Iz sportske arhive: Pre 45 godina Žele bio drugi u istočnoj grupi Druge lige SFRJ

2
616

ČAČAK – Pre tačno 45 godina, 22. aprila 1978. godine, košarkaši čačanskog Železničara osvojili su drugo mesto u prvenstvu istočne grupe Druge savezne lige.

Legendarna Želova “dvanaestica“: Radosav Rade Šljivić

Time je ostvaren glavni cilj ostvaren pred početak sezone, plasman među pet najboljih ekipa koji prelaze u novoformiranu istočnu grupu Druge lige. Naime, na kraju te sezone nijedna ekipa iz drugog ranga nije prešla u Prvu ligu SFRJ, budući da je liga skraćena sa 14 na 12 timova, a društvo najboljih napustili su Rabotnički i Dalvin iz Splita. Borac je plasamanom na deseto mesto u poslednjoj igračkoj sezoni Radmila Mišovića istao u Prvoj ligi bivše države.

Okosnicu ekipe Žela u sezoni 1977/78. činili su igrači koji su dve godine ranije osvojili titulu juniorskog prvaka Jugoslavije. Ključni igrači bili su tada dvadesetjednogodišnjaci Vlade Androić i Rade Šljivić, a tu su iz iste generacije još bili Dragan Ranitović, Milan Cvetković, Boban Jovanović, te još mlađi Draško Vučetić, Savo Kovačević i Predo Miloradović koji još nisu bili napunili 20 godina. Veoma važan igrač bio je takođe dvadesetjednogodišnji Dobrilo Jojić, a od iskusnijih u timu su bili jedino Miloš Bohinjac i Radomir Pavlović

Trener je bio Predrag Prevo Vučićević.

U narednoj sezoni Androić i Jojić preći će u redove Borca. U suprotnom smeru krenuli su Katanić i Medojević.

Izvor: Morava info, Vladimir Nikitović

Prethodni članakProfesorka Danica Popović: Plate i penzije bi mogle da krenu nizbrdo
Sledeći članakDejan Krsmanović sa svojim triom nastupa na prestižnom Đango Rajnhart festivalu u Francuskoj

2 KOMENTARA

  1. Lepa informacija. Ja se toga ne sećam. A te 1978 mi smo, Nikita, pošli u školu V. Karadžić. Lopta je bila glavni rekvizit za razonodu. Improvizovanih, koševa je bilo malte ne na svakom koraku i u svaki se ubacivala lopta kad se vraćalo kući. Zato smo izrasli u zdravu generaciju. Moraš priznati.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here