Profesorka OŠ “Milica Pavlović“ u timu Srbije na Internacionalnom obrazovnom festivalu u Pragu

0
1021

ČAČAK – Na Internacionalnom obrazovnom festivalu za STEAM nastavnike, održanom u Pragu, ove godine učestvovala je profesorka biologije u Osnovnoj školi “Milica Pavlović“ Biljana Uskoković Brković.

rpt

Svake dve godine “Science on Stage Europe“ organizuje najveći evropski obrazovni festival za STEAM nastavnike. Svaki put domaćin događaja je druga zemlja. Ove godine, 12. po redu festival je održan od 24 do 27. marta u Pragu, Republika Češka. Festival je okupio oko 350 STEM nastavnika iz cele Evrope da podele i razmene svoje ideje i koncepte za uspešno naučno obrazovanje od osnovne do srednje škole.

Internacionalnom festivalu prethodio je Prvi nacionalni festival Science on Stage, održan 18. septembra 2021. godine u Beogradu, u Osnovnoj školi Savremena. Prvi krug takmičenja obuhvatio je 80 nastavnika, a stručni žiri koji su činili vodeći eksperti na polju obrazovanja iz Srbije, odabrali su 35 STEAM projekata koji su učestvovali u finalu. U završnici festivala izabrana su četiri pobednika koji su predstavljali nacionalni tim na Science on Stage Europe festivalu u Pragu.

Tim Srbije činili su nastavnici:
Tanja Olear Gojić, Osnovna škola “Dragan Lukić“, Beograd;
Lana Nikolić, Gimnazija “Lazarevac“, Lazarevac;
Biljana Uskoković Brković, Osnovna škola “Milica Pavlović“, Čačak;
Milica Aleksić, “Savremena gimnazija“, Beograd.

Kategorija projekta Vizuelna percepcija, sa kojim se predstavila Biljana Uskoković Brković, bila je “Raznolikost u STEAM obrazovanju“. Ovi projekti uključuju varijabilnost nastavnih metoda, za talentovane učenike, za inkluzivno učenje isaradnju između mlađih i starijih učenika.

Projekat je urađen sa učenicima OŠ “Milica Pavlović“ i u saradnji sa penzionisanim profesorom iz Mašinsko-saobraćajne škole Dragišom Petkovićem. U projektu su učestvovali profesori različitih nastavnih predmeta: Sanja Živanović i Ivana Knežević, profesori Likovne kulture; Aleksandar Dilparić i Ljiljana Ivanković, profesori Informatike; Katarina Dramlićanin, profesor Engleskog jezika. Snažan utisak tokom prezentovanja projekta u Beogradu, na sve prisutne i na stručni žiri, ostavili su učenici odeljenja 7/5: Sara Ćirović, Nikola Kolarević i Teodora Dramićanin.

Projekat “Vizuelna percepcija“ podstiče interesovanje učenika za nauku, odnosi se na svakodnevni život, ima održiv efekat, izvodljiv je u svakodnevnom školskom životu, može se finansirati uz razumne troškove i promoviše učenje zasnovano na istraživanju.

Na internacionalnom festivalu uspešno predstavljen projekat dobio je odlične kritike od strane predstavnika desetak zemalja Evrope. Open day festivala je takođe, obeležio brojne posete češke obrazovne javnosti štandu gde je predstavljen projekat Vizuelna percepcija. Kao rezultat uspešno realizovanog projekta i prvog učešća Srbije na festivalu SonSEu, nastavnik dobija priznanje – Science on Stage ambasador – navode u OŠ “Miliva Pavlović“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakAleksić: Korupcija odnela milijardu evra samo na Moravskom koridoru i u “Telekomu“
Sledeći članakProtest prosvetnih radnika u Čačku: Ocena za Vladu – sedi jedan!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here