Bajatović: Cena gasa ista do kraja godine, biće ga cele grejne sezone

0
170
Foto: Pixabay

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je danas da gas neće poskupeti do kraja godine, budući da su postojeće količine već plaćene.

On je za RTS rekao da će tog energenta biti dovoljno cele grejne sezone jer su nabavljene potrebne količine mazuta, kao i da bi neke toplane mogle da rade na pelet.

Do kraja godine neće biti poskupljenja gasa, jer su postojeće količine već plaćene, što je određeno na najvišem državnom nivou, ‘Srbijagas’ je samo operativac u tom poslu – rekao je Bajatović.

Dodao je da je uveren da to što se razmatra ograničenje cena ruskog gasa koji se doprema za Evropu neće uticati na potrošače u Srbiji i da će biti zaštićeni cele grejne sezone.

Podsetio je da sadašnje rezerve gasa u Mađarskoj iznose 360 miliona kubnih metra i još 280 miliona u skladištu Banatski Dvor. Do kraja septembra, kako je rekao, trebalo bi da stignu određene količine ruskog gasa koje su predviđene ugovorima.

Bajatović je podsetio na to da po sadašnjem ugovoru sa Rusijom Srbija plaća gas 368 dolara po kubnom metru. Za poslednji kvartal ove godine cena će biti 420, za prvi kvartal naredne godine 430, a u sledećem 388 dolara po kubnom metru.

Srbijagas trenutno industriji prodaje gas za 353 dolara po kubnom metru, a nešto je niža za stanovništvo. Bajatović je rekao da, iako se obračun gasa promenio, to nije uticalo na cenu.

Uvodi se obračun po kilovat-satima, kako je na sajtu Srbjagasa objašnjeno. Osamdest odsto novih uredjaja za novi obračun je ugradjeno, a kompletan posao će biti gotov do kraja godine. Gradjanima ćemo davati na uvid obračun i u kubnim metrima i u kilovat-satima – rekao je on.

O nameri Evropske unije da ograniči cenu ruskog gasa Bajatović je rekao da je sa poslovne strane to „nerazumna odluka“.

Iz Moskve je već poručeno da neće isporučivati gas po netržišnim cenama, smatraće to višom silom i neće poštovati ugovore. Jedan krak gasovda preko Ukrajine je isključen voljom Kijeva, drugi radi, Jamal- Evropa je pod sankcijama, a ‘Severnom toku 1’ nedostaje ispravna turbina – istakao je Bajatović.

Ukazao je na to da nema dovoljno brodova i terminala za tečni naftni gas koji bi mogli da nadoknade nedostatak ruskog gasa u EU. Istakao je da azijsko tržište „guta“ sve ruske isporuke gasa, nafte i uglja, pa Moskva neće trpeti zbog odluke Brisela.

Izvor: RTS

Prethodni članakSve spremno za R’n’R spektakl: U Čačak stiglo šest šlepera opreme, “Smak“ će svirati na bini od 600 kvadrata
Sledeći članak“Cug fest“, post festum: Više hiljada posetilaca, pivari morali da dopunjuju zalihe

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here