Ćulibrk: Siledžije, lopovi i lažovi

1
858

Piše: Milan Ćulibrk, NIN

Prošle nedelje Milutina Jeličića Jutku sud je kaznio zatvorom od tri meseca zbog seksualnog uznemiravanja bivše saradnice Marije Lukić. Pre toga policija dugo nije uspevala da bivšeg predsednika Opštine Brus privede u sudnicu. Pronašli su ga tek nakon što je izgubio na lokalnim izborima. Hm, da je na njima pobedio, možda ni na sudu ne bi izgubio. Da je čitao Alan Forda znao bi da „ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti“.

Za razliku od Jutke, u zatvoru su ekspresno završili neki učesnici uličnih protesta protiv vlasti. I ne bi problem bio da je policija uhapsila, a sud kaznio one koji su policiju gađali kamenicama i flašama i uništavali javnu i privatnu imovinu. Ne, nekim čudom oni im uglavnom nisu bili zanimljivi. A ko zna, možda su samo odranije poznati organima gonjenja. Pa ih zato nisu ni gonili.

U zatvoru su završili i neki koji su hteli mirno da iskažu nezadovoljstvo, jer ih je vlast toliko sludela i iznervirala da su, svesni opasnosti od kovida-19, bili spremniji da rizikuju zdravlje nego da ćutke posmatraju kako ih prave kompletnim idiotima. Tim pre što ne spadaju u onu vrstu kompletnih idiota koje će šef jednog dana unaprediti u ministra finansija ili bar ostaviti na poziciji zamenika gradonačelnika koji će, dok formalni gradonačelnik pravi kućice za ptice, moći da ruži i ruši Beograd, bez straha da će i on odgovarati za haos koji ostavlja za sobom.

Bez namere da branim one koji su se ogrešili o zakon, pitam se da li se i vlast ogrešila o zakone i Ustav. I ko je prvi počeo? Pri tome mi pred očima igra zapisnik sa biračkog mesta broj 4 u Požegi, na kojem je glasalo 327 birača, a SNS je dobio 361 glas! Jesu izbori na tom mestu ponovljeni, ali šta je bilo u glavama 13 članova biračkog odbora dok su potpisivali zapisnik u kome piše da ima 308 važećih listića, a da sve liste imaju 572 glasa? Biće da su se i oni vodili logikom svog šefa, pa šta? Ako ih i uhvate, izbori će se ponoviti. A ako ne uhvate, nikom ništa. Ih, ko zna koliko u onim džakovima u RIK-u ima sličnih „bisera“.

Pitam se i šta li bi Aleksandar Vučić odgovorio onome ko mu kaže da je „i među demonstrantima bilo onih koji su došli samo da naprave nered, ali da su za sukob demonstranata i policije najodgovorniji predsednik i ministar policije“? I šta bi mu rekao kada bi saznao da je te reči izgovorio lično Vučić, nakon sukoba policije i pristalica SRS 2008. tokom protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića? Samo što je Vučić tada mislio na Borisa Tadića i Ivicu Dačića. Bivšeg ministra policije, sada šefa diplomatije baš je poterao maler, jer dok čeka da ga Vučić ponovo pozove u vladu, neki od članova SPS-a podržali su proteste, pa im je Dačić brže-bolje pokazao crveni karton. Avaj, kasno, jer je vidno iznerviran kritikama ljudi bliskih SPS-u, Vučić javno optužio Srđana Stankovića, savetnika ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, da se ranije nije bunio, jer je od države dobio pola miliona evra!

Ako sistem u Srbiji tako funkcioniše, onda je situacija mnogo gora nego što strahuju i najveći pesimisti. To znači da neko tamo na Andrićevom vencu ili u Nemanjinoj 11 naše pare deli kapom i šakom, kako mu se ćefne. Uostalom, čak i ako je plata savetnika bila duplo veća od ministarske, za četiri godine nije mogao da zaradi više od 100.000 evra. Zato, ako uopšte govori istinu, Vučić nam je ostao dužan i objašnjenje zbog čega je savetniku jednog ministra isplaćeno dodatnih 400.000 evra. Ovo pitanje zahteva jasan odgovor, jer to nisu Vučićeve, već pare svih poreskih obveznika. Da bar znamo da li nas vlast potkrada ili samo laže. Mada, ne zna se šta je gore. Ako nam je Vučić, u naletu besa, rekao istinu, pitam se koliko još ima takvih savetnika i koliko nas oni koštaju? Ako, pak, nije tačno da je savetnik ministra Trivana od „države“ dobio 500.000 evra, da li bi trebalo da svi gledamo u pasulj da bismo znali kada predsednik države govori istinu, a kada ne? Da li se tako gradi poverenje? I kako sada još tužnije zvuče reči premijerke Ane Brnabić da ona i Vučić od 2014. rade na jačanju institucija u interesu građana.

Šta tek reći za vlast koja kao krunski dokaz za tvrdnju da su u proteste umešane i strane službe navodi da je kod jednog „agenta“ pronađena Morzeova azbuka. Tačno znaju s kim imaju posla, pa su nam poslali nekog pripravnika, koji još ni azbuku nije savladao.

Izvor:NIN

Prethodni članakStigli rezultati analize 134 uzorka iz Moravičkog okruga, najviše novozaraženih iz Čačka
Sledeći članakRod pšenice veći za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here