Čačak prvi grad u Srbiji koji je dobio kišnu baštu

0
1586

ČAČAK – Čačak je prvi grad u Srbiji koji je dobio svoju kišnu baštu – urbanu zelenu površinu koja će doprineti smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama. Ova bašta je deo projekta “Niklo kao ja“, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi uz podršku Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kišnu baštu u Čačku u Parku mladosti 7. septembra posadio je tim profesionalnih baštovana uz podršku građana, a u proteklom periodu Čačani su imali priliku da učestvuju na specijalnoj, otvorenoj radionici, na kojoj su mogli detaljnije da se upoznaju sa konceptom kišnih bašti.

U saradnji sa lokalnom samoupravom izabrali smo upravo Park mladosti, kao pravu lokaciju za kišnu baštu, jer su u blizini šetalište i reka, a sam park nudi brojne mogućnosti za rekreaciju i posećuju ga Čačanke i Čačani svih uzrasta. Za formiranje kišne bašte koristili smo autentične sadnice i materijale karakteristične za ovo područje – istakla je Amela Greksa, pejzažni arhitekta projekta.

Glavna funkcija kišne bašte je ublažavanje efekta klimatske krize na gradske sredine. Kišna bašta je jednostavan sistem – sadnja u konusnim lejama u zemlji, odnosno udubljenje u zemlji čija je funkcija da primi određenu količinu vode tokom jačih padavina, a da zadrži vlagu što duže tokom sušnih perioda. Ove sadne jame su opremljene otpornim biljkama i malčem. Kišne bašte, iako prvenstveno povezane sa očuvanjem životne sredine, takođe imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje i doprinose kvalitetu života svih nas. Ova prirodna okruženja pružaju prostor za relaksaciju, odmor i opuštanje. Fizički kontakt s prirodom dok se održava bašta ili se jednostavno boravi u njoj može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome anksioznosti.

Kišna bašta u Čačku će, zajedno sa preostalih devet kišnih bašti iz Srbije, biti prikazana na sajtu www.svetkakavzelis.rs, na kom će odvijati i glasanje za najlepšu, ali ono što je još važnije je to da će 10 gradova u Srbiji dobiti svoje prve kišne bašte. Podršku u kreiranju bašti pružiće i zaštitna lica projekta, glumica Miona Marković i putopisac i TV autor Andrej Maričić.

Negativne posledice klimatskih promena osećamo svakodnevno, od obilnih kišnih padavina i oluja preko tropskih noći do zagađenja vazduha. Zato verujem da kišne bašte dolaze u pravo vreme i da će pomoći u očuvanju životne sredine i saniranju posledica klimatskih promena. Ujedno, želimo da kišne bašte budu poziv svim građanima i kompanijama da se pridruže u ovoj važnoj borbi. Jer jedino zajedno možemo da stvaramo pozitivne promene – naglasio je Dejan Turk, CEO A1 Srbija i A1 Slovenija.

Prethodni članakVučić: U sredu jedem četvrt hleba sa parizerom i majonezom, snimaću se telefonom
Sledeći članakNovi košarkaški teren u Jezdini

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here