Da li će biti nestašica zbog zamrzavanja cene goriva

1
594
Foto: NIS

Od ponoći cena evro dizela niža je za otprilike pet dinara, a benzina za oko tri dinara. To je jedna od nekoliko odluka o ograničenju cena koju je donela Vlada. Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić kaže da su bili primorani da reaguju zbog nekontrolisanog rasta cena, ali da te mere moraju biti ciljane i vremenski ograničene.

Jasmin Hodžić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da ograničenje cene naftnih derivata nije iznuđen potez Vlade, kao i da je to jedna u nizu uredbi koja ograničava cene određenih proizvoda.

Mi u kontinuitetu poslednjih nekoliko meseci ne samo da pratimo stanje na globalnom i domaćem tržištu, već i reagujemo čini mi se blagovremeno – dodao je Hodžić.

Podsetio je da je pre nekoliko meseci doneta i uredba o ograničenju cene hleba, ako i ograničenju cena pet osnovnih životnih namirnica.

Osim toga država je iz robnih rezervi plasirala 30.000 tona pšenice koju je po diskontnoj ceni prodala domaćinima i mlinarima. Sve ove mere smo doneli iz razumljivih razloga – zbog globalne inflacije i rekordnih cena sirovina i energenata, a cilj je ustvari bio da zaštitimo životni standard pre svega ekonomski najranjivije i najosetljivije populacije – naglasio je Hodžić.

Smatra da su dosadašnje mere postigle taj cilj, kao i da je veoma važno da istovremeno nije došlo do nestašice ovih proizvoda koji su definisani uredbama.

Tako da očekujemo da će i ova uredba o ograničenju cene određenih naftnih derivata ispuniti projektovani cilj bez destabilizacije tržišta energetike – naglasio je Hodžić.

Na pitanje da li te uredbe i odluke mogu da uspore inflaciju, Hodžić ističe da načelno govoreći nijedna administrativna mera u tržišnim ekonomijama nije suštinski dobra, ali je nužna i neophodna u okolnostima koje iziskuju takvo delovanje.

Ako se već donesu takve mere, a mi smo bili primorani da reagujemo zbog nekontrolisanog rasta cena, onda mere moraju biti ciljane i vremenski ograničene, jer ako to nije tako onda mogu izazvati više štete nego koristi – objašnjava Hodžić.

Naveo je da je u prvom talasu pandemije, kada su rafovi u mnogim zemljama bili prazni, snabdevenost naših trgovina bila uredna.

U vreme kada su nestašice robe bile normalna i očekivana stvar, mi smo uspeli da održimo uredno snabdevanje našeg tržišta, prema tome ne očekujem nestašice robe bilo koje vrste – napominje Hodžić.

Nedavno je saopšteno da će se robne rezerve ubrzano popuniti tako da sve neophodne robe koja se proizvodi u zemlji bude za tri meseca, a za ono što uvozimo, na prime, pirinač, i za duži vremenski period.

Što se tiče robnih rezervi, Direkcija će već ovih dana povećati nivo zaliha određenih proizvoda – brašna, ulja, pasulja, soli, graška, mleka u prahu za period od minimum tri meseca, a za određene prizvode će taj nivo biti i dosta viši – dodao je Hodžić.

Ukazao je da su za to obezbeđena određena budžetska sredstva.

Ali vas uveravam da mi kao ozbiljan prizvođač hrane, pre svega žitarica, nemamo bojaznost od eventualnih nestašica. Država ima i druge mehanizme koje može primeniti u slučaju poremećaja na tržitu, ali to prevashodno zavisi od situacije koju ćemo nastaviti pažljivo da pratimo – naveo je Hodžić.

Izvor: RTS

Prethodni članakAdžić: Država deli i šakom i kapom dok za obrazovanje novca nema, 17. marta protest
Sledeći članakVelimir Ilić: Vučić ne govori istinu, nas ministre niko ništa nije pitao kada se raspravljalo o članstvu Kosova u UN

1 KOMENTAR

  1. Kakve nestašice, kakvi bakrači. Ne plašite i ne zbunjujte narod. Jer čim se pomene reč, nestašica, mi jurnemo ko maniti. Pa kupujemo i šta treba i ne treba. I koliko treba i ne treba. Pa ne možemo kupiti za ceo život. Zato se i stvaraju nestašice.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here