Građani Čačka udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji

9
1194

ČAČAK – Prekomerno zagađen vazduh najviše udišu građani Čačka, Kraljeva, Novog Pazara i Lazarevca, saopštila je danas organizacija građanskog društva “Beogradska otvorena škola”.

To su, kako se navodi, rezultati prvog i najmasovnijeg građanskog merenja kvaliteta vazduha širom Srbije.

Najviše pojedinačne vrednosti zabeležene su u Čačku, gde je koncentracija PM2.5 čestica dostigla čak 404 µg/m3 (mikrograma po kubnom metru), dok je najviša registrovana koncentracija PM10 čestica tokom protekle grejne sezone bila 607 µg/m3.

Te koncentracije štetnih čestica su, kako se navodi, od tri do 15 puta veće od dozvoljenih.

Od 35 lokalnih zajednica, u kojima su instalirani senzori za merenje kvaliteta vazduha, u 23 je registrovano prekoračenje dozvoljenih prosečnih mesečnih vrednosti za PM10 i PM2.5 čestice.

Od oktobra 2020. godine do aprila ove, kada je vršeno merenje, najviše prosečne vrednosti zabeležene su u Lazarevcu i iznosile su 139 µg/m3 za PM10, a 72 µg/m3 za koncentraciju PM2.5.

To su vrlo sitne čestice koje nastaju sagorevanjem čvrstog goriva (drvo i ugalj), a čiji su najveći izvor individualna ložišta i velika postrojenja za proizvodnju energije i toplote.

Analiza podataka pokazuje da je problem zagađenja rasprostranjen i u gradovima gde nema zvaničnih podataka.

Prekomerno zagađen vazduh udišu i građani Zrenjanina, Bečeja, Gornjeg Milanovca, Sente, Ečke, Elemira.

Izvor: Beta

Prethodni članakPonovo dvocifren broj novozaraženih u Moravičkom okrugu
Sledeći članakŠekler: Na jesen očekujem 4.000 zaraženih dnevno, najugroženiji će biti nevakcinisani

9 KOMENTARA

 1. Vazduh u Čačku je tokom zime bio zagađen zbog privatnih ložišta. Tu nema pomoći sem ako se na zabrani ljudima da se greju na ugalj i drva. Drago mi je samo da su konačno raskrinkane maliuomne priče da su zagađenje išle i preko 1000 kada su u pitanju PM 10 čestice. I tada i sada sam govorio da je tada namerno neko urađaje postavljao pored odžaka.

 2. Sada bi tebalo da se oglasi tim strucnjaka koji je u protekloj grejnoj sezoni na celu sa doktorkom Levajac ubedjivao gradjane da Cacak ima vazduh zadovoljavajuceg kvaliteta i da nema potrebe za brigom. Bilo je dana kada je indeks zagadjenja prelazio 1000 µg/m3,bolesni i stari su se zalili,neki nisu ni izlazili napolje,a oni su tvrdili da merenja nisu tacna,da se se opustimo i da je sve pod kontrolom. Metoda proverena,vise puta ponovljena laz u javnosti postaje istina .Kupovalo se vreme i cekao kraj grejne sezone i sa prvim suncanim danima sve je otislo u zaborav.
  Pitam se sta je to bitnije od nazeg zdravlja?

 3. Mislim da Cacak nema vise velikih kotlarnica na cvrsta goriva. Uglavnom se ugljem, drvima i svim ostalim sto hoce da gori loze individualna lozista.
  E sad, zamislite kad bi Milun rekao da se na bilo koji nacin zabrani lozenje istim, ili da se uvede da drva moraju biti suva pa poskupe, ili sta god tako sto bi smanjilo zagadjenje a udarilo stanovnistvo po dzepu. Ko bi od vas „cistunaca“ pristao? Pa bili bi spremni da ga proteraju iz Cacka. Ali bi da nastave da loze sve i svasta a vazduh da bude ko na Tari…..e tesko rodjaci…

  • Mogao je Milun sa ekipom da lepo popuni formular za subvencije za domaćinstva. Tako su građani mogli povoljno da kupe kotao na pelet. I onda bi zagađenje bilo manje. Nego, Dragačevac, kakva je situacija sa Forverkom, zagađuju li oni malo vazduh?

   • Da li mogu da se uporede rezultati zagađenja vazduha u Čačku i okolini pre i posle početka rada Forverka ?

 4. Ko šiša vazduh, vodu, puteve, struju, Slobodu…. Dajte narodu boksa, basketa, fudbala… Od toga se živi. I behaton i šljunak.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here