Beli listići posle osam godina

2
485

Piše: Andrej Ivanji, Vreme

Nakon burnih osam godina naprednjačke vlasti pojam „belih listića“ je pao u zaborav. Dovodi se pre svega u vezu sa porazom Borisa Tadića protiv Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012, nakon čega je usledilo preletanje Ivice Dačića i Socijalističke partije Srbije u tabor Srpske napredne stranke, sunovrat Demokratske stranke i katapultiranje Aleksandra Vučića do neslućenih visina.

Zagovornici „belih listića“ koje je predvodila Vesna Pešić bili su nezadovoljni Borisom Tadićem, a zgađeni presvučenim radikalom Tomislavom Nikolićem, pa su u nedostatku za njih prihvatljive ponude za funkciju predsednika Srbije pozvali građane da precrtaju glasačke listiće, učine ih nevažećim. Nikolić je u drugom krugu pobedio Tadića za 70.111 glasova (1.552.063 : 1.481.952).

Tokom kampanje za parlamentarne i lokalne izbore raspisane za 21. juni ove godine dominira pojam „bojkot“: jedan deo „prave“ opozicije (Savez za Srbiju) zbog katastrofalnih izbornih uslova poziva na bojkot izbora. Drugi deo „prave“ opozicije (Pokret slobodnih građana) ipak hoće da izađe na izbore (pod uslovom da uspeju da sakupe10.000 potpisa za registrovanje izborne liste). Recimo da im se stavovi razilaze po pitanju načina borbe protiv svevlašća Aleksandra Vučića. Zbog smanjivanja cenzusa na tri odsto i očekivane manje izlaznosti povećane su šanse marginalizovanih opozicionih partija da uđu u Narodnu skupštinu.

Međutim, dok su pogledi uprti u dešavanja na sceni lidera političkih partija koji se gložu oko izlaska ili neizlaska na izbore, kod jednog dela građana neobuhvaćenim bilo kakvim statistikama je vasrksla ideja „belih listića“. Možda su to tek pojedinci, možda će zbir tih pojedinaca imati nekakvog uticaja na krajnji ishod izbora, tek izvestan broj građana Srbije ne želi da posluša ideološki kontradiktornu koaliciju koju predvode Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić i Boško Obradović, Sergej Trifunović im je sa svojim ispadima posve neprihvatljiv, Čedu Jovanovića i ostale formalno nenaprednjačke pijune su prozreli, a Alaksandra Vučića i njegovo lutkarsko pozorište ne mogu očima da vide. Ti građani će izaći na izbore i precrtati glasačke listiće, učiniće ih nevažećim.

Oni naravno neće uticati na dominantnu pobedu SNS-a i njegovih satelita, ali bi mogli da povećaju izlaznost i tako pomrse konce minijaturnim partijama koje se bore za svaki glas ne bi li prešli cenzus. Ako nisam nešto prevideo, u kladionicama ne postoji kvota za broj „belih listića“.

Izvor. Vreme

Prethodni članakOdređen datum maturske večeri za učenike čačanske Gimnazije
Sledeći članakMarinović: Ono što nisam uspeo da ostvarim kao kapiten Borca, ostvario sam kao trener

2 KOMENTARA

  1. Djilas je najaci Vucicev igrac,jer ljudima sé gadi da im pravdu i slobodu zagovara neko ko je koruptivnim radnjama zaista stekao milione..A beli listici su samo maska,jer je ceo izborni proces neregullaran,od promocije stranaka,preko finansiranja do brojanja glasova.Kakve veze ima da li ste beli ili Vucicev listic kada je brojanje potpuno neregularno.

  2. Sta je se to promenilo,naravno na losije uslove u izbornom ciklusu od 2016 i 2017 .Nista sem sto se povampirio tajkun Đilas koji je pokusao da pobedi u Beogradu Lucanima sa savezom za Srbiju.Doziveo katastrofu i onda krenula prica uslovi nisu regularni.Nece narod Đilasa i to je poenta cele price.Nije mi jasno kako Bosko,Vuk i Lutovac nemaju politickog njuha i vide u cemu je „kljecka“ ili ti problem.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here