Foto-tribina u “Risimu“: Rusija, Sibir, Tofalarija

0
179
Foto: Privatna arhiva

ČAČAK – U organizaciji Kulturno-obrazovnog programa Doma kulture i Foto kluba “Format“, u galeriji “Risim“ večeras u 21 čas biće održana foto-tribina “Rusija, Sibir, Tofalarija“.

U prostranstvima velikog Sibira nalazi se puno manjih oblasti koje su teško dostupna čak i za lokalno stanovništvo. Tofalarija je jedna od takvih i nalazi se u delu Sajanskih planina, zapadno od grada Irkutska u blizini granice sa Mongolijom. Tofalarija je neverovatna, tajanstvena zemlja i mesto u kojem se niko ne žali na težak život i u kojem je osmeh zaštitni znak. Od Irkutska je udaljena oko 600 kilometara, pokrivena je neprohodnom tajgom koju preseca veliki broj planinskih reka. Tamo se nalaze tri seoceta sa isto tako čudnim nazivima: Gornja Gutara, Aligdžer i Nerha. To je jedino mesto u Rusiji gde živi mali autohtoni narod Tofi (ili Tofalari), koji broji svega 700 ljudi.

U tu “nedođiju“ ne idu ni vozovi, ni autobusi. Tamo mogu da prođu samo ogromna terenska vozila proizvedena u ruskim fabrikama UAZ (Uljanovska fabrika automobila) ili ZIL (moskovska fabrika “Lihačov“). Do sela se može doći i malim helikopterom AN-2. On leti na tu stranu četiri puta mesečno, ali samo po lepom vremenu i u jednom letu preveze samo 20 ljudi. Krajnje je teško nabaviti kartu za taj helikopter, jer meštani imaju prioritet. Irvasi su ključ za očuvanje Tofalara. Kad odu irvasi, otići će i stanovnici.

Gost tribine je Branislav Brkić, predsednik Foto saveza Srbije.

Ulaz je slobodan.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDa li je masaža efikasna u borbi protiv glavobolje
Sledeći članakDeo Ljubića sutra osam sati bez struje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here