Dvoje dece imalo šlog zbog korone, troje mališana na respiratorima

1
1695

Zdravstveno stanje troje dece koja se zbog kovida nalaze na respiratoru u Institutu za majku i dete i dalje je nepromenjeno, odnosno ona su i dalje životno ugrožena.

To je rekao prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta.

U Institutu se na mehaničkoj ventilaciji nalaze petomesečna beba, devojčica od 16 godina i dečak star 17 godina.

Stanje je nepromenjeno. Nije dobro, deca su i dalje životno ugrožena. Povremeno ima nekih dnevnih poboljšanja, ali onda i pogoršanja. Dosta je teško. Devojčica od 16 godina je već skoro dve nedelje na respiratoru, a, nažalost, dužina trajanja te mehaničke ventilacije i sa svoje strane ima neki loš prognostički značaj – objašnjava dr Vukomanović za Kurir i dodaje da oporavak kod sva tri deteta, nažalost, ide jako sporo.

Dr Vukomanović ističe i da u prethodnim pikovima obolevanja od korona virusa nije bilo tako teških pacijenata.

U utorak je, inače, u Kruševcu umro i šesnaestogodišnji dečak zaražen koronom. Njegovo telo je poslato na obdukciju, a dr Vukomanović kaže da je ispoljavanje bolesti vrlo raznoliko, te da kada se pacijent razboli može doći do raznih komplikacija.

Imali smo na institutu dva deteta koja su imala šlog. Dvogodišnji dečak je imao tromb u srcu, a srce je naizgled bilo potpuno zdravo. Tromb se otkačio i otišao u mozak. Jedna devojčica se šlogirala tako što se tromb verovatno stvorio u krvnim sudovima mozga zbog oštećenja unutrašnjeg zida, tzv. endotela krvnih sudova. Teško je predvideti šta može da se desi. Ispoljavanje bolesti je vrlo raznoliko i svašta može da se očekuje – upozorava on.

Izvor: Kurir

Prethodni članakDeo teritorije Čačka sutra šest sati bez struje
Sledeći članakDa li đaci od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu? Odluka sutra

1 KOMENTAR

  1. Dali neko oseća odgovornost bar kad čuje ovakve vesti. Dali je svako od nas dao svoj doprinos da se zaraza neširi ili je i ovo pravo izbora.Jadna deca sa nama ovakvima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here