Inflacija jede povećanja penzija: Sve ispod 40 odsto značilo bi da imate manje nego pre dve godine

19
6053
Foto: Printscreen/RTS

Dvocifreno povećanje penzija koje je najavio predsednik Vučić, biće kratkog daha, tvrdi ekonomista Goran Radosavljević.

Za je za Nova.rs ocenio da će rast potrošačkih cena i inflacija vrlo brzo „pojesti“ svako povećanje.

Radosavljević ističe da je povećanje penzija u svakom slučaju dobra vest za najstarije građane Srbije, ali ujedno upzorava i da će se penzionerski novčanici istanjiti brže nego što se u prvi mah misli.

On smatra da „svako povećanje ispod 40 odsto“ ne može da isprati rast potrošačkih cena i inflaciju i navodi da je u poslednjih godinu i po dana „inflacija pojela bilo kakvo povećanje, bilo čega u Srbiji“.

Inflacija je u odnosu na oktobar i novembar 2021. godine, sada preko 40 posto i svako povećanje manje od 40 odsto, realno dovodi do situacije da sada imate manje, nego pre dve godine – objašnjava on.

Obećanje predsednika Aleksandra Vučića, da će penzioneri ove godine imati „dvocifreno“ povećanje, za Radosavljevića otvara i pitanje iz kojih će sredstava Srbija to finansirati.

Mi imamo deficit već tri godine, a kako stoje stvari, pretpostavljam da ćemo deficit imati i ove godine – ističe sagovornik portala Nova.rs.

Ako imamo deficit, znači da mi javne rashode finansiramo nekim zaduživanjem.

Mateja Agatonović sa portala Nova ekonomija smatra da je najavljeno povećanje penzija u skladu sa potrebama penzionera, ali dodaje da je nekako u isto vreme kada se planira povećanje, najavljeno i poskupljenje energenata.

Prema njegovom mišljenju, predsednik je ostao nedorečen kada je u pitanju datum povećanja penzija o kome je rekao „do kraja godine“.

On ističe i da je povećanje penzija neophodno zbog inflacije, jer bi u suprutnom opadala kupovna moć penzionera.

Izvor: Nova.rs

Prethodni članakFenomen “memento mori“ u autoportretima Stevana Aleksića
Sledeći članakPreporođena ekipa Čačka 94 igra odličnu košarku

19 KOMENTARA

 1. Vratite se na izvor. Na izvoru bistra voda tece. Bilo kolika da su povecanja i plata i penzija ona gube trku sa inflacijom. Cim je procenat inflacije veci od procenta porasta BDPa tezi se povecanju primanja kroz nerealne izvore. Najcesce je to kroz stampanje novca. Isto onda dovodi do inflacije traznje i polagano ulazimo u spiralu inflacije. Strani krediti ili prodate drzavne obveznice samo usporavaju inflaciju ali je ne eliminisu. A i taj se novac mora vratiti. A vi botovi samo se zamislite sta ste mogli pre 2 godine kupiti za 100 evra a sta danas. Trecinu ustedjevine su vam pokupili trgovci. I na kraju, zato sto Predsednik Srbije voli da citira umne glave, i ja cu citirat Vinstona Cercila: „Drzava vam nista ne moze dati a da to od vas predhodno nije uzela“.

 2. Da.Tesko je pratiti korak sa cestim i velikim pivecanjem cena.Kazem za penzionere sa malim primanjima,koji su ceo svoj vek proveli radeci da bi sada mogli normalno da zive.
  Povecanje penzija ne moze ispratiti korak sa rastom cena,tako da penzioneri sa malim primanjima jedva prezivljavaju..Trebalo bi povesti racuna izmedu ovih sa malim i ovih sa velikim penzijama,jer je zaista napravljen preveliki jaz..
  Treba se preispitati ta raspodela i adekvatno i racionalno odrediti neki realan odnos,kako bi se moglo izaci nekako na kraj.

 3. U pravu je Gospođa koja kaže da treba smanjiti raspon penzija na max 1:5 i drugo, ne treba linearno povećavati penzije. Onaj koji je imao veliku platu sigurno je nešto uštede za starost , a onaj sa 20- 25000 a radio je je isto 40 – tak godina i šta njemu znači povecanje od 10%. MALO VISE BRIGE O „NIZIN SLOJEVIM DRUSTVA „

 4. Nedovoljno je povećanjejednom godišnje jer nemože da drži korak sa inflaacijom koja je mnogo brža i oz meseca u mesec je sve teže za plaćanje obaveza koje nam redovno dolaze na naplatu.

 5. Nacional e penzije ukinuti,kulturne radnike drugacije nagraditi
  Smanjiti odnos najmanje p. I najvece,sada je 1:10
  Pove ati minimalne p.koje nisu povecavane od 2011
  ……

 6. Po mom mišljenju za ovu inflaciju što imamo,ne 40%,nego 140% bi trebalo povečati za skromniji život,ništa luksuzno,valjda smo zato grbačili,i ostavili mladost,da bi živeli za stare dane kao prosjaci?

 7. Ovo povećanje je samo jos jedna od milion manipulacija koje „Mane“ koristi da bi podigao svoj rejting,pa Austrijska vlast npr. koja mesečno daje 280 evra svakom vlasniku psa,više brine za kućice nego što on brine za penzionere i ako ih je bestidno pokrao,

 8. Ja sam 18 meseci penzioner U odnosu na prvu,sadasnja moja penzija je veca za 30% Da li je i inflacija tolika Ja ne znam sto toliko „palite“ penzionrre Polako- mnogo.je bilo zaostatka,sve dolazi na svoje.mesto

 9. Neznam sta da kazem sve je otislo gore.Jedva pokrivamo troskove.Najmanja penzija treba da je makar prosecna tih jadnih 37000.Moja je 31000 sa punim stazom i visom spremom.Sta da radim kad nam je stalno uplacivan minimalac.Kao mladi nismo razmisljali o penziji i eto kako sada bedno zivimo.Kad.sve platim ostane mi 15000 sta s tim?Jadan je to zivot.

 10. Nikako povećanje. ni plata a ni penzija ne treba davati.A cene da budu slobodne da skaču kako hoće.To je ono što novinari N1,Nove i ostalih kvazi novina željno iščekuju.Pa da onda pljuju po vladi i Predsedniku.Ali će isti novinari dočekati penziju pre nego im se želja ispuni.

  • Pa, bravo, to bas i ja pitam sve ove nezahvalnike!?! Hvala za svako povecanje, svaku jednokratnu ili bilo kakvu pomoc, vaucer, paket…sta god. Uvek je lep osecaj primiti nagradu ili poklon. Dobro se secamo vremena kad nam se nista nije ni davalo ni dodavalo a kralo nam se i kralo…A ti bivsi akteri se danas najvise bune i omalovazavaju svaki trud i pomoc drzave ?! Sramota!

   • Baš tako bravooo , ajde ßto su lopovisali , ispraznili penzioni fond , prodali fabrike , banke , unistili vojsku i nauružanje , ajde što su lagali ali svi ti koji su to radili i uništili sve oko sebe osim svojih banjovnih računa , sada daju sebi za pravo da kritikuju sadašnju vlast koja se trudi da bar pokuša da popravi životni standard obicnih ljudi i penzionera !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here