Gornji Milanovac krajem septembra u znaku dva festivala

0
1520

GORNJI MILANOVAC – Gornji Milanovac će ovog septembra biti u znaku dva festivala, “Kratka forma” koji ima međunarodni karakter i Dani Mije Aleksića.

Foto: MNA

Međunarodni festival kratkog filma Kratka forma jedan od najznačajnijih svetskih festivala u oblasti kratkometražne filmske umetnosti biće održan od 23. do 27. septembra.

Festival promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog filmskog stvaralaštva u oblasti kratkog filma, kao i nasleđe nacionalne i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti.

Za šesti Međunarodni festival kratkog filma Kratka forma od više od 600 prijavljenih filmova Selekcione komisije su za Festival odabrale 85 filmova iz 27 zemlje koji će biti prikazani u četiri takmičarske kategorije.

Žiri je odradio svoje, a publika će moći da uživa projekcijama. Pored toga organizovani će biti prateći programi, radionice i ostala kulturna dešavanja – izjavio je agenciji MNA direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac Dragan Arsić.

Nagrade će biti dodeljene u više kategorija, po prvi puta u novčanom iznosu zahvaljujući Filmskom centru Srbije.

Kraj septembra i početak oktobra predviđeni su za manifestaciju “Dani Mije Aleksića” posvećenu velikanu srpskog glumišta, umetniku koji je rođen u Gornjoj Crnući.

Gordan Kičić ovogodišnji je dobitnik nagrade “Mija Aleksić – Biti glumac”, koja će mu biti uručena 26. septembra na dan rođenja slavnog glumca.

U obrazloženju Nenada Jezdića i Nebojše Dugalića, dosadašnjih laureata nagrade koja nosi Aleksićevo ime, navodi se da je Kičić tokom svoje karijere pokazao izuzetan i zavidan spektar glumačkih kreacija kako dramskih tako i komičnih često i unutar jedne iste uloge vešto i maštovito kombinujući registre različitih žanrovskih postupaka.

Njegovo bezrezervno izgaranje u svakoj ulozi, jedinstven glumački nerv, otkrivalačka kreativna strast zasnovana na izvanrednoj sposobnost zaigravanja sa partnerom na sceni, fleksibilnost i otvorenost njegovog glumačkog bića, njegova neuporediva maštovitost i umeće da se prepusti igri, analitičnost u pristupu tekstu, radost i živost koju donosi svakom svojom ulogom, samo su neke odlike njegove glumačke neponovljivosti – piše u odluci.

Ističe se i da se Kičić izuzetno uspešno ogledao i kao producent i reditelj pokazavši i na tom polju svoju raskošnu umetničku kompletnost kao i retku odgovornost u obdelavanju svog dara, uzimajući kao osnovni nalog da u svakom narednom ostvarenju prekorači granicu i ode dalje od sebe.

Arsić kaže da se radi o veoma bitnim manifestacijama za Gornji Milanovac, ali i Srbiju.

Tokom septembra na sceni Kulturnog centra, glumci Milanovačkog pozorišta odigraće šest predstava.

Dragan Arsić: foto: MNA/Miloš Lukić

Zbog trenutnih epidemioloških mera u sali, koja ima 400 mesta, istovremeno će moći da boravi nešto manje od 200 ljudi.

Apelujemo na sve da koriste zaštitne maske, jer se samo na taj način može ući u prostorije Kulturnog centra – naveo je Arsić.

Ministarstvo kulture ocenilo je gornjomilanovački Kulturni centar kao jedan od najaktivnijih. Prošle godine održano je više stotina kulturnih događaja, koje je posetilo oko 200.000 ljudi.

Izvor: MNA

Prethodni članakŠarčević: Roditelji ne mogu od danas do sutra da promene odluku da li im dete ide u školu ili ne
Sledeći članakDerik Tornton stigao u Čačak, dogovorena jednogodišnja saradnja sa Borcem

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here