Dr Nestorović: Blizu smo kolektivnom imunitetu i kraju epidemije

11
11749

Ova epidemija će prestati kada steknemo 60 odsto kolektivnog imuniteta, a mi smo, mislim, vrlo blizu toga, izjavio je dr Branimir Nestorović.

On je u intervjuu portalu Telegraf rekao i da ne treba svi da se testiraju, jer su na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kriterijumi za testiranje isti sada kao i na početku epidemije – temperatura od 38 stepeni i veća i teško disanje.

Cela ideja o testiranju je previše čudna. To nigde ne piše. Ni u jednoj knjizi, ni u jednoj preporuci. Na početku, kada je epidemija, vi možete da jurite te kontakte i da ih testirate da sprečite širenje virusa. Kada počne veliki broj obolelih, to je besmisleno. Zna se da se tada testiraju bolesni i oni koji su sa njima bili u kontaktu – naveo je Nestorović i dodao da mogu da se izoluju rizične grupe, a to su pre svega stariji u domovima za stare.

Osmi je mesec epidemije. Kada pogledate zemlje koje su bile zaključane, zemlje koje nisu bile zaključane, zemlje koje su mnogo testirale, koje nisu testirale, nema neke velike razlike – rekao je ovaj pulmolog.

Nestorović je naveo i da je „smrtnost od korona virusa trenutno na nivou sezonskog gripa, a šanse da dete umre od njega ravne su, prema istraživanjima, onim da ga udari munja“.

Inače, smatra da virus neće iščeznuti u sledećih pet godina.

Izvor: Tanjug, Telegraf.rs

Prethodni članakOd ponedeljka zabrana ulaska u bolnicu, rampa spuštena 24 sata dnevno
Sledeći članak“Premier“ pomaže mladim odbojkašicama Borca

11 KOMENTARA

    • Lupas ti gluposti nazalost kao i on a on je dobar primer kako od dobrog djecjeg lekara postane sarlatan odnosno covjek koji „sve zna“to je nas problem

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here