Udruženje “Tribina“: Otvoreno pismo gradonačelniku povodom izgradnje vidikovca na Kablaru

43

ČAČAK – Udruženje građana “Tribina Čačak“ uputilo je otvoreno pismo gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću povodom izgradnje vidikovca na Kablaru.

Saopštenje prenosimo u integralnoj verziji:

Pošto nas niste udostojili da nam date objašnjenja na pitanja vezana za gradnju staklenog objekta na vrhu Kablara, a u javnosti ste iznosili razne neistine, kako o samom staklenom objektu, tako i o nama koji smo izražavali nezadovoljstvo gradnjom ovog objekta, prinuđeni smo da se na ovaj način obratimo javnosti da bi smo objasnili prave razloge našeg protivljenja, odnosno do istine.

1. U Prostornom planu područja posebne namene Predela izuzetnih odlika „Ovčarsko-kablarska klisura” („Službeni glasnik RS“, broj 46 od 26. juna 2019. godine) ne pominje se izgradnja objekta na vidikovcu, već samo, citiramo:

,,unapređenje turističko rekreativne infrastrukture (posebno vidikovca na Kablaru, poletišta za paraglajding na Ovčaru, realizacija potencijalne žičare Ovčar Banja – Kablar, uređenje i korišćenje koridora uskih pruga za biciklizam i rekreaciju, uređenje planinarskih i šetnih staza i dr.).

Prema tome, za vreme javne rasprave i uvida u navedeni dokument u toku javne rasprave niko nije ni mogao da izrazi svoje mišljenje o gradnji ovog objekta jer njegova gradnja nije ni bila predviđena. Takođe smatramo da pri ,,unapređenju turističko rekreativne infrastruikture“ neizostavno moraju da se poštuju sva pravila koja važe za zaštićena područja.

2. Namera o gradnji staklenog objekta prvi put je obelodanjena Planom upravljanja Predelom izuzetnih odlika „Ovčarsko-kablarska klisura“ iz marta 2022. godine, koji je doneo upravljač – Turistička organizacija Čačak. Tako da odluka o izgradnji vidikovca nije ni mogla biti donet jer ne može upravljač zaštićenog područja da menja ono što je Prostornim planom predviđeno i definisano. Plan upravljanja je interni dokument TURO i on definiše aktivnosti vezane za poslovanje TURO (organizacija turističko rekreativnih događaja, promocija klisure, edukativne aktivnosti,..), ali nema nikakve veze sa „Razvojem infrastrukture u zaštićenom području“. To se radi u razradi prostornog plana kroz planove detaljne regulacije, koji takođe podrazumevaju javni uvid i javnu raspravu.

3. Mi mislimo da ste to uradili u dogovoru sa Predsednicom Vlade Srbije G-đicom Brnabić, odnosno po njenom zahtevu. Ovo mišljenje temeljimo na izjavi G-đe Maje Bojović, savetnice Predsedice Vlade, prilkom njenog razgovora sa predstavnicima potpisnika Peticije ,,Sačuvajmo Kablar*. Na argumente predstavnika inicijativnog odbora Peticije protiv gradnje vidikovca, rekla je da objekat mora da se izgradi i da je to uslov za realzaciju ostalih 30 projekata koji se odnose na revitalizaciju područja Ovčarsko-kablarske klisure.

4. Kad malo bolje razmislimo, razumljivo je što ste i Vi, i kabinet Predsednice Vlade odbijali svaki dalji razgovor na ovu temu, jer niste imali valjane odgovore na naša pitanja i primedbe.

5. Iz napred navedenog proizilazi da u pozadini realizacije projekta izgradnje betonsko staklenog vidikovca stoje neki drugi interesi i planovi o kojima vi ne želite da se izjasnite, pa je razumljivo što u javnosti kruže razne priče, koje verovatno nisu bez osnova. Kada predstavnici vlasti i državne institucije koje su obavezne da čuvaju državu od nezakonitih radnji, preduzimaju nezakonite radnje bez ikakvog straha od posledica, onda se građani sa pravom pitaju u kakvoj mi to državi živimo i šta sutra može da se desi.

6. Radove na ,,revitalizaciji* Ovčarsko kablarske klisure, koje ste do sada realizovali , neće mnogo doprineti ni razvoju Ovčar banje niti Predela posebnih odlika Ovčarsko-kablarske klisure. Pristanište u Međuvršju, staza za šetanje ,,oko jezera* u Međuvršju, a ustvari od jednog restorana do drugog, dužine 300 metara, amfiteatar u Ovčar banji, Prirodnjački centar u Ovčar Banji, ne mogu nešto značajnije da privuku turiste, nabavka trimarana za vožanje turista po mrtvom jezeru čini veliki doprinos nastojanju da se planirani ,,prioriteti“ zaokruže.

7. Ono čime obmanjujnjete građane je izgradnja ,,putića* za vrh Kablara, da će vidikovac biti od 49 metara kvadratnih i da će biti napravnjen od prirodnih materijala, sa zaštitnom ogradom od stakla, bez štete po prirodno okruženje.

