Dani patrijarha Pavla: Inicijativa da se u Ovčar Banji izradi patrijarhova bronzana statua

0
203

ČAČAK – Na Dan Vozdviženja Časnog Krsta – Krstovdan, u manastiru Blagoveštenje kablarsko u Ovčar Banji održana je svečanost u okviru manifestacije “Dani patrijarha Pavla“.

Sedma po redu manifestacija započeta je Svetom Liturgijom koju je služilo sveštenstvo Eparhije žičke, protojerej Miroslav Petrov, arhijerejski namesnik trnavski uz sasluženje sveštenstva iz Čačka i prote Dragan Gaćeša, paroha kućanačkog iz rodnog mesta patrijarha Pavla.

Nakon Sv. Liturgije usledila je svečanost otvaranja manifestacije i izložba krstova drvorezbarske kolonije “Krst patrijarha Pavla“. Na “terasi patrijarha Pavla“ postavljena je izložba krstova Kolonije 2022 i nagrađenih krstova iz prethodnih godina. Skup su pozdravili i o manifestaciji govorili, u ime pokrovitelja grada Čačka, Vlade Milić, zamenik gradonačelnika Čačka, protojerej Miroslav Petrov, arhijerejski namesnik trnavski i prota Dragan Gaćeša, paroh kućanački.

U nastavku programa, u ime osnivača i organizatora, udruženja “Pavle – život po Jevanđelju“, skupu se obratio Drago Milošević koji je, u kraćoj besedi, još jednom istakao da ovo sabranje činimo u čast i slavu patrijarha Pavla kao i najvećih vrednosti ovozemaljskog života, a koje nam je upravo svojim primerom svedočio Pavle dok je bio na zemlji. Molitveno okupljanje sveštenstva, monaštva i naroda ima veliku simboliku uznošenjem darova u slavu patrijarha Pavla i podsećanja i ugledanja na čoveka koji nam je približio Jevanđelje i Hrista. Ovom prilikom je najavio mogućnost otvaranja muzeja krstova u okviru manifestacije. Na kraju je pozivao prisutne da svi zajedno upute inicijativu da se za desete “Dane patrijarha Pavla“, u Ovčar Banji, gde su se ukrštali putevi patrijarha Pavla, izradi bronazana statua.

Na kraju je saopštio rezultate ovogodišnje kolonije na kojoj je učestvovalo osam umetnika i to: Miroslav Gnjatić iz Trebinja, Zoran Zlatanović iz Vranja, Zoran Koprivica iz Lučana, Stojan Topalović iz Lučana, Vladan Nikodijević iz Petrovca na Mlavi, Dragan Todorov iz Novog Sada, Danka Karaklajić iz Ivanjice i Nikola Aranđelović iz Čačka.

Žiri u sastavu Zoran Jureš, akademski grafičar, protojerej Miroslav Petrov i Drago Milošević, odlučili su da nagrade za najbolji krst dobiju radovi Zorana Koprivice i Zorana Zlatanovića. Nagrade i zahvalnice, uz primerak prvog broja časopisa “PAVLE patrijarh srpski“, učesnicima kolonije su uručili predstavnici pokrovitelja i osnivača manifestacije.

Na kraju svečanosti, Stojan Topalović iz Lučana koji svih ovih godina učestvuje na drvorezbarskoj koloniji “Krst patrijarha Pavla“ izrezbario je žezal i poklonio ga crkvi Sv. apostola Petra i Pavla u Kućancima. Žezal je primio prota Dragan Gaćeša koji se zahvalio na daru u ime Eparhije pakračko-slavonske i parohije kućanačke.

Zoran Zlatanović iz Vranja, dobitnik nagrade za najbolji krst na ovogodišnjoj koloniji, poklonio je ručno rađenu ikonu patrijarha Pavla manastiru Blagoveštenje. Poklon je uručen igumaniji manastira mati Mihaili koja se zahvalila darodavcu.

Konferansu je izradila Ana Ranđić, profesor srpskog jezika i književnosti, koja je takođe vodila program. Dizajn bilborda, plakata i pozivnica i postavka izložbe izradio je Zoran Jureš, akademski grafičar. Svečanost je uveličalo pojanje hora Slovo ljubve iz Čačka.

Prethodni članakProevropska opozicija o proglasu desnice o Kosovu: Fali im još Miša Vacić
Sledeći članakPad broja novozaraženih u Čačku i Moravičkom okrugu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here