Čačanska privreda beleži veliki porast izvoza

4
1312

ČAČAK – Za prva tri meseca ove godine, u Moravičkom okrugu je, u odnosu na isti period u 2021. godini, izvoz porastao za 40, a uvoz za 30 procenata, kaže Gorana Tanasković, rukovodilac OJ Čačak Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga.

Ona je za “Čačanski glas“ istakla da je izuzetno zadovoljna izvozom čačanske privrede, posebno u ovim, kako je ocenila, otežanim uslovima.

Čačak je dominantan na teritoriji Moravičkog okruga i uopšte, u poređenju sa opštinama koje pokriva Regionalna privredna komora Kraljevo. Od ukupno 134 miliona evra izvoza, 85 miliona evra je ostvarila čačanska privreda i to je povećanje za 55,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i 125 miliona evra uvoza, koji je veći za 22,6 procenata, nego u uporednom lanjskom periodu. Takođe, za taj period se povećala i pokrivenost uvoza izvozom. Čačanski privrednici najviše su izvozili proizvode od gvožđa, čelika, mašine i ostale aparate, što čini 40 miliona evra od ukupnih 85 miliona evra izvoza, koliko je imala čačanska privreda. Zatim, slede proizvodi od plastike i hemije sa sedam miliona evra, drvo i hartija, takođe, sedam miliona, a odevni predmeti, nameštaj, montažne zgrade i prehrana sa po šest miliona evra izvoza. Za prehranu je i dalje dominantno voće i povrće i to, pre svega, sveže voće, što čini više od četiri miliona evra izvoza. Veliki izvoz je zabeležen baš na tržište Ruske Federacije, ali i u ostalim zemljama. Kada je reč o uvozu, opet su dominantni proizvodi mašinskog sektora, limovi i cevi od aluminijuma, bakra, prohroma, gvožđa, čelika, mašine i aparati, koji učestvuju sa 44 miliona evra u ukupnom uvozu. Zatim slede drumska vozila sa 33 miliona evra, plastika i plastični proizvodi sa deset miliona evra, prehrana sa sedam miliona evra, gde je dominantna riba, kao i proizvodi od ribe, sa više od četiri miliona evra… – navodi podatke Gorana Tanasković.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa Nemačkom. Za prva tri meseca ove godine dupliran je izvoz u Nemačku, u odnosu na isti period prethodne godine. Kada govorimo o izvozu Srbija najviše sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Egiptom, a kada je reč o uvozu sa Češkom, Italijom, Nemačkom i Turskom. Najveći deficit ostvaren je sa Češkom, Italijom i Turskom, a suficit sa Nemačkom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, što je gotovo na istom nivou kao i ranijih godina.

Izvor: Čačanski glas

Prethodni članakMeteorolozi upozoravaju: Ovo leto će biti jedno od tri najtoplija do sada u Srbiji
Sledeći članakA ko drugi nego Jovan Milošević! Čačanin odveo Srbiju u polufinale! (VIDEO)

4 KOMENTARA

  • Unipromet prosek 80 000.00
   Znam graf 70 000.00

   Litopapir zaista neznam ali verujem da je i tamo daleko preko 40 000 prosek.
   Nemoj lupetati gluposti jer niko vise nece da radi za minimalac!

   Samo se sire dezinformacije na ovu temu a ljudi sve bolje zaradjuju u Cacanskim privatnim firmama,meni je zbog toga jako drago.

 1. Rece dozivotna predsednica regionalme komore i osta ziva…Uporedjuje sa periodom kovida kada se gotovo nista nije ni proizvodilo ni izvozilo. Klasicni politicki pamflet pa ko poveruje poveruje a hvala bogu ima takvih sto veruju ovim glupostima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here