Ukoliko bude obaveznog vojnog roka, trajaće od tri do osam meseci

10
1100

Vojni rok, ukoliko država donese odluku da odmrzne obavezu služenja vojske obustavljenu 2011. godine, trajaće najkraće tri, a najduže osam meseci. Mladići bi, prema nekim planovima, za vreme provedeno u kasarnama primali određenu naknadu, a uživali bi i neke privilegije, poput prednosti prilikom zapošljavanja u državnoj službi.

Ovo je „kostur“ analiza na kojima mesecima radi vrh Vojske Srbije, a u fokusu je više scenarija, različitog trajanja, obima i cene, pišu Novosti.

Da je vraćanje obaveznog vojnog roka tema kojom se država već bavi potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz naznaku da će o ovome biti otvoren i „širi društveni dijalog“.

Samo za obezbeđivanje hrane trebalo bi izdvojiti oko osam milijardi dinara, odnosno 70 miliona evra. Ukoliko bude određeno da regrutima sleduje i naknada, to će dodatno koštati između 1,2 i 1,8 milijardi dinara. To su loše strane ove inicijative. Dobre su, između ostalih, i što bi otvaranjem kasarni i vraćanjem vojske oživela prazna i zamrla mesta u Srbiji – naveo je Vučić.

Prema saznanjima „Novosti“, vojni vrh nije saglasan oko trajanja eventualnog vojnog roka. Generalštab se zalaže za period od šest do osam meseci, dok su u Ministarstvu odbrane bliži kraćoj verziji – od tri do četiri meseca.

Prema podacima Kluba generala i admirala, od 2003. do 2010. u kasarne je upućeno oko 190.000 regruta, što je u proseku oko 22.000 godišnje. Posle obustave obaveznog služenja i uvođenja dobrovoljnog koncepta, za kasarne se prijavilo manje od 10.000 mladića i devojaka.

Prigovor savesti kao model za odbijanje služenja vojske i nošenja oružja ustavna je kategorija i imao bi svoje mesto i u budućim konceptima vojnog roka.

Postoji i ideja da „služenje otadžbini“ uz prigovor savesti bude najmanje dva puta duže od vojnog roka i da se obavlja u komunalnim preduzećima.

Izvor: Novosti

Prethodni članakNa kovid odeljenju bolnice ponovo više od 90 pacijenata
Sledeći članakU ponedeljak u Čačku nastavak masovne imunizacije, vakcinu će primiti preko 500 ljudi

10 KOMENTARA

 1. Samo treba da se izborimo za ravnopravnost polova pa da bude obavezno i za žene. Jednosravno da nebude polne duskriminacije.
  Mada sam protiv obaveznog služenja.

 2. Sta je lopovska banda iz 90 smislila!!!????
  Da nam opet decu ubijaju po kasarnama i izgubljenim ratovima????
  Prvo Vasu decu na prvu liniju pa onda ostali..

  BANDITI JEDNI

 3. U ostalim zemljama je mnogo liberalniji nacin popunjavanja redova ,jednostavno od svih izaberite tipa 8000 najboljih svake godine i to je to ….
  Tako da svake godine imate bar u rezervi 8000 novih ljudi ,tako za 2,3 godine taj broj se povecava za toliko itd itd….
  Nema potrebe da gomilamo brojnost kada za to nemamo uslova ,čak se i uloga ratovanja promenila tako da nam ne treba kvantitet već kvalitet

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here