Dr Kon: Nakon popuštanja mera organi kontrole moraju da rade svoj posao više nego ikad

0
275

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da su podaci o korona virusu dobri i da ukazuju na poboljšanje situacije, ali je upozorio da je virus i dalje sa nama i da bi trebalo shvatiti da će ostati još dugo.

Ocenio je da je teško da ćemo uopšte stići do nule kada je reč o broju novozaraženih i do prekida prvog talasa.

Kon smatra da će biti povećanja brojeva posle određenog popuštanja mera, ali naglašaava da ni u kom slučaju nije dozvoljen rad noćnih klubova, već je samo produženo radno vreme radnjama, kao i kafićima i restoranima koji imaju bašte.

Ističe da su zabranjena okupljanja više od 30 ljudi, a samim tim indirektno i proslave i da to moraju da shvate i organi koji sprovode inspekciju i kontrolu.

Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, upozorio da u kafićima i restoranima mora da se poštuje mera distance i da se koriste dezinfekciona sredstva. Kako navodi, ako se to ne poštuje, opet hrlimo ka ponovnom širenju virusa, koje jedva uspevamo da spustimo posle mesec dana.

Treba da shvatimo da ovo nije šala i ne sme biti opuštanja. Niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica kakvo se desilo – rekao je Kon i apelovao na organe kontrole „da rade svoj posao sada više nego ikad“.

Dodaje da i ako neko hoće da obeleži venčanje, može to da uradi sa do 30 ljudi, ali navodi da mora da se odloži veselje jer je situacija takva.

Kon je napomenuo da su juče na Kriznom štabu odbijeni svi zahtevi i da se spinuje da je reč o naglom popuštanju mera.

Kada je reč o preporuci samoizolacije za osobe koje dolaze s letovanja, rekao je da bi svako trebalo da bude svestan da, ako dolazi iz zemalja gde je povišen prenos virusa, ugrožava sebe i okolinu. Podseća da je na snazi preporuka da deca koja dolaze iz takvih zemalja u periodu od 10 dana pohađaju onlajn nastavu i da su od zemalja u okruženju to Hrvatska, Crna Gora i BiH.

Navodi i da je sve spremno za početak škole, ali da niko nije zaustavio virus.

Sve što mi radimo, radimo na usporavanju prenošenja virusa i obezbeđivanju da imamo situaciju sa što manje problema za zdravstveni sistem – rekao je Kon.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakRivali Borca u ABA ligi nastavljaju da se pojačavaju
Sledeći članakĐorđilović: Pobeda za beg sa začelja tabele

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here