Bivši radnici FRA traže odgovornost za stečaj i bankrot fabrike, najavljuju protest za 1. jun

8
801
Radnici FRA tokom jednog od ranijih protestnih okupljanja; foto: MNA

ČAČAK – Bivši radnici Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku najavili su protest za sredu, 1. jun, u 10 časova ispred fabrike, na kome će tražiti da se utvrdi ko je kriv i odgovoran što je fabrika otišla u stečaj i bankrotirala.

Predsednik bivšeg fabričkog Industrijskog sindikata Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da će protest biti održan 1. juna jer je to datum kada se više od 60 godina slavio Dan fabrike.

FRA je nekada bila jedna od najvećih fabrika u regionu koja je izvozila alate i delove i za velike američke kompanije kao što su ‘Boing’ i ‘Daglas’, pravila delove za vojnu industriju Srbije. Njena propast je počela pre deset godina i mi tražimo da se utvrdi ko je odgovoran što je fabrika otišla u stečaj i bankrotirala – rekao je Đelić.

Dodao je da je sindikat podneo više krivičnih prijava protiv bivšeg rukovodstva fabrike, ali da nadležno Tužilaštvo „delimično“ postupa po tim prijavama i da je većinu odbacilo.

Đelić je dodao da će na protestu tražiti ispunjenje prava bivših radnika pre stečaja fabrike, odnosno da se isplate zaostali doprinosi za još jedan deo radnika.

Razočarani smo i što nije ispunjeno obećanje koje smo dobili od Ministarstva privrede da će fabrika posle uvođenja stečaja ipak biti sačuvana, tako što će deo halskog prostora biti dat u zakup i obnovljena proizvodnja sa oko 200 bivših radnika. To nam je obećao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović koji je rekao da brend FRA mora biti sačuvan, a nije – rekao je Đelić.

Predsednik bivšeg Industrijskog sindikata je naglasio da sumnja da će FRA, koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u gradu, uskoro biti prodata lokalnom biznismenu koji je već kupio više bankrotiranih fabrika u Čačku i da će on na tom mestu podići zgrade i lokale.

FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, prestala je sa proizvodnjom 18. avgusta prošle godine, kada je 452 radnika proglašeno za tehnološki višak i dobilo otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

Postupak stečaja nad FRA Privredni sud je pokrenuo 12. janura ove godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je bankrot.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Uredbom Vlade Srbije 2015. godine FRA je bila proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju.

Izvor: Beta

Prethodni članakPijani i drogirani vozili čačanskim ulicama
Sledeći članakAntologijska godina za mlađe selekcije KK Borac: Juniori, kadeti i pioniri vicešampioni Srbije

8 KOMENTARA

  1. Propast fabrike nije počeo pre deset godina, nego 93. kada su nam uveli sankcije. Ali i bez toga, fabrika nije mogla da opstane, jer je društvena, znači ničija i svačija. Kao i ostalu društvenu imovinu, razvlačili je direktori, šefovi, sindikalci, političari…

  2. Samo Marko Parezanović može vratiti Čačku sjaj i ugled, a FRA sistemu direktne strane investicije. Nisu nas zaboravili zapadni prijatelji, kao niti savezništvo predsednika Vučić i narodnog poslanika Marka. Diplomatski kor aktivno prati dešavanja i pružiće Čačku ruku spasa.

    • Podrska Parezanu da pocisti preletace koji koriste Srpsku Naprednu Stranku samo za licno bogacenje. Ziveo Marko Parezanovic i nas predsednik Aleksandar Vucic.

  3. Vrh Srpske Napredne Stranke u Cacku je ugasio FRA, naravno da ih policija i tuzilastvo nije taklo cak sta vise ih stite !

  4. Kad će već jednom ovaj Đelić da dobije krivičnu prijavu za lažno predstavljanje. Taj industrijski sindikat ne postoji i nikad nije postojao.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here