Dva dana tropskih vrućina, pa naglo zahlađenje sa pljuskovima i grmljavinom

0
436
Foto: Darka Simeunović/Fejsbuk stranica Fotografije Čačka i okoline

Turbulentnim promenama vremena u našoj zemlji, po svemu sudeći, još nije kraj. I dok su pred nama dva tropska dana u kojima će temperature dostizati i do 38 stepeni, za vikend će biti potpuno drugačija slika jer meteorolozi kažu da nam stiže pravo jesenje vreme.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje na velike vrućine za naredna dva dana, piše „Blic“.

U četvrtak i petak na području Srbije pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 34 do 38 stepeni u Beogradu oko 35 stepeni – navode u RHMZ.

Istovremeno, objavljeno je i upozorenje na naglu promenu vremena, u kojem se navodi da će u pojedinim delovima pasti između 40 – 50 milimetara kiše za 24 sata.

Za vikend se očekuje zahlađenje za 10 do 15 stepeni.

Naoblačenje i osetno zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, kao posledica izraženog hladnog fronta, koje će u subotu ujutro i pre podne zahvatiti severne i zapadne krajeve, tokom poslepodneva će se proširiti i na ostale, pri čemu će duvati umeren i jak zapadni i severozapadni vetar. Lokalno se očekuju i obilnije padavine (posebno u subotu, kada bi za 24 sata palo između 40 – 50 milimetara kiše – stoju u upozorenju RHMZ.

Prema radarskim mapama, Srbija će u petak biti u „crvenom“, zbog visokih temperatura, dok će u subotu popodne, kako se može videti, biti „plava“ zbog kišnih oblaka koji će stići iz Hrvatske.

Za vikend nam dolazi jesenji ciklon. Padaće kiša, grmeće i na moru i na kopnu. Ceo region će biti zahvaćen. To stiže između petka i subote i u nedelju će već biti bolje vreme. Taj ciklon će najaviti i jedno osveženje kod nas koje će trajati do sredine avgusta – kažu meteorolozi.

Izvor: Blic, Morava info

Prethodni članakBorac u jednom danu dobio dva pojačanja, oba na istoj poziciji
Sledeći članakDveri Čačak: Generalni štrajk i građanska neposlušnost ako zahtevi sa protesta ne budu ispunjeni do 1. septembra

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here