Gradi se objekat za učenike tekstilnog smera po sistemu dualnog obrazovanja

2
776

ČAČAK – U dvorištu Mašinsko-saobraćajne škole u Čačku u toku je izgradnja objekta za učenike tekstilnog smera, koji pohađaju dualni sistem obrazovanja.

Grad Čačak ovu investiciju finansira sa 36 miliona dinara.

Čitav sistem dualnog obrazovanja u našem gradu inicirali su naši privrednici, pre svega tekstilne industrije, gospodin Radojičić, vlasnik kompanije “Tiffamy production“ i gospodin Pantović, vlasnik kompanije “P.S. Fashion“. Sasvim je bila opravdana njihova potreba za kadrom, kako bi se ove kompanije sve više širile i zazuzimale tržište. Objekat koji se gradi na površini od oko 320 metara kvadratnih je prizeman, sa četiri učionice, koje će biti opremljene i računarima i mašinama za šivenje, a vpredviđena je i prostorija za izložbeni prostor, gde će učenici prikazivati sve ono što rade – rekao je gradonačelnik Todorović.

On je najavio i izgradnju regionalnog trening centra.

Na ovom prostoru, već naredne godine, uz podršku Vlade Srbije počeće gradnja regionalnog trening centra u vrednosti od 1.700.000 evra, ne samo za tekstilnu, već i za metalsku industriju, mehatroniku i elektroniku, sve što je već neophodno za naše kompanije, ali i sve one koje investiraju u naš grad i otvaraju nova postrojenja. Još toliko novca očekujem od Vlade RS za opremanje, i to će biti jedan od četiri trening centra u republici – rekao je Todorović.

Gradonačelnik Čačka podsetio je da se već tri godine radi na ozakonjenju zgrade u kojoj se nalazi Mašinsko-saobraćajna škola, koja nije legalna, kako bi se stekli uslovi da se ona u potpunosti rekonstruiše.

Ova škola je od 2017. godine ušla u sistem dualnog obrazovanja, sada ima sedam obrazovnih profila po dualnom sistemu, a pohađa ih 135 učenika.

Izgradnjom posebnog objekta za učenike tekstilnog smera, oni će svakako imati mnogo bolje uslove za svoje obrazovanje. Ono što nas veoma raduje je najava izgradnje trening centra za koji su potrebna ogromna sredstva. Predviđeno je da se trening centar koristi za formalno i neformalno obrazovanje, gde se mogu angažovati svi stručnjaci iz bilo koje škole ili ustanove, kako bi realizovali nastavu, obuke… Sva potrebna oprema će biti u tom prostoru, koji će svakako biti reprezentativan – rekao je direktor Mašinsko-saobraćajne škole Morko Lazović.

Boro Radojičić, generalni direktor firme “Tiffany production“ naglasio je da je izgradnja ovog objekta primer dobre prakse saradnje privrede, prosvete i lokalne samouprave.

U Čačku je zaposleno 2.500 sugrađana u tekstilnoj industriji, a nemamo ni srednju, ni visoku stručnu školu i kao rezultat toga imali smo problem sa kadrom i bilo je neophodno da nešto preduzmemo u tom pravcu. Na ovaj način smo dobili stručnjake za četiri kompanije tekstilne industrije koje se nalaze u Čačku, i na taj način možemo da napredujemo i budemo konkurenti na tržištu – rekao je Radojičić.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPojedini delovi teritorije Čačka u četvrtak sedam sati bez struje
Sledeći članakOglas za posao: Čačanskoj kompaniji potrebno pet radnika

2 KOMENTARA

  1. U Miokovcima je veceras pala bandera od struje. Milan B, nam je rekao da sacekamo jutro i da ce on da povuce svoje veze. A veceras,nocas?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here