Dolazi li posle borbe za energente i “rat za hranu“?

2
484

Međunarodni monetarni fond procenjuje da se svet suočava sa najvećom nestašicom hrane od 2008. godine.

S tim problemom već se suočava 345 miliona ljudi, saopštavaju Ujedinjene nacije. Strepnju da li ćemo, uz stalna poskupljenja, hranu moći da priuštimo, nadvladava strah da li će je uopšte biti.

U Srbiji, kažu stručnjaci, strateških namirnica ima više nego dovoljno. Nedoumica je samo šta raditi sa viškovima – čuvati ih ili izvoziti.

Pandemija, rat u Ukrajini, suša, usporeni lanci snabdevanja i sve skuplja proizvodnja jesu poljuljali, ali ne i ugrozili domaći prehrambeni suverenitet. Žitarica, mesa, ulja, krompira, jabuke i šljive imamo više nego što trošimo.

Na našu sreću još uvek imamo selo koje jeste u problemima, ali gde živi oko 40 odsto stanovništva, i u najkriznijim godinama, dakle, da bi se obezbedila prehrambena sigurnost, selo je najveći amortizer – kaže agroekonomista za RTS Milan Prostran.

Dodaje da je ulaganje u male i mlade poljoprivrednike nova strategija Evropske unije za proizvednju veće količine hrane u zdravijoj životnoj sredini. Hrana jeste strateška roba, ali je i motor ekonomskog rasta.

Ako je svetska kriza, to samo znači da će cene tih namirnica u inostranstvu biti više pa će u skladu sa tim i naši poljoprivrednici i naši prerađivači moći da zarade više prodajući taj višak koji ovde ostvaruju. A ako bude ovde ograničenja, cena će moći da kompenzuju eventualno te razlike ograničene cene na domaćem tržištu kroz, recimo, ekstraprofit koji bi eventualno mogli da ostvare izvozom te robe na drugo tržište – objašnjava Aleksandar Bogunović iz PKS-a.

Ukoliko bi sprečavanja izvoza bilo, naravno poljoprivrednici bi imali niže cene i samim tim ne bi mogli da investiraju, to jest manje bi mogli da investiraju tako da bi to osetili već u sledećim godinama – kaže dr Vlado Kovačević sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Pored primamljivih ponuda iz inostranstva za otkup naših zaliha, hranu moramo da čuvamo za sebe, rekao je nedavno predsednik Srbije. Upozorava da u svetu posle rata za energente dolazi i „rat za hranu“.

Izvor: RTS

Prethodni članakU Čačku danas Državno prvenstvo gluvih Srbije u rukometu
Sledeći članakLučić: Odgovornost za ubedljiv poraz preuzimam na sebe

2 KOMENTARA

  1. Laž, laž, i laž. Srbija uvozi Milion svinja na godisnjem nivou.Da ne pričamo o Ribi,Teladima, i na Kraju za 50% manje Krava koliko u ovom trenutku Srbiji nedostaje stocni fond to ćemo vrlo brzo osetiti kroz pred novogodisnje praznike i skok namernica.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here