Adžić: Od Vlade ne očekujemo bilo kakvu pomoć, već da nam vrati dug

3
635

ČAČAK – Rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Vladimir Adžić oglasio se saopštenjem povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će prosvetni radnici dobiti državnu pomoć od 10.000 dinara.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom televizijskog gostovanja, da je odlučio da “obraduje“ zaposlene u prosveti sa 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći, pokazuje ukupan odnos države prema prosveti kao najvažnijem sistemu na kojem se temelji budućnost, razvoj i postojanost svake zemlje.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je kroz tri štrajka u martu i masovno okupljanje 17. marta 2022. godine, ispred Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije iskazala svoje nezadovoljstvo i svoj stav o odlukama i postupanjima nadležnih prema celokupnom obrazovnom sistemu i zaposlenima. Naš zahtev od 20.000 dinara (kao trećina duga prema zaposlenima u prosveti) koji smo tražili da se isplati do kraja marta je bio vrlo realan. Ako je davanje ovih 10.000 dinara prvi korak u rešavanju duga od 60.000 dinara koji postoji, onda to pozdravljamo, ali treba istaći da od Vlade Republike Srbije niti smo tražili, niti očekujemo isplate bilo kakve pomoći, već zaostalih dugovanja.

Takođe se nadamo da će nova Vlada Republike Srbije imati sluha i otvoriti socijalni dijalog što pre. Podsetićemo da povećanjem zarada od 7 odsto u januaru 2022. godine odnos minimalne zarade prema zaradi nastavnika je ispod 1:2 (35.012:66.960), a Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije se već 23 godine zalaže za odnos 1:3 pošto platni razredi nisu zaživeli i pitanje je kada će.

Sve ovo pokazuje koliko je opravdan zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije o još jednom vanrednom povećanju zarada od 12 odsto u ovoj godini, kao i dogovor o isplati preostalog duga od 50.000 dinara gde imamo spremljene predloge o načinu refundiranja istih, koji bi verujemo bili veoma povoljni za državu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije očekuje od nove Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete da će biti odgovorniji u pogledu donošenja odluka i rešavanja dugogodišnjih problema koji se u obrazovnom sistemu samo nagomilavaju, a ne rešavaju.

Spremni smo za dogovor, ali i dosledni da nastavimo borbu za bolje i kvalitetnije obrazovanje u našoj zemlji.

Vladimir Adžić, rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS

Prethodni članakZanemarljiv broj novozaraženih u Čačku i Moravičkom okrugu
Sledeći članakEvo ko sve u prosveti dobija 10.000 dinara državne pomoći, a ko ne

3 KOMENTARA

  1. Učinak rada prosvetnih radnika u Srbiji je katastrofa na svim nivoima.Probni test osmaci ocajan,probni test cetvrta godina srednje škole katastrofa.Kad bi fabrike imale radnike kao nase skolstvo svi bi bili bankrot.Mnogo je ovo para za totalnu nerad.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here