Čačanska bolnica dobila novo vozilo za prevoz pacijenata na dijalizu (FOTO)

0
733

ČAČAK – U okviru projekta “Hitan odgovor na kovid-19“ Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, Opštoj bolnici Čačak dodeljen je novi kombi za prevoz pacijenata koji su na dijalizi.

Prema rečima vršioca dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove prim.dr Dejana Dabića, ova donacija će umnogome olakšati dolazak pacijenata na Odeljenje za nefrologiju i dijalizu, ali i rad same službe.

Pre svega, želim da se zahvalim u ime Opšte bolnice Čačak i u svoje lično ime Ministarstvu zdravlja, koje je odgovorilo na naše zahteve i obezbedilo nam vozilo za prevoz pacijenata koji se dijaliziraju. Naime, pre ovoga, mi smo imali vozilo koje nas je služilo nekih 10 godina, ali, nažalost, u saobraćajnom udesu gde, na sreću nije bilo povređenih pacijenata, to vozilo je pretrpelo totalnu štetu, i jednostavno bili smo u situaciji da se u jednom periodu snalazimo na različite načine da bismo mogli da dijalizirane pacijente dovozimo i odvozimo sa dijalize, a sada nam je uz podršku Ministarstva zdravlja obezbeđeno novo vozilo sa devet mesta. Nadam se da će da se ovaj kontinuitet zdravstvene zaštite za dijalizirane pacijente nastaviti. Mi smo, budući da Opšta bolnica u Čačku nema svoje santete koji su kompletno opremljeni za transport najtežih pacijenata, uputili zahtev i molbu Ministarstvu, u nadi da ćemo u bliskoj budućnosti da dobijemo bar jedno vozilo tog tipa – dr Dabić.

Vrednost vozila je oko 30 000 evra, a govoreći o voznom parku bolnice doktor Dabić je dodao:

Ono što imamo u okviru Opšte bolnice su uglavnom starija vozila koja su ranije nabavljana, ali u situaciji kada smo imali pandemiju korona virusa i kada su svi resursi korišćeni za nabavku lekova i neophodne opreme za lečenje pacijenata, nije moglo ni da se razmišlja o nabavci novih vozila. Što se tiče sanitetskog vozila za koje smo uputili zahtev Ministarstvu zdravlja, to je vozilo za prevoz i transport najtežih pacijenata na tercijarni nivo. Za sada imamo dogovor sa Domom zdravlja, oni nam uvek izlaze u susret i daju svoja vozila, ali moramo zbog efikasnije zdravstvene zaštite I što bržeg transporta, a to se neretko dešava, imati bar jedno svoje vozilo koje je kompletno opremljeno i za reanimaciju.

Doktor Dabić je dodao da se zanavljanje voznog parka događa u pravom momentu, jer je u proteklom periodu zbog kovida-19 obavljen veliki broj transporta pacijenata iz drugih opština ka Opštoj bolnici Čačak.

Načelnica Odeljenja za nefroloiju i dijalizu, doktorka Biljana Čeković, istakla je da je dijalizni centar u Čačku jedan od većih u Srbiji gde ovu terapiju prima oko 90 pacijenata sa teritorije Moravičkog okruga.

Želela bih da se u ime pacijenata i u svoje lično ime zahvalim Ministarstvu zdravlja na ovoj donaciji. Dijalizni centar u Čačku je jedan od većih dijaliznih centara u Srbiji, ima oko 90 bolesnika. Moram reći da naša obaveza kao zdravstvenog centra jeste da obezbedimo prevoz za naše pacijente. Prethodnih godina bilo je problema, pošto se povećava broj bolesnika. Nama je potrebno jedno komforno vozilo, jer se preko 20 bolesnika iz prigradskih naselja prevozi do dijalize. Vozilo će značiti posebno u zimskim mesecima kada su uslovi transporta zaista nemogući, pa se nadam da neće da bude problema kao što je bilo prethodnih godina. Još jednom izražavam veliku zahvalnost Ministarstvu zdravlja što se potrudilo da nam obezbedi ovo savremeno vozilo jer svi znamo da su dijalizni bolesnici jedni od najtežih bolesnika koji se leče u zdravstvenom sistemu – istakla je doktorka Čeković.

Svetska banka odobrila je Republici Srbiji 26. maja 2020. zajam u iznosu 100 miliona dolara za sprovođenje projekta “Hitan odgovor Republike Srbije na kovid-19“. Projekat je zvanično počeo 10. decembra 2020. i trajaće do 31. maja 2022.

Izvor: Morava info

Prethodni članakIN MEMORIAM: Zoran Sretenović, proslavljeni reprezentativac i plejmejker trostrukog prvaka Evrope
Sledeći članakGorivo poskupelo za sedam dinara, cene hrane i dalje zamrznute

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here