Više javno tužilaštvo u Beogradu: Mala škola diktature

1
667

Piše: Jelena Zorić, Vreme

Zamenica tužioca Jasmina Paunović upozorila je na vajber grupi Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je zahtev šefa VJT Nenada Stefanovića da njegovi zamenici od njega moraju da traže odobrenje za svako podnošenje krivične prijave, pisanje izveštaja ili kontaktiranja policije – kršenje zakona i Ustava. Nakon toga je izbačena sa odeljenja zajedno sa koleginicom Bojanom Savović koja je bila dala nalog za hapšenje šestoro osumnjičenih za koruptivne radnje u EPS-u. Biće da nije tražila dozvolu držeći se zakona koji zamenicima garantuje slobodu u radu.

„Ubuduće, pre nego što odlučite da li ćete podneti krivičnu prijavu protiv nekoga ili bilo kakav izveštaj i pre nego što pozovete policiju, za bilo šta, prvo ćete sve referisati Željki.“

Ovako je od vrata do vrata Odeljenja za suzbijanje korupcije u Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu jedna saradnica šefa tog Tužilaštva Nenada Stefanovića obilazila kabinete i prenosila usmenu poruku. Željka Nikolaidis kojoj bi trebalo sve da referišu je rukovodilac Odeljenja, u javnosti poznata kao tužiteljka koja je pila kafu iz šolje sa logom BIA dok je saslušavala Slobodana Milenkovića, policijskog šefa koji je razotkrio Jovanjicu, prema optužnici najveću plantažu marihuane u Evropi.

Posle ove usmene naredbe zamenici tužioca ostali su zatečeni, to je zapravo značilo da im se oduzima i minimum samostalnosti u poslu i potpuno im se ukida meritornost da postupaju. Tim činom tužioci, koji će pravosudnim reformama uskoro postati nosioci javnotužilačke funkcije, zapravo su svedeni na nivo najnižih pripravnika koji ne odlučuju ni o čemu.

Otkazi zbog zahteva da se poštuje zakon

Od 22 zamenika tužioca u Odeljenja za suzbijanje korupcije beogradskog VJT jedna zamenica, Jasmina Paunović je digla glas i na vjber grupi tog Odeljenja, između ostalog, napisala da je takav usmeni zahtev protiv Ustava i Zakona: „Ovo je drastična i opasna promena u našem postupanju, prethodno je zbog ovoga morao da se sazove kolegijum, da se izda obavezno uputstvo. Na ovaj način svesno se krši član 155. stav 1 i član 162 Ustava Republike Srbije, kojim se tužiocima jamči samostalnost u radu. Takođe, članom 5 Zakona o javnom tužilaštvu zagarantovana je samostalnost u radu kako javnog tužioca, tako i njegovog zamenika… Ovo dovodi do izvršenja nekog krivičnog dela protiv službene dužnosti i to nevršenjem ili prekoračenjem datih ovlašćenja.“

Poruka iskusne tužiteljke Jasmine Paunović, koja ima još dve godine do penzije, da želi da radi po Ustavu i Zakonu proširila se poput požara, najpre Palatom pravde, a onda je stigla i do Parlamenta gde je postala tema dana.

Stefanovićeva prva zamenica za korupciju Brankica Marić hitno je sazvala kolegijum. Ono što je trebalo da bude pravna rasprava među tužiocima pretvorilo se, prema rečima prisutnih, u nešto nalik uličnom obračunu kada šef bande iz kvarta preti komšijama. O tome kako je sastanak izgledao tužiteljka Paunović pisala je i Državnom veću tužilaca.

Novinari portala „Vreme“ imali su uvid u taj dokument, u kom se navodi: „Pokušala da mu objasnim (Nenadu Stefanoviću) zbog čega sam reagovala na postojeću instrukciju, da bi tužilac svom snagom svoje leve ruke, na kojoj mu je bio sat, udario ispred sebe u radni sto i uz tresak, vičući na mene, rekao – ’Da ćutiš, sad ja govorim!’. Bila sam u šoku, zatečena ovako neprimerenom, neprofesionalnom i ponižavajućom reakcijom… Napomenuo je da ukoliko želimo samostalnost možemo da idemo u Sud i budemo sudije, u čemu ga je podržala zamenica Brankica Marić… Takođe je napomenuo da mu, svidelo to nama ili ne, ništa ne možemo, jer je on izabran na 6 godina i da će tu i da ostane.“

Tužiteljku Paunović na sastanku su podržali i tužioci Bojana Savović, Dragana Pešić, Radmila Jovanović i Ivan Sunarić.

Desetak dana posle tog sastanka tužiteljke Paunović i Savović su prebačene u drugo odeljenje, a svi predmeti korupcije na kojima su radile su im oduzeti.

Do sada je iz Odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu premešteno sedmoro najiskusnijih tužilaca, reč je uglavnom o onima koji su se pobunili da ne žele da rade mimo propisa po usmenim naređenjima ili o onima koji su radili na medijski i politički osetljivim predmetima. Posle poslednjih premeštaja, u tom odeljenju sada radi četrnaest tužilaca koji su upućeni iz Osnovnih tužilaštva i tek osmoro na konkursima izabranim za te funkcije.

Upućeni tužioci osim što nemaju iskustva da rade na komplikovanim slučajevima iz domena korupcije, nalaze se i u strogo podređenom položaju, s obzirom na to da će, ukoliko se jednom usprotive prvom tužiocu Beograda Stefanoviću, automatski biti vraćeni u Osnovna tužilaštva za neuporedivo niže plate.

Izvor: Vreme

Prethodni članakJuniori Borca na krilima Pavla Nikolića stigli do pobede u Somboru
Sledeći članakStiže novi način ocenjivanja u školama? Deo prosvetara izneo zanimljiv predlog za unapređenje nastave

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here