Dr Sretenović: Bilo je dramatično, ali virus slabi, u bolnici pacijenti sa sve blažom kliničkom slikom

1
1023

ČAČAK – Na infektivnom odeljenju čačanske Opšte bolnice trenutno se nalazi 12 bolesnika, izjavio je danas direktor te zdravstvene ustanove Miroslav Sretenović, dodajući da virus polako slabi i da pacijenti imaju sve lakšu kliničku sliku.

Dr Miroslav Sretenović; foto: MNA/Miloš Lukić

On je podsetio da je na to odeljenje prvi pacijent primljen pre 66 dana, a od tog dana do danas kroz prijemno trijažnu ambulantu prošlo je 500 ljudi, od kojih je 167 hospitalizovano.

Ka ustanovama tercijarnog nivoa upućen je 51 pacijent, polovina za Beograd, a polovina u Kragujevac.

Prema zvaničnim podacima u čačanskoj bolnici od korona virusa je izlečeno 15 osoba, a pet je upućeno u privremenu bolnicu “plava hala” u Atenici.

Prvih 25 dana je bio dramatčino, u dva navrata su nam dolazile ruske ekipe u kontrolu i tada su pohvalili rad bolnice, a imali smo i kontrolu iz Beograda koja nije imala zamerke – rekao je Sretenović.

On je naglasio da sa ukidanjem vanrendog stanja ne znači da se bolnica vraća u redovan režim rada, već naprotiv na snazi ostaju sve epidemiološke mere.

Bitno je da infekcija ne uđe u Opštu bolnicu – naglasio je Sretenović.

Dr Aleksandar Pajović; foto: MNA/Miloš Lukić

Direktor Doma zdravlja, Aleksandar Pajović, naveo je da su sve zdravstvene službe u Čačku funkcionisale kordinirano.

Već 10. marta smo u Domu zdravlja napravili izolacionu sobu, a tri dana kasnije ambulanta u Ljubiću je osposobljena za prijem osoba sa povišenom temperaturom i drugim tegobama koje ukazuju na korona virusa. To je bio filter prema bolnici – objasnio je Pajović.

On je istakao da su ekipe Hitne pomoći i kućne posete radile “u mraku”, jer nisu znale da li ih na terenu čekaju pacijenti sa korona virusom.

Hitna pomoć je transportovala pacijente ka Opštoj bolnici, ali i ustanovama tercijarnog nivoa.

Pajović podseća i da je Dom zdravlja bio zadužen za 24-časovni nadzor pacijenata u “plavoj hali” u koju su smeštani pozitivni na COVID-19 iz Moravičkog okruga.

Radnici Doma zdravlja su održavali medicinsku pomoć i to četiri lekara i osam sestara se menjalo. Oni rade i danas – izjavio je Pajović.

On je kao veliki uspeh istakao to što nijedan zaposleni iz Doma zdravlja nije zaražen korona virusom.

Izvor MNA

Prethodni članakNove tri žrtve koronavirusa u Srbiji, još 62 novozaraženih
Sledeći članakNestorović: Korona se leči svetlošću, i molitva je lekovita

1 KOMENTAR

  1. Bilo je dramatično dok nije Mitrović došao, ali zahvaljujući njemu ugašen je požar. Koji ste vi komedijaši.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here