U novoj zgradi Gradske biblioteke otvorena retrospektivna izložba “Štampana reč“

1
500

ČAČAK – Manifestacija “Štampana reč 2018“, retrospektivna izložba čačanskog izdavaštva od 1999. do 2018, otvorena je 26. februara u Galeriji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”. U novom prostoru Biblioteke obležen je jubilej, dve decenije manifestacije koja baštini kulturu i prepoznaje sposobnost da se reč utisnuta na papiru odupre zubu vremena, želju autora, izdavača, štampara i dizajnera da rukopis postane publikacija i da se nađe pred čitaocima.

Autori izložbe „Štampana reč: 1999-2018” su bibliotekari Zavičajnog odeljenja Olivera Nedeljković, Tijana Bežanić i Tamara Janković, a dizajn plakata je uradio Milenko Savović.

Zahvalio bih izdavačima, štamparima, autorima koji su kao i svake godine izašli u susret i dostavili primerak Biblioteci, kako bismo mogli da ih uključimo u zavičajni fond. Kao i prethodnih godina izdavačka delatnost u Čačku je značajna, o čemu svedoči broj publikacija koje su izdate u prethodnoj godini i postavlja grad na mapu važnih izdavačkih centara u Srbiji. Posebno bih zahvalio autorkama izložbe koje su na vrlo reprezantitvan način uspele da prikažu dvadesetogodišnju retrospektivu ‘Štampane reči’. Večeras imate priliku da vidite i mali deo nove zgrade, naš galerijski prostor, a svečano otvaranje će tek uslediti – istakao je Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke.

Izborom plakata autori izložbe su nastojali da predstave okosnicu bogatog kulturno-umetničkog života grada prethodnih godina. U 2018. godini objavljeno je 246 monografskih i 26 serijskih publikacija. Prošlogodišnja izdavačka produkcija plod je 58 izdavača (od toga je 11 samizdata).

Koautor izložbe, bibliotekar savetnik Olivera Nedeljković, pozdravila je prisutne, zahvalila u ime prethodnika i današnjih bibliotekara Zavičajnog odeljenja, ali i u svoje lično ime, svima koji su doprineli svojom predusretljivošću i spremnošću na saradnju da manifestacija i izložba dobije današnji izgled i karakter.

Na zidovima nove zgrade Biblioteke, ne bez izvesene simbolike, nalaze se, i plakati, koji nam nude mogućnost da se osvrnemo i uputimo pogled unazad, da se podsetimo proteklih godina i izdanja koju su ih obeležila, da sagledamo kako su pojedini izdavači od malih kuća postali najznačajnija imena u svetu srpskog izdavaštva, a da su drugi prestali da se bave ovom lepom, ali teškom profesijom – kazala je Olivera Nedeljković.

Tokom večeri dodeljena su i dva priznanja. Nagradu „Isailo A. Petrović”, za najbolje likovno-grafički opremljenu publikaciju u Čačku u 2018. godini, žiri je dodelio Vuku Vidoru koji je dizajnirao katalog „Limited” za 29. Memorijal Nadežde Petrović, objavljenog u izdanju Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.

U ime tročlanog žirija, koji su činili Miloš Stojić, Ivana Knežević, predsednica Snežana Savić pročitala je odluku i obrazloženje. Pohvalili su i Miloša Vuka Aleksića, dizajnera i Edina Durmiševića, ilustratora za dizajn i grafičko oblikovanje edicije „Čudesna planeta” u izdanju izdavačke kuće Pčelica izdavaštvo i Bratislava Milenkovića za ilustraciju kataloga za 12. Međunarodni festival Animanima. U obrazloženju, pored ostalog, stoji

Vuk Vidor je putem likovno-grafičkog izražavanja uz odgovarajuću upotrebu simbola kroz formu, sadržinu i kontekst predstavio veoma moćan koncept savremene vizuelne komunikacije.

Nagradu je u ime Vuka Vidora, koji je službeno bio odsutan, preuzeo direktor čačanske Galerije Aleksandar Dačić.

Nagrada „Danica Marković” za izdavački poduhvat 2018. godine dodeljena je Emiliji Višnjić, autoru i izdavaču publikacije „Dođoše i ostaviše trag”. Predsednik Dejan Acović, pročitao je odluku i obrazloženje žirija koji su pored njega činili Milica Baković i Gordana Domanović. Takođe, posebno su pohvalili monografiju „Ptice Čačka i okoline” autora Zorana Rajičića, Dragiše Petrovića, Gorana Nikolića i Željka Engelmana. U odluci žirija, između ostalog, piše:

Narativ Emilije Višnjić je jasan, temeljno izgrađen i jezgrovit. Grafička strana publikacije, izbor fotografija vanredne sugestivnosti, u potpunosti podržava sve napred izneto i upotpunjuje čitalčki doživljaj.

Potom je dugogodišnji radnik Gradske biblioteke Marija Orbović, bibliotekar savetnik u penziji i bibliograf, zvanično otvorila izložbu.

Imam veliko zadovoljstvo i čast da otvorim ovu jubilarnu izložbu. Posebno zato što je priređena u novoj Biblioteci, čime je ostvarena naša dugogodišnja želja, pa ne moramo više da ponavljamo čuvenu rečenicu: ‘Nadamo se da će sledeća izložba biti u novoj zgradi’. Kao što je za zavičajni fond važno prikupiti knjige nastale u Čačku od ne manjeg značaja su i one zavičajnih autora štampane van Čačka. Zato je ‘Štampana reč’ dobar način da se oni pozovu da otvore izložbu i svojim knjigama upotpune lokalnu zbirku. Ipak, najvažnije je pribaviti ih jer samo zapisano ostaje – između ostalog je kazala Marija Orbović.

Program je vodila Tanja Vuković, dok je u muzičkom delu nastupio Trio „Gospođica Lana”.

Izvor: Biblioteka “Vladislav Petković Dis“

Prethodni članakDvanaest pištolja Stefanovićevog kuma kao paradigma današnje Srbije
Sledeći članakKartice “Tri plus” uručene porodicama sa troje i više dece u Gornjem Milanovcu

1 KOMENTAR

  1. Nekko stalno se slika ju politicari i direktori…. i jos po neko…
    Rasirite publiku, neka doje jos ljudi , zainteresujte i mlade i starije da doju na zanimljive izlozbe…
    Ovako kao neka samoreklama, ponekad lici

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here