Evo šta donose izmene Zakona o obrazovanju: Komisija za versku nastavu, obavezna himna, manji broj ocena…

1
617

Osnivanje komsije za praćenje verske nastave i obavezno intoniranje himne na početku školske godine su samo neke od predloženih izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja.

Takođe, u nacrtu koji je Vlada Srbije prosledila Skupštini Srbije predlaže se povećana odgovornost roditelja u pogledu izostajanja đaka sa nastave, smanjeno dosadašnje plaćanje prekovremenog rada i povećanje starosne granice sa 17 godina za upis u srednje škole.

Kada je reč o obaveznom broju ocena u jednom polugodištu u srednjim školama i gimnazijama, još u aprilu 2020. Vlada Srbije je, zbog epidemije, donela uredbu kojom se broj ocena smanjuje sa četiri na tri. Sada se to stanje i zakonski propisuje, dok broj ocena u osnovnim školama ostaje isti – četiri u jednom polugodištu.

“Novosti“ navode da bi ovo trebalo da smanji nervozu i jurnjavu za ocenama i da je Forum beogradskih gimnazija uputio Skupštini amandman kojim se predlaže da nastavnici, čiji predmet učenici slušaju do dva puta nedeljno, budu u obavezi da ih ocene najmanje dva puta po polugodištu, nastavnici čiji predmet učenici slušaju tri puta nedeljno, tri puta po polugodištu, dok bi iz predmeta koje slušaju četiri ili više puta nedeljno učenici dobijali četiri ocene po polugodištu.

Predloženo je osnivanje verske komisije, koja treba da prati organizovanje i ostvarivanje verske nastave, usaglašava predlog programa verske nastave, udžbenike i druga nastavna sredstva i daje mišljenje o listama nastavnika verske nastave. Komisiju osniva Vlada na period od šest godina, a u njen sastav imenuje se po jedan predstavnik tradicionalnih crkava i verskih zajednica, tri predstavnika organa nadležnog za poslove odnosa sa crkvama i verskim zajednicama i tri predstavnika Ministarstva prosvete.

Zakonskim izmenama predviđeno je i da škola koja ne pusti himnu na početku školske godine plaća kaznu od 100.000 do milion dinara.

Jedna od izmena tiče se roditelja, pa je tako do sada roditelj, koji je obavešten da je učenik već dva dana neopravdano izostao, bio dužan da obezbedi da se učenik u roku od tri dana vrati na nastavu. Novim izmenama bio bi u obavezi i da obavesti školu o razlozima eventualnog izostajanja učenika sa nastave.

Takođe, novim izmenama smanjuje se dosadašnje plaćanje prekovremenog rada nastavnika, a to znači da će se na jedinstven način obračunavati prekovremeni rad nastavnika po broju stvarno održanih časova preko pune norme. Time bi finasijski efekti bili samo manji, nikako veći, što znači da se smanjuju ukupna sredstva koja se isplaćuju po ovom osnovu.

Nakon usvajanja zakonskih izmena, u srednju školu, na redovnu nastavu moći će da se upišu i stariji od 17 godina, što do sada nije bio slučaj.

Izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje se i da ako direktor škole učini težu povredu radne obaveze obrazuje se disciplinska komisija, koja će voditi postupak protiv njega i utvrđivati odgovornost, a novina je i da će sekretari škole morati da imaju obrazovanje iz oblasti prava i licencu za sekretara.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakSutra počinje isplata 20 evra novčane pomoći države
Sledeći članakSEOS: Ostajemo pri prvobitnim zahtevima, novi bi doveli do rasplinjavanja energije naroda

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here