Dokumentarni film “Luminous Void: Docudrama“ u Galeriji “Nadežda Petrović“

0
141

ČAČAK – Filmski i video program Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ danas će premijerno predstaviti najnoviji film iransko-irskog reditelja Ruzbeha Rašidija “Luminous Void: Docudrama“.

O stvaralaštvu jednog od najznačajnijih autora eksperimentalnog filma u Evropi govoriće Nikola Gocić, koselektor međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i audiovizuelnog performansa “Kinoskop“ iz Beograda. On će nakon uvodne reči i projekcije voditi razgovor sa autorom i publikom.

Luminous Void: Docudrama, 2019, 71’

Dokumentarac kao nijedan drugi. Počevši od bizarnih praksi i fantazija grupe filmskih stvaralaca koji rade pod etiketom Experimental Film Society (EFS), prerasta u manifest svetlosti i zvuka. Ovo blistavo putovanje kroz film kao kosmički ritual i erotski delirijum takođe je idiosinkratična proslava samog medija. Kitnjasti vizuelni stil Rouzbeha Rašidija pokreće paradu vizionarskih scena koje redefinišu filmsku magiju kao grozničavu halucinaciju.

“Luminous Void: Docudrama“ je zamišljena da obuhvati samu suštinu EFS-a. Ovaj kosmički karneval vizionarskog delirijuma i erotske opsesije dočarava artificijelnu, raskošno hermetičnu zonu koja se može uporediti sa Inauguracijom kupole zadovoljstva Keneta Angera (Inauguration of the Pleasure Dome (1954). U Rašidijevoj “svetlećoj praznini“, kako kaže slogan filma, “prostor je ukinut, film je prisutan“. Ovaj najekscentričniji i najdekadentniji filmski manifest uključuje sekvence koje je predložilo i koje izvodi nekoliko EFS filmskih stvaralaca kao deo sveobuhvatnog spektakla koji je predstavio Rašidi.

Projekcija počinje u 20 sati.

Program je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a ulaz na projekciju je slobodan, uz poštovanje važećih protivepidemioloških mera.

Izvor: Morava info

Prethodni članakGradske saobraćajnice očišćene, najviše snega u jeličkim selima i na Kablaru
Sledeći članakDr Milan Roganović izabran u Predsedništvo Dveri

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here