Stvarnost je potpuno drugačija. U Uslovima Zavoda za zaštitu prirode od 18.08.2023. godine koji su izdati u cilju „reviztalizacije“ pristupnog puta u dužini od 340 metara, navedene su katastarske parcele na kojima su izgrađeni parkinzi za automobile i autobuse i svi već izvedeni radovi, tako da je navedenim dokumentom obuhvaćena površina od oko 15 hektara. U navedenim uslovima piše da ne sme biti oštećenja prirodnog ambijenta, a istina je da je ,,putić“ širok 6 metara i da je probijen isključivo kroz šumu. Uništavanje šume je urađeno bez ikakve dozvole. To je kažnjivo i u običnoj šumi, a kamo li u zaštićenom području.

8. Da ste nekim slučajem počeli da radite nešto od radova koji su potrebni ovom području a koje ćemo nabrojati , niko Vam ne bi ništa osporavao.

a) dovršetak izgradnje puta Ivančevića Kuća – Potrkanje od požeške strane Ovčar Banje do spajanja sa putem od Caganja, rekonstrukcija puta od Caganja do Rošaca, kao i put do vrha Ovčara. Napominjemo da je na ovim planinskim putevima, zbog sigurnosti vozača, neophodna odgovarajuća signalizacija koja sada ne postoji.

b) da se Ovčar Banji vrati funkcija banje;

v) da se izgradi rehabilitacioni centar;

g) da se objedine područja lučanske i čačanske opštine jer samo objedinjena područja prestavljaju celinu Ovčar Banje.

d) da se napravi plan objekata za sportsko rekreativni turizam i ugostiteljstvo sa akcentom na korišćenje geotermalne vode.

đ) da se uredi eko kamp u Rošcima.

e) da se napravi studija moogućosti za razvoj seoskog i planinarskog turizma.

Zbog svega što se do sada desilo, bilo bi najkorisnije da predstavite javnosti šta stvarno i kada planirate da uradite u okviru ,,revitalizacije* Ovčar Banje i Ovčarsko-kablarske klisure.

Javne rasprave moraju biti stvarno javne, a ne kao javna rasprava o Planu razvoja Grada Čačka od 2023. do 2030. godine koja je održana ovih dana.

Poziv za javnu raspravu je obajavljen na sajtu Grada Čačka i naravno time je ispoštovana forma. Javnoj raspravi je prisustvovalo pet građana, a ni oni nisu dobili odgovore na postavljena pitanja i primedbe jer su osobe, koje su radile na izradi plana, bile na godišnjem odmoru.

Svoje stavove o planiranom projektu izgradnje staklenog vidikovca su u peticiji izneli pokretači peticije „Sačuvajmo Kablar“ među kojima ima i profesora univerziteta, doktora nauka kao i više istinskih zaljubnjenika prirode, više ekoloških udruženja, a koji su poslednjih nedelja označeni kao ,,probisveti“ i kvazi ekolozi .

Peticiju je podržalo i potpisalo i

1. Preko 4.800 građana
2. Udruženje ,,Knez Stracimir“ Čačak
3. Planinarski savez Srbije,
4. Udruženje građana ,,Čačak je naš“

I na kraju mislimo da Vas treba podsetiti i na sledeće činjenice.

Kada ste postali gradonačelnik prihvatili ste i obavezu da ćete poštovati zakon i zalagati se za dobrobit građana. Vaša obraćanja povodom nedavnih dešavanja na Kablaru su stvorila utisak da ste svojim izjavama obmanjivali građane i na taj način izgubili legitimitet tj. poverenje građana, pa ste se prema tome opredelili da ne vršite funkciju na koju ste izabrani.

Mi nismo tražili Vašu ostavku, jer Vas nismo ni izabrali za gradonačelnika i zato smatramo da vaše postupke treba da ceni onaj ko Vas je postavio na funkciju gradonačelnika Čačka.

Iz svega navedenog možda je najupečatljivija poruka koju ovakvim ličnim ponašanjem šaljete mladim ljudima, koji žele da rade i stvaraju u ovoj zemlji šta mogu da očekuju od svoje države.

Udruženje građana “Tribina Čačak“

43 KOMENTARA

 1. Planinarski Savez Srbije vas nije podrzao, a pitanje je ko vas placa da se bavite turizmom u OKK, koji vas nije interesovao kada se donosio planski osnov, ali vas sada itetako zulja kada su krenule investicije.

  • Kako nije podržao? Na njihovom sajtu postoji i dalje saopstenje gde se jasno izjasnjavaju da su protiv izgradnje vidikovca. Kasniji demant njihovog predsednika je očigledno iznudjen nekim velikim pritiskom.

   • Ne nego je isprovociran izjavama poput ove jucerasnje, da ih PSS podrzava. Konkretno Kuvekalova izjava ko ih sve podrzava, jer je PSS skapirao da su navuceni u lokalni politicki sukob PRE nego je i PD Kablar dao svoj javni stav oko vidikovca.

