Predstavljena strategija razvoja kulture Čačka u narednih pet godina

0
625

ČAČAK – Strategija razvoja kulture grada Čačka kao prve nacionalne prestonice kulture Srbije predstavljena je u ponedeljak u Gradskoj bilbioteci “Vladislav Petković Dis“ u Čačku. Kulturna strategija grada Čačka je prva strategija te vrste koja je urađena za jedan grad u Srbiji i deo je projekta Prestonice kulture Srbije.

Najvažniji ciljevi u Strategiji razvoja kulture grada Čačka odnose se na unapređenje rada ustanova kulture, učešće mladih kao i razvoj promotivnih aktivnosti. U okviru izrade Strategije razvoja kulture grada Čačka održano je 12 fokus grupa sa 73 učesnika. Intervjuisani su direktori ustanova kulture i predstavnici školskog parlamenta. Istraživanje je obuhvatilo 591 učesnika, a značajan segment anketiranja bili su mladi ljudi koji smatraju da treba da budu aktivno uključeni u kreiranju i realizaciji kulturnih programa grada Čačka.

U okviru Strategije koja se odnosi na period od 2023-2027. godine obuhvaćeni su i programi koji su planirani za tekuću godinu, u kojoj je Čačak poneo priznanje Nacionalna prestonica kulture.

Na predstavljanju Strategije govorili su: Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL); Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije; Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske i predsednica radne grupe za dodelu zvanja Prestonice kulture Srbije; Miloš Papić, član Gradskog veća grada Čačka i koordinator radnog tima za izradu strategije.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić istakao je važnost jednog ovakvog dokumenta za život i razvoj same lokalne samouprave.

Nebično je važno da institucije kulture, kojih ima šest, nakon Prestonice kulture nastave da rade u punom kapacitetu i da nastave ono što je prestonica započela. A to je jedan vrsta unutrašnjih reformi institucija, ne samo po pitanju programa nego i po pitanju kadrova. Važno je reći da je Strategija razvoja kulture jedan od dokumenata koji svaki grad treba da imaćemo, sada po prvi put da kultura okuplja i neke druge grane i oblasti i da bude vodilja na koji način grad može da se razvija, pored ekonomije i turizma – rekao je Krstić.

Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske i predsednica radne grupe za dodelu zvanja Prestonice kulture Srbije, napomenula je da su strategije razvoja i strateški planovi važni dokumenti koji su na neki način propisani kao uslov za postojanje i evropske Prestonice kulture i naiconalnih Prestonica kultura.

Čini mi se da je to dokument kroz koji se mogu sagledati sve ono što su potencijali i mogućnosti jednog grada, sve ono što su rizici za sprovođenje budućih projekata, ali i šta su jake i snažne tačke i šta je ono na čemu treba raditi. Zbog toga su ovakvi dokumenti jako važni jer dovode do jedne celovite slike šta svaki grad može da ponudi, šta je ono na čemu svaki grad treba da radi, kako da kroz Strategiju naroda iskoristi na najbolji način kulturu i za svoj sveukupni razvoj. Zbog toga verujem da će ova strategije biti korisna kako za ustanove kulture u Čačku, tako i za nevladin sektor ali iznad svega će doprineti kvalitetu kulturnog života i što će doprineti pre svega građanima – rekla je Palkovljević Bugarski.

Ona je dodala da grad Čačak ima izuzetnih potencijala, kako u ustanovama tako i u kulturno istorijskom nasleđu, u raznolikosti i manifestacija i događaja i da je jedan ovakav projekat gradu Čačku i trebao da bi on sam “razumeo sebe, kako bi na bolji način predstavio sve ono što su njegove osobenosti“.

Strategiju smo upravo izradili zbog toga da bi mapirali sve probelem, izazove i potencijale. Da razradimo način kako ćemo do njih doći, nakon usvajanja nacrta Strategije na prethodnoj sednici grada i sada pristupamo izradi akcionog plana, gde će sve stavke, navedene u strategiji biti vremenski oročene, dakle kada će se u narednih pet godina one izrađivati. Neke će biti jednokratne, neke će se izrađivati više godina. Pored vremenskog oročenja, imamo i finansijski zaokruženu projekciju, koliko će svaka od njih koštati. Takođe, kao deo strategije, napravićemo tim, odnosno radnu grupu, za praćenje i implementaciju strategije. Imaćemo definisane i ljudske resurse koji će se baviti nadgledanjem njene impelementacije i pratiti na terenu kako se ona odvija – rekao je Miloš Papić, član Gradskog veća grada Čačka i koordinator radnog tima za izradu strategije.

Državni sekretar u ministarstvu kulture Miodrag Ivanović prisustvovao je predstavljanju Strategije i tom prilikom poručio da donošenjem ovog dokumenta Čačak, posle Beograda i Novog Sada, postaje jedan od prvih gradova u Srbiji koji dugoročno i održivo planiraju unapređenje sveukupnog kulturnog života zajednice. Ivanović je rekao i da je cilj da se kroz proces decentralizacije omogući ostvarivanje punog potencijala jedinice lokalne samouprave koja, kvalitetom predloženog programa i planom za razvoj kulturne infrastrukture, zasluži titulu Prestonice kulture naše zemlje.

Iz tog razloga je za Ministarstvo kulture veoma značajno da se, pored kvalitetnih umetničkih programa i obnove kulturnog nasleđa, realizuju i programi razvoja kapaciteta i strateškog promišljanja opština u oblasti kulture. Posebno smo ponosni na činjenicu da program Čačak 2023 započinje strateški važnim procesima edukacije i razmene znanja, koji su u prethodnom periodu organizovani za zaposlene u kulturi, publiku i volontere, ali i ovom prilikom predstavljanjem prve čačanske Strategije kulturnog razvoja – naglasio je on.

Upravo zbog svega toga, plan usvajanja strategije kulturnog razvoja, jedan je od osnovnih kriterijuma i preduslova za dobijanje titule Prestonica kulture Srbije, istakao je Ivanović i izrazio uverenje da će kvalitetni umetnički projekti doprineti da se Čačak još više pozicionira kao jedan od najvažnijih kulturnih centara u regionu.

Prethodni članakUklonjeni ostaci visećeg mosta u Ovčar Banji, saobraćaj normalizovan
Sledeći članakČačak večeras postaje prva Prestonica kulture Srbije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here