Grujičić: Lekar ne bi smeo da radi i u privatnoj i u državnoj praksi, to je korupcija

5
1089
Foto: Medija centar

U Srbiji ponovo treba da se uvedu porodični lekari u svaki kvart da bi se bolest otkrila na vreme i kako bismo efikasno lečili ljude, poručila je nova ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Prema njenim rečima, potrebna je reforma osnovne zdravstvene zaštite, prenosi portal K1.

To ne može da se uradi brzo da bi bilo efikasno. Ali, ne smemo gubiti vreme kada nam pacijent dođe, a mnogo će nam značiti ako unapred znamo porodičnu anamnezu. Recimo, ako znamo da je baka bolovala od neke bolesti biće nam lakše unucima da odredimo dijagnozu. Moja zamisao je da imamo četiri doktora u svakom kvartu – rekla je ona na Samitu Otvoreni svet.

Dodala je i da su lekari opšte prakse veoma važni, ali da su nedovoljno iskorišćeni.

Oni prvi treba da prepoznaju bolest i upute pacijenta. U jednom trenutku smo imali šest puta više specijalista nego lekara opšte prakse. Apelujem na studente da ne beže od opšte medicine, jer je to stub zdravstva – rekla je Grujičić, prenosi portal K1.

Kako kaže, ona nije popularna među pojedinim kolegama jer se zalaže da ko radi u državnoj službi ne treba da radi u privatnim ordinacijama i obrnuto.

Mislim da je izvor korupcije što je dozvoljeno da lekar radi i u privatnoj i u državnoj službi. Takođe, smatram da je digitalizacija zdravstva koju je predložila premijerka sjajna stvar. Tako ću, recimo, ja kao ministarka na jedno dugme moći da vidim koliko je neki doktor odradio pregleda taj dan, koliko operacija, a koliko je filozofirao – rekla je ministarka.

Izvor: K1

Prethodni članakBorac 1926 slavio protiv Takova i prišao Smederevu na tri boda
Sledeći članakAleksa Krsmanović vodio Žele do prve prvenstvene pobede

5 KOMENTARA

  1. Tako je Mimi, u Srbiji je sramota raditi I boriti se,bolje parazitirati I cekati pomoc drzave,rodbine,folirati se I „kraduckati“…A sto se tice ministarke kolko kosta promena misljenja I da li je to posteno?

    • Nije sramota raditi. Smatram da jedna profesija kao što su lekari ne bi trebalo da se bave poljoprivredom. Moraju da posećuju seminare, da se usavršavaju. Takođe, rad u državnom zdravstvu, pa u privatnom zamori doktora pa nije čudo da nešto previdi, pogreši,…

  2. Koliko god da im povećate plate njihovoj alavosti nema kraja. U Ivanjici pojedini i pored plata u državnoj i privatnoj praksi hoće i maline da rade.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here