    • Planinarski savez Srbije je napisao možda i najbolji tekst zašto su protiv izgradnje vidikovca i samo odjednom bup. Nismo to mi rekli. Dakle radi se o pritiscima jasno je ko dan. Ne vidi samo onaj ko je plaćen da ne vidi ili ko je talentovan u mozak da ne vidi. Očigledno je i predsedniku planinarskog saveza bitnija stolica od planina.

     • Druze, to je stav samo jedne od komisija pss, kojoj su protivnici izgradnje dostavili nesto na razmatranje…a sta, mogu misliti, kao sto svugde vrte stara idejna resenje, koja nisu aktuelna vec 2 godine takoreci, da bi dokazali nesto. Zato se i predsednik PSS ogradio i rekao da nema nista protiv ovog ili bilo kog drugog vidikovca kao civilizacijske tekovine. Smesni ste. Svi vam se smeju. Cak i oni koji vas placaju.

  • Da li ste Vi pročitali ove somnabulije? Ili ovde pišete po direktivi ili će biti da se to sami “građanski aktivisti” brane u komentarima? Pisac ili pisci ovog kvazi teksta očigledno pate od ozbiljnog kvalitativnog poremećaja svesti. Veću gomilu opštih mesta i floskula, te gluposti nisam odavno pročitao. Da li će ikada shvatiti da nas 90% građana podržava taj vidikovac?

 2. Džaba vam sve, nećete sprečiti ulaganja u OKK.
  Ko ste vi uopste da sa vama uopste neko prica i diskutuje sta treba i ne treba raditi…
  Hoćete preko državnih projekata da stvorite ime u Čačku? Neće da može, ostaćete na margini društva, gde i pripadate.

 3. Ne vidim da je neko bezao od odgovora i dokumentacije…ovako ste mogli da mlatite za BILO KOJI drugi projekat, iste iskrivljene zakljucke donosite. Po vama, treba da su srecni da se preko medija prepucavaju sa no name udruzenjima.

 4. Kuvekalo već kuka po Fejsu da se javljaju botovi, a za njega su to svi koji ne misle isto kao on. Kakvo površno shvatanje problema, kakvo nerazumevanje stvarnosti da je ogromna većina Čačana za izgradnju vidikovca. Ja na primer o aktuelnoj vlasti mislim sve najgore ali smatram da je vidikovac odličan projekat i da će doneti veliku korist za Čačak. Za planinare me iskreno zabole uvo. Neka se pentraju po drugim planinama. Kablaru je potreban moderan vidikovac, baš ovakav kakav će biti napravljen.

 5. Ljudi opametite se. Hocete oci da
  povadite oko nekog vidikovce tj. oko nekoliko, nije bitno koliko, kvadratnh metara planine. Pa vidite li kolika je. Ceo Cacak da izadje na nju u jednom danu. Ima mesta, garantujem. Zato se smirirte. Pustite pametne da rade.

 6. 2022 sam prvi put bio u Ovčar banji sa suprugom i upoznao celu okolinu. Po prethodnim pričama i reklamama,jedino mi se svidela privatna banja i manastiri..ono ostalo jad i beda nažalost. Bio sam na spornom vidikovac i razočarao se lošim pristupom.. Prvo loš put ka vidikovcu.. drugo sam prilaz je veoma nepristupačan za zdrave i sposobne a za ljude posebnim potrebama ni govora..n treće samo po lepom vremenu se gore može ići. PITAM sve pametnjakovice zašto ste sebični i maloumni ?Pa kad vam se nudi rešenje problema i sam boljitak,koji je problem oko izgradnje boljih uslova za taj slaborazvijeni kraj u turizmu kako banjskog tako i seoskom etno turizmu.Pozdrav.

  • Evo ga i Predrag, prvi put bio 2022 na Kablaru i smeta mu što ne može da se priđe vidikovcu. Pa Predraže, vraže, ovi su za 11 godina koliko su na vlasti, a većina su i duže, mogli da urade put do vrha Kablara.

  • ka ruralnim delovima je i poenta da bude los pristup, ili zanimljivo izazovno tezak.
   Planiane koje su sredjene kao Kopaonik i Zlatibor, one imaju sve sredjeno, ipak treba ostaviti i neke planine onakve kakve jesu, zbog zdravlja zbog same planine a i sporta.

   Ovde treba da se uradi ovaj vidiokvac , ali samo vidikovac i nista vise.
   Jedan parking za ne vise od 10 vozila i to na 500-1000 metara od samog vidikovca.
   A na putu izmedju parkinga i vidikovca na tih 1000 metar, treba da se naprave klupice sa nastresicama (nesto slicno kao na moravi sto ima), kante za smece, table i putokazi i razne druge stvari. I tako ce se opet sacuvati taj prirodni deo, jer da se ne lazemo, zimi tu nece niko doci, tek od proleca i leto ko je u prolazu da vidi ide dalje (Kao vidikovac na Tari)

PRE SLANJA KOMENTARA, MOLOMO VAS DA OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE UPUTSTVO:
Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Portal Morava info zadržava pravo da, ukoliko ih proceni kao neumesne, skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Portal Morava info nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

OSTAVITE ODGOVOR