Iz štampe izašla knjiga Miloša Timotijevića “Kako je Čačak postao grad košarke 1945-1969.“

0
445

ČAČAK – Iz štampe je izašla knjiga istoričara Miloša Timotijevića “Kako je Čačak postao grad košarke 1945-1969. Sport i identitet“, u izdanju Narodnog muzeja Čačak.

Kada je u pitanju sama struktura teksta, knjiga je podeljena na tri velike celine u okviru kojih se analiziraju posebna pitanja (povezivanja struktura, procesa, postupaka i iskustva), pri čemu se nije poremetila hronologija događaja.

Prva celina objašnjava značaj izabrane teme, teorijsko-metodološku osnovu istraživanja, izvore i literaturu, druga opisuje i analizira razvoj košarke u Čačku u funkciji stvaranja posebnog lokalnog identiteta, a treća je posvećena biografijama istaknutih košarkaša (ukupno 46 ličnosti) koje prate njihovo porodično poreklo, obrazovanje, bračne veze, status u društvu, zatim profesionalnu i sportsku karijeru, kao deo objašnjenja kako je košarka uticala na stvaranje njihovog identiteta i kako su oni povratno stvarali identitet grada (“mreže društva“ sastavljene od porodice, prijatelja, kolega sa posla, ali i vrednosti kao što su poštovanje i prestiž).

Hroničar čačanske košarke: Miloš Timotijević

Knjiga je štampana je ćirilicom, na 344 strana, ilustrovana sa 208 fotografija.

Identitet je proces stvaranja smisla na osnovu niza kulturnih atributa kojima se daje prednost u odnosu na druge izvore poistovećivanja. U modernom društvu sport je kroz rivalstvo i nadmetanja postao veoma važna osnova za stvaranje individualnih i grupnih identiteta. Na lokalnom nivou ovi procesi ističu regionalnu posebnost sa nizom specifičnih kulturnih obeležja, što je u slučaju Čačka postala košarka. Konstrukcija posebnog „košarkaškog identiteta” Čačka temeljila se na pojačavanju već postojeće lokalne osobenosti, distinkciji u odnosu na seosko i regionalno okruženje i potrebi otpora Beogradu – kaže autor Miloš Timotijević, čije ste tekstove o najznačajnijim ličnostima i događajima vezanim za razvoj čačanske košarke, pored ostalog, mogli čitati i na portalu Morava info.

Knjiga “Kako je Čačak postao grad košarke 1945-1969. Sport i identitet“ može da se nabavi u Narodnom muzeju u Čačku i svim boljim knjižarama u gradu.

Izvor: Morava info

Prethodni članakOtvorena izložba “Umetnost i papir“, učestvovalo 318 umetnika iz 25 zemalja
Sledeći članakRHMZ upozorio na superćelijske oblake, u zapadnoj Srbiji moguće olujno nevreme sa krupnim gradom

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here