Planiranje porodice i kontracepcija (10)

0
368

Planiranje porodice je svesna delatnost osoba u reproduktivnoj dobi, koja obuhvata promišljanje, odlučivanje i preduzimanje mera kojima se reguliše broj i raspored rađanja, isključuju neželjene trudnoće i omogućuje rađanje deteta kada to porodici najviše odgovara.

Idealno konttracepnivo sredstvo treba da je neškodljivo, delotvorno, prihvatljivo i jeftino. Odluku o vrsti kontracepcije koja će se koristiti treba da donesu devojka i ginekolog zajedno, nakon detaljnog razgovora.

U metode kontracepcije spadaju barierne metode (kondom, dijafragma, spirala), hormonska kontracepcija (tablete, injekcije, potkožni implanti…), hemijska kontracepcija, intrauterini ulošci…

Mladi se najčešće odllučuju za muški kondom i kontraceptive tablete kaoredstvo kontracepcije. Muško kondom je dostupno i visoko pouzdano sredstvo zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija (PPI).

Kontraceptivne tablete, ako su kombinovane, sadrže polne hormone estrogen i progestin a postoji pilula samo sa progestinom. One su veoma efikasne i deluju na nekoliko načina. Prednosti njihove primene su što menstrualna krvarenja kod devbojaka postaju manje obilna, a smanjuje se i premenstrualna napetost.

U slučaju da ste imali seksualni odnos bez zaštite, potrebno je da se što pre uzme hitna kontracepcija. Ona je efikasna ukoliko se uzme u prvih tri, odnosno pet dana od trenutka rizičnog seksa.

Prethodni članakU Narodnom muzeju otvorena izložba “Košuljica, izvezena – košulje kroz vreme” (FOTO)
Sledeći članakPioniri Mladosti poraženi u polufinalu turnira u Ivrei, danas borba za treće mesto

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here