“Beba leptir“ već šest meseci u čačanskoj bolnici sa strahovitim bolovima, roditelji nisu sigurni da li žele da je odgajaju

5
2628

ČAČAK – Na dečijoj hirurgiji u Čačku od prvog dana svog rođenja, već šest meseci i tri dana, leži beba N. M. kojoj je odmah po rođenju konstatovana neizlečiva bolest kože, Epidermolysis bullosa (“deca leptiri“).

Problemi za ovu šestomesečnu bebu nastaju od prvih momenata života, s obzirom na to da njeni roditelji, iz samo njima znanih razloga, još nisu sigurni u to da li žele da odgajaju svoje dete.

O bebi već šest meseci nesebično brine herojsko osoblje odeljenja dečije hirurgije u čačanskoj bolnici, koji su prihvatili N. M. kao svoje dete.

I kad odem kući, mislim na to dete – kaže Biljana Jovanović, glavna medicinska sestra sa odeljenja dečije hirurgije. Prema njenim rečima, najveći problem je bio nedostatak adekvatnih sredstava koji bi ublažili bol prilikom previjanja male N. M.

Inače, trebalo bi da beba bude prebačena u Beograd u bolnicu koja je specijalizovana za decu sa Epidermolysis bullosa, međutim, to je trenutno nemoguće zbog toga što roditelji nisu potpisali odobrenje pomoću kojeg bi beba dobila pomoć od države.

Zahvaljujući ljudima velikog srca iz Srpskog bratstva iz Montreala i Branku Markoviću, za samo četiri dana je skupljeno 5.900 dolara, što je dovoljno da se obezbede sredstva za lečenje i negu male N. M. za godinu dana. Takođe, sredstva su donirali i roditelji dece koja imaju istu bolest.

“Deca leptiri“ boluju od retke i teške genetske bolesti bulozna epidermoliza koju karakteriše jak bol pri svakom dodiru zbog preterane osetljivosti kože. Obolele od ove bolesti može da zaboli i zagrljaj. Oboleli od ove bolesti izgledaju neuhranjeno, malokrvni su i potreban im je veliki unos minerala i vitamina.

Njih svaki zagrljaj i svaki dodir bole, koža im je sva u plikovima i opekotinama, roditelji su vezanih ruku, a bolesna deca bespomoćna. “Deca leptiri” od rođenja trpe velike bolove i žive život potpuno drugačiji život od svojih vršnjaka.

Usled ove bolesti nastaju plikovi tj. mehuri ili bule i bolne rane koje podsećaju na opekotine. Radi se o naslednoj, još uvek neizlečivoj bolesti koja nije zarazna.

Najveći broj obolelih su deca, koju zbog osetljive kože zovu “deca leptiri”.

Izvor: Objektiv, Kurir

Prethodni članakNovac za odlazak na sajmove i međunarodne skupove biće upotrebljen za nabavku medicinske opreme
Sledeći članakAdžić: Iz ministarstva stigao dopis, ali malo toga nam je jasno

5 KOMENTARA

  1. U svoj muci nađu se uvek dobri ljudi koji su spremni da pomognu. Svi koji su pomogli da ova beba manje pati su naši heroji i treba o njima pisati.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here