Gojković: Lestvica koju je podigao Čačak biće teško dostižna za buduće prestonice kulture

7
1500

ČAČAK – Ministarka kulture i potpredsednica Vlade Maja Gojković izjavila je da će za buduće gradove prestonice kulture Srbije biti veliki izazov da dostignu lestvicu koju je svojim programima tokom ove godine postavio grad Čačak.

Foto: Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

On je to rekla prilikom današnje posete Čačku – prvoj Prestonici kulture Srbije, kada je obišla novoizgrađeni amfiteatar ispred Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, koji je deo nove muzejske četvrti, kao i Galeriju na Moravi.

Foto: Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Mnogo je infrastrukturnih projekata koji su ostvareni u okviru projekta Prestonica kulture. Danas otvaramo amfiteatar i ubeđena sam da će ovdašnji stanovnici, ali i iz okolnih mesta želeti da dolaze i posećuju kulturne sadržaje u Čačku – istakla je ministarka kulture.

Foto: Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Ona je navela i da će, pre nego što Čačak simbolično preda titulu prestonice kulture gradu Užicu, 21. marta biti otvoren Muzej košarke i da će se u narednom periodu vredno raditi na realizaciji tog projekta.

Foto: Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Podsetiću da je tokom ove godine u saradnji sa Galerijom Matice srpske održana izložba “Kolekcija kao ogledalo“, koja je okupila najveći broj posetilaca u istoriji Galerije “Nadežda Petrović“. Nedavno je otvorena izložba “Sloboda“, povodom 75 godina rada najpoznatije čačanske kompanije, održani su jubilarno 60. “Disovo proleće“ s brojnim književnim gostima iz cele Evrope, kao i koncerti klasične i popularne muzike sa više desetina hiljada posetilaca. Sve ove i brojne i druge manifestacije pokazale su opravdanost pokretanja projekta Prestonice kulture Srbije. Ovom prilikom, zahvalila bih se i lično i u ime Ministarstva kulture gradonačelniku Todoroviću i njegovom timu na uspešnoj realizaciji, čime su visoko postavili letvicu budućim nacionalnim prestonicama kulture – zaključila je Maja Gojković.

Izvor. Morava info

Prethodni članakČačanska bolnica dobija magnetnu rezonancu
Sledeći članakDanas je Miholjdan, dan kada počinje prava jesen

7 KOMENTARA

    • Milanovac ima bolju kulkturnu ponudu od Čačka ove godine? Ahahahahahahahaha. Najbolji vic u poslednjih 10 godina. Tamo kršten bend nije svirao 5 godina minimum. U Čačku ove godine nema ko nije bio. Darko Rundek, Artan Lili dva puta, Obojeni program, Nemanja Radulović, Veliki jazz orkestar, Hadžimanov i ostali sa Karusela, Mile Kekin, Van Gog, Bombaj Štampa, KKN, Dža ili bu, Nikola Vranjković, Riblja čorba, Zdravko Čolić ikona jugoslovenskog popa… Pa onda fenomenalne izložbe, predstava o Sonji Savić itd itd. Nemaš ti pojma. Ti si dno dna. Za tebe je Pink premija.

      • Milanovac je materijalno stabilniji grad za život. Kako je grad dosta manji od Čačka nije ni za očekivati da u njemu gostuju poznata lica sa estrade. Čačak ie postao rupa iz koje mladi beže a doseljavaju se stari iz ruralnih predela.

        • Materijalno je malo stabilniji ali je realno više selo nego grad. Ne bih živeo u Milanocu da imam 2000 evra a u Čačku 1000

  1. Bez obzira ko šta organizuje… Valja istaći da je ulaganje u kulturu možda i najvažnije ulaganje za Srbiju. Kulturna samosvest Srba je sistematski uništavana na svim prostorima gde su živeli i to traje vekovima. Na žalost, to je doprinelo da se mnogi Srbi stide svoje kulture a još više je ne poznaju. Negde im je i zabranjena, znamo gde. Voleo bih da je svaki grad u Srbiji, svake godine, prestonica kulture i da dočeka i isprati mnoge kulturne ljude. Srbija je Pijemont za sve Srbe širom planete i to se mora imati u vidu. Ne smemo dozvoliti da se nacionalno izgube! Takodje bih voleo da je sav pisani i štampani materijal na Ćirilici koja je naše zvanično pismo a mnoge državne institucije to zaboravljaju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here