Adžić: Očekujemo da ministar prosvete donese jedino ispravno rešenje o imenovanju direktora Prehrambene škole

2
839

ČAČAK – Predsednik Sindikata obrazovanja Čačka Vladimir Adžić osudio je odluku direktorke Prehrambeno-ugostiteljske škole (PUŠ) Dragice Simović da ne produži ugovore sa petoro nastavnika u toj srednjoškolskoj ustanovi.

On je naglasio da njena odluka možda jeste u skladu sa zakonom, ali je pitanje koliko je u skladu sa etičnošću, posebno kada je reč o kolegama čije reference svedoče o kvalitetu njihovog rada, podsetio je on.

Ne možemo zanemariti ni činjenicu da je i država ulagala u njihov razvoj i napredovanje u struci tokom godina, polaganje licence i dodatno osposobljavanje za obavljanje posla na kojem su bile radno angažovane, da se i u tome ogleda besmisao poteza direktora škole – naveo je Adžić.

Ono što je za sada Sindikat obrazovanja Čačak mogao da uradi je da se obrati direktorima škola da u novonastaloj situaciji imaju razumevanje prema kolegama višegodišnjim radnicima, koje Zakon ne štititi, smatra on.

Direktor OŠ “Tanasko Rajić“, u kojoj sam i sam radno angažovan, primio je na 50 odsto radne norme pedagoga koji je sada ostao bez posla u PUŠ. Radno angažovanje tih kolega koje su ostale bez posla nam je prioritet, ali ne odustajemo ni od zahteva da se u postupku izbora direktora u toj školi postupi u skladu sa voljom većine zaposlenih. Čudno je kako se direktorka škole kada otpušta radnike poziva na Zakon, ali kada ona treba da se povuče i ostane bez mandata procedure se zaobilaze, kao da nikome drugome ta materijalna egzistencija i hrana na stolu nije potrebna. Sindikat obrazovanja Čačak osuđuje odluku Školskog odbora kojom nije ispoštovana volja većine kolektiva u postupku izbora direktora. Kolege u toj školi dale su podršku kandidatu za direktora Jeleni Đurović većinom glasova na sednici Nastavničkog veća održanoj 30. avgusta 2021. godine. Već 31. avgusta data su rešenja o prestanku daljeg radnog angažovanja kolegama. Dakle kolege su godinama vredno radile u toj školi, bez ijednog prigovora na njihov rad i ugovor im je uredno obnaljan svake godine, sve do sada. Pa da li je to slučajnost ili nečija namera da tolikim brojem otpuštanja obeleži ovogodišnji izbor za direktora škole? – upitao je Adžić.

On kaže da Sindikat obrazovanja Čačak neće odustati od svojih načela, da se u postupku izbora direktora poštuje volja kolektiva škole.

Očekujemo i da će Ministar prosvete doneti jedino ispravno rešenje o imenovanju direktora, odnosno da na mesto direktora škole bude postavljen kandidat kome je kolektiv dao podršku – izjavio je Adžić.

Izvor: Morava info

Prethodni članak“Direktorka Simović mi je rekla da ću zadržati posao ako utičem na njenu protivkandidatkinju da povuče kandidaturu“
Sledeći članakSkuplje ulaznice za Borčeve utakmice protiv Zvezde, Partizana i Budućnosti

2 KOMENTARA

  1. Ja predlazem neki iskuna kadar kaljen u kominterni…nikako nekog podguynu muvu ili necemu slicnom….skola je institucija i kao takva treba da bude virgo intaknuta od bilo kakvih smicalica,podemtacina i klanovanja za ove ili one ili protivu njih a za nas itd…

  2. Dobro je da se javi prepametni Adžić. Bio sam se zabrinuo šta je sa njim. Kako ovaj svetski problem rešiti. Pitanje je sad. Ajte ostavite nas vaših prosvetarskih budalaština. Malo, malo pa neki vaš problem. Rešavajte ga. Ni vama se niko ne žali kad ostane bez posla a mora da plaća privatne časove za decu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here