kako oterati golubove sa balkona. I spasiti se od njihove prljavstine I dosade. Sve sam pokusavao, ne vredi. Star sam ne mogu da cistim. Preporucite mi nesto.

 2. Moja komsinica i ja smo imale po gnezdo strsljena u postanskim sanducicima.

  Uvece ih naprskale nerazblazenom varikinom, ujutru samo pometlale gamad

 3. Mene su ujela tri kada sam krcio neke panjeve u sumi,ali nije bilo mnogo opasno,a nekoli.ko legala sam unistio,ali sa zastitnom opremom.

 4. Gledala sam u prirodi ubija pčele koje slijeću na zreo plod kruške.
  I od tada mi nije žao da ih mlatnem nečim ili poprskam namjenskim sprejem.
  Bila sam 4 dana na intenzivnoj njezi nakon uboda i nemam milosti.
  Predator.
  Zašto postoje oni i komarci,voljela bih da objasni neki stručnjak.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here