Da li do 2035. nestaju klasični automobili?

0
256

Evropski parlament je većinom glasova usvojio zabranu prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2035. godine.

Namera je da se ubrza prelazak Evrope na električna vozila i ohrabre proizvođači automobila da više ulažu u elektrifikaciju. Cilj je da se do 2030. godine smanji ukupna emisija štetnih gasova za 55 odsto, u poređenju s nivoima iz 1990. godine, što je plan koji zahteva brže smanjenje emisija u industriji, energetici i prevozu. Tako će bar po sadašnjem stavu od 2035. biti potpuno onemogućena prodaja vozila na fosilna goriva u uniji, ali ostaje da se vidi da li je sve moguće sprovesti i u praksi. Predlozi pojedinih zastupnika da se do tog perioda plasman na tržište smanji za 90 procenata nisu usvojeni.

Ipak, mediji navode da zakon još nije konačan, a glasanje protekle sedmice tek potvrđuje poziciju parlamenta za buduće pregovore s državama članicama povodom finalnih propisa.

Ukoliko sve bude kako je planirano, do te godine će na zajedničkom tržištu morati da postave milione stanica za punjenje električnih automobila.

Kupovina i vožnja automobila s nultom emisijom postaće jeftinije za potrošače – rekao je Jan Huitema, glavni pregovarač parlamenta zadužen za tu politiku, preneo je “Jutarnji list“.

Proizvođači poput “Forda“ i “Volva“ javno su podržali plan EU kojim bi se obustavila prodaja vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Drugi, poput “Folksvagena“, nastoje da obustave prodaju takvih vozila u Evropi do tog datuma.

Rojters je, međutim, objavio kako je imao uvid u prepiske koje pokazuju da je automobilska industrija, uključujući i Nemačko udruženje automobilske industrije VDA, lobirala za odbacivanje cilja do 2035. Smatraju da je takav plan ambiciozan upravo zbog neizvesnog uvođenja infrastrukture za punjenje.

Naši stavovi su transparenti. Naša misija je da dođemo do najboljeg rešenja za sve učesnike – rekao je predstavnik za medije VDA, a prenosi Rojters.

Kako se navodi, električni i hibridni automobili činili su 18 odsto novih vozila prodatih u EU prošle godine, ali je sveukupna prodaja smanjena usled nestašice nekih delova.

Izvor: Politika

Prethodni članakDeo centra grada danas dva sata bez struje
Sledeći članakU subotu sedmi memorijalni fudbalski turnir “Aleksandar Jaćimović“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here