SPS-JS-DSS: Podrška razvoju urbane kulture

4
Ethnotrip iz Murske Sobote rado viđeni gosti festivala ''Karusel''

ČAČAK – U programu SPS-JS-DSS za lokalne izbore u 2016. godini, između ostalog, fokusiramo se i na održavanje i razvoj gradske, urbane kulture.

Čačak je uvek bio uvek bio centar gradske kulture ali to se, iz nekih razloga, vremenom izgubilo. Upravo iz tih razloga se kao jedna od bitih stavki u programu lokalne koalicije SPS-JS-DSS našao i pokušaj sa očuvamo tradiciju čačanske gradske kulture, odnosno da spasemo što se spasiti može ali i da proširimo i razvijamo dalje, jer za to postoje mnogobrojne mogućnosti.

Čitave generacije naših sugrađana su odrasle na popularnoj kulturi, pre nekoliko godina su objavljene dve knjige naših poznatih sugrađana (g. Branković, g. Stefanović) koje govore o 50 godina postojanja pop i rok muzike u našem gradu, što je nesvakidašnja pojava i za veće gradove od našeg, a nama daje pravo da Čačak, pored “grada košarke” sa punim pravom nazivamo i “gradom muzike“ ili “gradom rokenrola“.

Ideja koja se promoviše u okviru lokalnih izbora jeste da se u našem gradu promoviše i potencira jedan novi obliki popularne kulture, to putem velikih manifestacija ili festivala. Naime, u svim promocijama programa političkih stranaka, sektor kulture je značajno zapostavljen u odnosu razvoj poljoprivrede i proizvodnje, što je donekle normalno i razumljivo. Stara je ideja da je za bavljenjem sportom, kulturom potrebno višak para i višak vremena. Međutim, postoji deo sugrađana koji nisu neposredno uključeni u politički život ali koji smatraju da postoji značajna povezanost između privrednih delatnosti sa jedne i vanprivrednih delatnosti sa druge strane, a koja se ogleda u tržišnim principima i podrazumeva da, posmatrajući dugoročno, pored svoje primarne funkcije koja se ogleda u oplemenjivanju i održavanju duha jedne sredine, velike manifestacije mogu značajno doprineti popunjavanju lokalnog budžeta. Značajan je podatak da je samo iz turističkih taksi grad može da ostvari značajan finansijski prihod (11.000.000 rsd) a to nije samo novac od sajamskog, sportskog ili zdravstvenog turizma već od turizma povezanog sa kulturnim manifestacijama a to je nešto što se u budućnosti može značajno uvećati promocijom postojećih manifestacija ali i podrškom novim projektima u gradskoj sredini.

U našem gradu živi velik broj sugrađana koju su afirmisani u oblastima u kojima rade i to ne samo na lokalnom već i na državnom nivou. Tako imamo poznate, slikare, pisce, poznatog strip crtača, pozorišnog reditelja, čitav niz vizualnih umetnika, a posebno bismo hteli da ukažemo na značajne muzičare. Za ove ljude, veliki broj sugrađana nikada nije čuo. Zato postoji jaka potreba da se potencira ponovno i kontinuirano promovisanje rada ovih umetnika koji su se opredelili da žive u našem gradu.

Za sada, kulturnom identitetu grada najviše dopinosi Memorijal Nadežde Petrović, kao manifestacija koja je promovisala naš grad i na međunarodnom nivou ali bismo naročitu pažnju skrenuli na jednu relativno noviju manifestaciju, koja je značajno uticala na učvršćivanje kulturnog identiteta grada, a pred kojom je svetla budućnost. U pitanju je Karusel – festival etno i ambijentalne muzike. Ovo je primer kako inicijativa pojedinca može značajno da doprinese dobrobiti celog grada. Naime, Karusel je festival koji se u našem gradu nastao na inicijativu gospodina Dušana Darijevića, koji je imao ideju da poveže muzičku tradiciju koja postoju na ovim prostorima sa svetskim trendovima. On je uspeo da za prethodnih 9 godina uspeo da u naš grad:
• dovede preko 120 učesnika (grupa i samostalnih izvođača)
• festival je uvršten u Vomeks katalog svetskih muzičkih događaja
• festival je uvršten u katalog Turističke organizacije Srbije
• dobar glas o Čačku raširio se, ne samo u regionu već i u celoj Evropi, što se vidi po broju izođača koji mu se javljaju radi učešća na festivalu.

To je svetao primer kako inicijativa pojedinca, koja je blagovremeno podržana od strane lokalne privrede i lokalne samouprave, može da ima dobrobit za sve sugrađane. Ono što je naš zadatak je da se svim snagama pomogne da festival opstane i postane deo tradicije ovog grada.

Podrška lokalne samouprave se može ostvariti u nekoliko pravaca:
-lobiranje za veća budžetska izdvajanja
-podrska malim projektima (na sličan način na koji se podrška pruža malim preduzetnicima, putem opredeljivanja sredstava za samozapošljavanje) kroz početnu finansijsu inicijativu, da bi kasnije ovi projekti postali samoodrživi
-podrška formiranju novih, velikih festivala koji podrazumevaju dolazak posetilaca iz inostranstva
-povezivanje umetnika unutar grada
-kulturna saradnja između gradova, stvaranje mreže (povezivanje gradova Zapadne Srbije)
-povezivanje i saradnja u oblasti kulture sa gradovima u regionu
-razgovor sa ambasadorima koji dolaze u naš grad, da ambasade, u okviru svojih kulturnih aktivnosti, snose deo troškova dolaska njihovih umetnika u naš grad
-ustupanje medijskog prostora od strane lokalnih medija, novina, TV i radio stanica, web portala

Ako želimo da naša deca dobiju želju da ostanu ili da se vrate da žive u našem gradu, na nama je zadatak da im to omogućimo – da Čačak postane zanimljivo mesto za život.

Vladimir Radović, kandidat DSS na listi SPS-JS-DSS

4 KOMENTARA

  1. „Ali se to, iz nekih razloga, izgubilo…“ Taj neki misteriozni razlog je postojao sve ove godine dok ste bili na vlasti, pa ćete sad odjednom da ga pronađete i rešite problem. Hoćete ja da vam imenujem taj nepoznati problem? Gradska vlast kojoj je jedini cilj da se zabode u pečenjaru i da pevaljki gurne crvenu u dekolte. Ta ista vlast u kojoj ste vi sve ovo vreme. Koju ćete vi urbanu kulturu da spašavate? Gde ste bili dok se urbana kultura krila po podrumima dok su na trgu bili volovi i krave? Pa bili ste u vlasti, jeli pečenje, bili pijani ko stoke i slali porno sms poruke. Sram vas bre bilo. Treba li da imenujem alkoholičare i seksualne manijake koji će da nam spašavaju urbanu kulturu? SPS i DSS… A Palma naročito, ima da nam dovede Betovena na trg za novu godinu.

  2. Bravo !!! To želim da čujem. Postadosmo manjina u gradu. Ne kažem da selo nike bitno, ali u tom grabežu za glasovima ,,jade“ dominiraju pa je značaj obda se neko seti i pokrene urbanu kulturu. Ovaj grad vapi da se u njemu dogodi i isfinansira nešto što Čačani vole i gde će čaršijaneri ponovo biti kreativni i aktivni. Podržavam vas apsolutno.

PRE SLANJA KOMENTARA, MOLOMO VAS DA OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE UPUTSTVO:
Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Portal Morava info zadržava pravo da, ukoliko ih proceni kao neumesne, skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Portal Morava info nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

OSTAVITE ODGOVOR