IN MEMORIAM: Dr Ljubiša Dmitrović, poznati ortoped, lekar KK Železničar i reprezentativnih selekcija

8
3417

ČAČAK – Danas je u 85. godini preminuo poznati lekar, ortoped i sportski lekar Ljubiša Dmitović.

Rođen je u Beogradu 08.01.1938. godine. Sport je doktora Ljubišu Dmitrovića povezivao tokom celog života. Prvo je, kao srednjoškolac, trenirao košarku u Crvenoj zvezdi, a potom se bavio automobilizmom. Vozio je na reli takmičenjima početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Doktor Dmitrović je bio klupski lekar, od 1974. godine, u čačanskom košarkaškom klubu Železničar. Neprekidno više od četiri i po decenije sa Želom je delio sve uspehe i neuspehe. Bio je veliki Želovac, do samog kraja svog života.

Sa košarkaškim reprezentacijama osvojio je jednu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, dve zlatne na evropskim prvenstvima, srebrne medalje na evropskom prvenstvu i dva zlata na prvenstvima Balkana. Doktor Ljubiša Dmitrović je bio lekar jugoslovenskih košarkaških reprezentativnih selekcija na velikim takmičenjima. Na desetom evropskom prvenstvu za juniore u Dimitrovgradu i Haskovu održanom u avgustu 1982. godine, gde je osvojena srebrna medalja, potom na 13. evropskom prvenstvu za juniore u Srbobranu i Vrbasu održanom u avgustu 1988. godine, gde je naša reprezentacija trijumfovala, zatim na 5. kadetskom prvenstvu Evrope odigranom u glavnom gradu Sirije – Damasku, u julu 1979. godine, gde je naša reprezentacija ponovo trijumfovala.

Ljubiša Dmitrović se najradije sećao Bormija (Italija) i 3. juniorskog prvenstva sveta, koje je održano krajem jula i početkom avgusta 1987. godine. Tu reprezentaciju je selektirao Svetislav Pešić, a igrali su Vlade Divac, Dino Rađa, Saša Đorđević, Toni Kukoč, Nebojša Ilić, Miroslav Pecarski, Luka Pavićević i drugi. Jugoslovenska reprezentacija je prosto pregazila sve protivnike i osvojila šampionsku titulu, pri tome pobedivši dva puta američku reprezentaciju.

Čačak je bio domaćin 12. juniorskog prvenstva Balkana 1975. godine gde je jugoslovenska reprezentacija ponovo ubedljivo trijumfovala. Sličnio je bilo i na 16. juniorskom prvenstvu Balkana održanom u Kragujevcu 1979. godine. Doktor Dmitrović je bio sportski lekar svih tih šampionskih reprezentacija. Za svoj višedecenijski rad, zalaganje i rezultate, između ostalih priznanja, doktor Ljubiša Dmitrović dobitnik je i “Decembarske nagrade grada Čačka” za 2018. godinu.

Izvor: Mozzart sport/Đ. Mečanin

Prethodni članakBorac počeo pripreme za novu sezonu, kompletiranje tima polovinom avgusta (FOTO GALERIJA)
Sledeći članak“Pčelica“ podržala Dečju likovnu koloniju LIST 3

8 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here