Batut: Karantin za bliske kontakte skraćen sa 14 na 10 dana

5
720

U Srbiji je skraćen karantin sa 14 na 10 dana, saopštio je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Agencije su prethodno prenele da se skraćenje karantina odnosi na kovid pozitivne pacijente, ali su u Batutu za Euronews Srbija precizirali da se period skraćenja izolacije odnosi na bliske kontakte.

„Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte COVID-19 slučajeva sprovodi se u trajanju od 10 kalendarskih dana od momenta poslednjeg kontakta. Nakon isteka 10 dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja“, navodi se u saopštenju Batuta.

Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem je nulti dan.

Karantin se može prekinuti nakon 7. (sedmog) dana uz negativan rezultat PCR testa urađenog o sopstvenom trošku. Uzorak za PCR test se može uzeti najranije 6. (šestog) dana od početka karantina.

Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske uvek kad se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru).

Od mere karantina nakon bliskog kontakta sa COVID-19 slučajem su izuzete sve osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od sledećih kriterijuma: dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze vakcine, dokaz o preležanoj zaraznoj bolesti COVID-19 u vidu pozitivnog REAL TIME PCR testa na SARS-CoV-2 ili testa za detekciju antigena SARS-CoV-2, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od dana uzorkovanja.

Izvor: Tanjug, Euronews Srbija

Prethodni članakHristos se rodi! Morava info želi vam srećan Božić
Sledeći članakBožićno darivanje najmlađih u organizaciji čačanskog Crvenog krsta (FOTO)

5 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here