Nova odluka: Buster doza četiri ili pet meseci nakon druge doze

4
628

Predsednica Nacionalnog komiteta za imunizaciju dr Ljiljana Marković Denić kaže da će ovih dana biti doneta odluka da se buster doza daje nakon pet, a ne šest meseci. Samo će se „Sinofarmova“ vakcina davati četiri meseca nakon druge doze.

Stekla su se nova saznanja i nove zemlje prelaze na druge termine vakcinacije. Sada je preporuka da se taj period skrati na pet meseci, osim za ‘Sinofarmovu’ vakcinu, koja će se davati četiri meseca nakon druge doze – rekla je prof. dr Ljiljana Marković Denić.

Narednih dana u Srbiji počinje merenje imuniteta posle vakcinacije, koje će pokazati koliko smo zaštićeni i koliko meseci nakon primanja vakcine.

Prof. dr Ljiljana Marković Denić kaže da je Srbija jedna od 22 zemlje koje učestvuju u ovoj studiji. Godinu dana pratiće se oko hiljadu ispitanika, a u pitanju je slučajni uzorak.

Određivaće se ono što se standardno određuje – antitela i ćelijski imunitet, što rade imunolozi, rekla je dr Marković Denić.

Ističe da je najvažnije utvrditi kakav je imunitet posle buster doze, mada se paralelno s tim prate i oni koji primaju prvu dozu vakcine.

Za nešto više od mesec dana imaćemo domaće rezultate. Do sada smo se uglavnom oslanjali na rezultate studija iz inostranstva. Očekujemo da saznamo koliko dugo traje imunitet – rekla je doktorka, napomenuvši da u Srbiji imamo privilegiju da imamo četiri vrste vakcina, dok ostali imaju jednu ili dve.

Izvor: RTS

Prethodni članakDr Luković: Očekivao sam značajniji pad broja obolelih, ali te brojke su i dalje velike
Sledeći članakDuda Sanadze: Jedva čekam da se vratim na teren, ostao je još jedan pregled

4 KOMENTARA

  1. A koliko je imalo nus pojave? Dobili korovu, aritmije, alergije, poremetili secer, a bogamu neki i tromb sa sobom kod Sv Petra odneli? Kazite posteno, nwce da vas boli…kad budete razradili sistem odsteta i lecenja nus pojava, mozda se i javim na prvu dozu.

    • Nuspojava ima u 0000,1% slučajeva. Vi biste bili najsrećniji da ih ima više, ali jebiga nema ih. Ne postoje nuspojave. Jedina nuspojava i to korisna je da vaklcina štiti u 90% slučajeva da se ne zarazite kada je u pitanju fajzer, sputnjik i AZ i 70% u slučaju kinneske.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here